Sommer pasteller
Shorts i bambuskvalitet JBS
Strandtaske Rice
Hængesofa Rivièra Maison
Kategori: Diætist
Sødemiddelet

En læser vil gerne skære ned på sukkeret i kosten, men vil gerne undgå sødemiddelet aspartam. Diætist Lene Bank Mathiesen besvarer brevkassen...

Hejsa Lene

Jeg har fundet ud af at jeg gerne ville skære så meget sukker ud af min kost som muligt. Desværre er det pest eller kolera da alle de sukkerfri produkter er med aspartam...

Har du nogen ideer til hvad jeg kan gøre for at erstatte sukker i madlavningen uden at det bliver til aspartam der skal erstatte det.

Med venlig hilsen

Astrid Alstrøm

_________________________________________________

Kære Astrid,

Ønsker du ikke at bruge sukker i madlavningen, kan du forsøge at søde med frugt/bær, tørret frugt/rosiner og evt. kanel.

Desuden findes der flere kunstige sødemidler på markedet uden aspartam, fx. flydende Atwel 0-kalorier og Atwell søde- og bagemiddel.

Desuden vil jeg pointere at Fødevarestyrelsen ikke mener at aspartam er farligt; således at de i deres seneste rapport konkludere; at for de flestes vedkommende er der ikke basis for at tro, at der vil være bivirkninger ved at spise aspartam.

Eneste undtagelse er personer der lider af phenylketonuri (en medfødt stofskiftesygdom). Usikkerheden kan dog meget let bundfælde sig, idet der med jævne mellemrum dukker nye undersøgelser op i medierne om, at aspartam er årsag til hjerneskader, kræft og flere andre alvorlige lidelser. Men som sagt aspartam er jævnligt igennem en lang godkendelses- og testproces hos

Fødevarestyrelsen, hvor man altså har frikendt aspartam. Læs evt. mere på www.fvst.dk.

Hilsner fra Lene

Opskrifter & råvarer
Opskrift: Syltetøj med to af denne årstids bedste råvarer fra naturen

Lav dit eget friske, lækre syltetøj med to af denne årstids bedste råvarer fra naturen; jordbær og hyldeblomst!

Read more
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Read more
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Read more
Opskrifter & råvarer
Rabarberkompot

Rabarber er måske bedst kendt for – i bogstavelig forstand - at tage det sure med det søde i skønne kager og desserter, men de lange stængler er også ganske velegnet, når de serveres som kompot til f.eks. grillet kød og fjerkræ. Her får du opskrifter på rabarberkompot og spinatfrikadeller, som fx...

Read more
Opskrifter & råvarer
Rabarbertærte - Syrligt møder sødt!

Det er sæson for rabarber, der kan nydes i kompot - eller som her i en herlig tærte, hvor de syrlige rabarber møder sød marcipan, og serveres med en skefuld kold cremefraiche eller rørt vaniljeis. Kagen er fuld af smør, sukker og mandler - og kan således ikke rigtig anbefales til dem, der gerne vil...

Read more
Forår
Salat med vilde urter

Pluk og nyd den dejligste forårssalat med spæde grønne bøgeskud, mælkebøtter og skvalderkål. Det er lige nu, at de vilde urters smag er helt i top!

Read more
Opskrifter & råvarer
Grønne asparges - Tilberedning & opskrifter

Hvordan ser en god asparges ud? Skal asparges skrælles? Skal de træede ender skæres eller brækkes af? Kan grønne asparges spises rå?

Read more
Forår
Mynte: Gør plads til flere slags mynte i krukkehaven

Den store variation blandt de mange sorter, gør den flittige mynte til en yderst alsidig og anvendelig krydderurt. Og da de enkelte sorter samtidig tager sig forskelligt ud, kan man med flere potter og forskellige myntesorter skabe den fineste variation i krukkehaven.

Read more
Forår
Dyrk din C-vitamin

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Read more
Haven & altanen
Citronmelisse

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
AURO økologisk bordpladeolie

AURO økologisk bordpladeolie

Køkkenrulleholder

Køkkenrulleholder

Opbevaringskasser til køleskabet

Opbevaringskasser til køleskabet

Riviera Maison barstol

Riviera Maison barstol

Nye Bøger
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Read more
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Read more
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Read more
30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner

Med Louisa Lorangs kogebog '30 opskrifter, 30 minutter og 30 kroner', får man konkrete tips og opskrifter på, hvordan man laver lækker mad - nemt, sundt og billigt. Alle bogens opskrifter er ernæringsberegnet og indeholder masser af grønt og godt. Som Louisa selv siger:

Read more
^