Hængekøje VENTURE DESIGN
Adezz - Bålfad og havepejs
Ildsted Eva Solo
Økologisk udendørs maling
Kategori: Diætist
Kost: Mayonnaise – og lidt om fisk i tomat…

Hvis man er begejstret for en stribe mayonnaise eller remoulade på ovenpå pålæg, så er der nu om dage mulighed for at det kan lade sig gøre uden det koster mange kalorier.

For bare fem år siden var svaret ”nej” – eller også en omskrivning af, at det skal være en sjælden gang. Det skyldes at frokostmåltidet i en typisk vægttabs-plan ikke har nogle fedtkilder, som kan bruges til byttehandler Ganske vist har man alle dage haft fænomenet ”Let mayonnaise” (og tilsvarende remoulade), problemet er bare, at det er så som så med det lette, de indeholder nemlig 500 kalorier pr 100 gram. Samtidig er smagen naturligvis meget anderledes end i ægte mayonnaise. Kalorieindholdet i ”Let mayonnaise” er reduceret med 30% i forhold til klassikeren.
Nu er der kommet en hel ny generation af mayonnaise og remoulade, som vitterlig er fedtreducerede, så det er til at få øje på. Nogle af dem er presset helt i bund, og beskrives faktisk som ”fedtfri”, selvom der trods alt er en minimal anelse i (0,5%).
Det er måske næsten at gå for vidt, smagen kommer ret langt væk fra det, vi forstår ved mayonnaise. Men med til denne her nye generation hører også Mayos ”Brasserie” og Nettos ”Letvægter”. Her er fedtet ikke fjernet helt, der er ca. 5% tilbage. De 5% gør en stor gavn for udseendet, som er tæt på det rigtige, med en hvid farve, der ikke virker transparent. Smagen kan gå an. Især på madder, der har en kraftig smag i sig selv.

Hvis man f.eks. er glad for makrel i tomat med mayonnaise ovenpå, så tag noget tun i tomat og læg en stribe Brasserie på.

En halv skive rugbrød med makrel i tomat og mayonnaise: 198 kalorier
En halv skive rugbrød med tun i tomat og 5% mayonnaise: 109 kalorier
Ændringen af rød makrel til rød tun er ikke uvæsentlig. Makrel i tomat har af en eller anden grund fået sig et slanke-ry, trods det at der er 202 kalorier i 100 gram. Til sammenligning er der også 200 kalorier i wienerpølse på konserves. Tun i tomat har 100 kalorier i 100 gram.
Hvad angår Brasseries mayonnaise, så er kalorieindholdet er reduceret med 80% i forhold til ægte mayonnaise.
Én spiseskefuld rigtig mayonnaise: 146 kalorier,
Én spiseskefuld ”Let mayonnaise: 100 kalorier,
Én spiseskefuld ”Brasserie 5% mayonnaise”: 26 kalorier.
Det betyder i praksis, at en pålægs-mad, som får en stribe af en 5% mayonnaise på ryggen, forøger sit energiindhold med ca. 13 kalorier. Det er da billigt sluppet. Det ville koste 73 kalorier at spise en tilsvarende mængde af den ægte vare.


Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Read more
Opskrifter & råvarer
Jordbærvariationer

Prøv jordbær i nye delikate sammenhænge: stænket med balsamico og peber, glaseret på spyd, i salat med spinat, feta og pecannødder eller i kombination med mild flødeost på crackers.

Read more
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Read more
Haven & altanen
Citronmelisse

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Read more
Opskrifter & råvarer
Hvide asparges med hollandaise og pocheret æg

Sæsonens friske hvide asparges er en særlig fin delikatesse og en hel anden oplevelse end grønne. Her bringer vi Claus Holms opskrift, hvor de skønne asparges serveres med hollandaise, pocheret æg og lakserogn.

Read more
Forår
Hvide asparges - Sådan tilberedes hvide asparges

Det er sæson for hvide asparges, og selvom de kan være noget sværere at få fat i i en god kvalitet, så bør man ikke gå glip af denne fine sæsondelikatesse.

Skal du have hvide asparges af god kvalitet, så kig efter friske, ligestammede asparges, der ser tykke og robuste ud. Aspargsen skal være...

Read more
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Read more
Forår
En rigtig vild forårssalat

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Read more
Forår
Smagen af det vilde forår

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Snart bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto. Lær de vilde planter at kende. Her får du opskrifterne.

 

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Akacie dejskærer fra Nicholas Vahè

Akacie dejskærer fra Nicholas Vahè

Interdesign

Interdesign

Støbejernspander Nicolas Vahé

Støbejernspander Nicolas Vahé

Spisestuestole hos BOBO

Spisestuestole hos BOBO

Nye Bøger
Grønt i front i klimakøkkenet - Lækre og nemme klimavenlige retter af Ditte Ingemann

I Danmark er der stort fokus klima, bæredygtighed, dyrevelfærd og CO2. Alle bakker op om at der må gøres en indsats for at nedbringe overforbruget, men for den enkelte forbruger, er det ikke altid nemt at gennemskue, hvordan man bedst yder sit, for at værne om miljøet.

Read more
Brødbogen - Annemette Voss

Gennem alle sine smukke bagebøger, har Annemette Voss delt rundhåndet ud af fantastiske opskrifter og uundværlige tips. Med 'Brødbogen' er hun endnu engang på banen med opskrifter, der giver én lyst til at kaste sig ud i brødbagningens kunst. Det er nemme, enkle og overskuelige opskrifter, der...

Read more
Kål og kærlighed, af Lisbeth Tordendahl

Boost din sundhed, forkæl dine smagsløg og få fornyet inspiration med Lisbeth Tordendahls 'Kål og kærlighed'. I sin nye bog præsenterer hun 100 nemme, varierede og kreative opskrifter på indbydende retter med kål, som kan indgå i mange typer måltider, og som samtidig alle er veganske eller...

Read more
Krydret, Anne Hjernøe & Ditte Ingemann

Med en fælles passion for mad og krydderier, har Anne Hjernøe og Ditte Ingemann udgivet den dejligste opskriftsamling fuld af inspiration til hvordan man nemt kan føje ekstra krydderi på tilværelsen.

Read more
^