Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker

Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness - bevidst nærvær', som blandt andet byder på værktøjer, der kan hjælpe med at håndtere handlingslammende selvkritik.

Træt af at føle dig 'mellemtilfreds'?

Når din indre kritiker raser, kommer vi ofte til at leve et 'mellemtilfreds' liv, forklarer stressekspert Birthe Buhl. Den får nemlig alt for ofte lov at begrænse os i vores handlinger og slukke vores drømme, fortæller hun:

"For mange af os sker der dét, at vi helt ubevidst kommer til at følge med vores negative og selvkritiske tanker. Vi gør dem til vores sandhed, og på den måde bliver de ofte styrende for vores handlinger. Når din indre kritiker fortæller dig, at de andre på yogaholdet vil kigge skævt til dig, hvis du tropper op, helt ny og uøvet, så kan det ende med at være dét, der afholder dig fra starte op på holdet i det hele taget. På den måde bliver din indre kritiker din egen værste fjende," siger hun.


Selvkritik og ubevidste valg

Lader vi os føre rundt i manegen af de negative tanker, og sidder vi fast i en eller flere slags negative sindsstemninger, kommer vi lettere til at reagere automatisk, og vi gør os ikke klart, om vi får taget bevidste valg, fortæller Birthe Buhl:

"Bliver man nu overmandet af den selvkritiske tanke, at man slet ikke slår til på jobbet, så vil den naturlige reaktion - og ofte helt ubevidste flugt - for mange være at indlede et arbejdsraseri til langt ud på aftenen. Og mens vi febrilsk tjekker mails og forbereder os langt ud over, hvad vi egentlig har lyst til, glemmer vi måske helt dét, som er vigtigst for os. Nærværet med vores børn, familie, kærester og venner" siger hun.

Når vi bliver revet med af de selvkritiske tanker om, at jeg er ikke god nok, smuk nok, klog nok og så videre, har vi en tendens til at forsøge at flygte væk fra de ubehagelige følelser og tanker, forklarer stresseksperten. Måske åbner vi en flaske rødvin, spiser kage eller chokolade eller sætter os til at se serier i timevis, så uroen, ubehaget og selvkritiske tanker forsvinder. Det virker også på den korte bane, men de negative tanker og følelser vender hurtigt tilbage.

Lader vi de selvkritiske tanker være styrende, og identificerer vi os med tankerne, kommer vi let til at handle uhensigtsmæssigt, og vi bliver samtidig langt mere sårbare i forhold til at udvikle stress, angst eller depression, fortæller Birthe Buhl. 

Mindfulness meditation og selvkritik

For ikke at lade sig diktere af selvkritikken, er det ifølge Birthe Buhl vigtigt at huske, at tanker bare er tanker. For først når vi registrerer den selvkritiske tanke - når vi erkender, at den er der, og at det er okay - vil vi kunne slippe den hurtigt igen og flytte vores opmærksomhed tilbage til nuet. Mindfulness handler ikke om at stoppe de negative og selvkritiske tanker, men om at forholde os anderledes til dem, så vi bedre kan tage bevidste valg og gøre livet mere meningsfuldt, forklarer hun:

"Det er helt naturligt at have bekymringstanker, at være nervøs og optaget af, hvad de andre mon tænker om dig. Men du er ikke dine tanker, og først med accepten og erkendelsen af det, bliver det nemmere at holde den indre kritiker i kort snor, så den ikke begrænser dig i at gøre det, som netop giver dig mening og livskvalitet."

Netop mindfulness meditation og teknikkerne i appén er ifølge Birthe Buhl vigtige for at kunne slutte fred med en alt for dominerende indre kritiker:


"Mindfulness meditation hjælper os med lære og registrere vores egne tankemønstre. Måske benytter du dig af en øvelse, hvor du har hele din opmærksomhed og dit nærvær på åndedrættet. Når der så i løbet af meditationsøvelsen pludselig dukker en tanke op, bliver det nemmere for dig at registrere den uden fordømmelse - give slip på tanken og rette opmærksomheden tilbage til nuet. Mindfulness meditation handler ikke om at fjerne de negative tanker men om at forholde sig til dem på en ny måde, så de ikke får lov at styre vores valg og slukke vores drømme," siger hun.


Øver du dig i at blive mere opmærksom på at tanker bare er tanker, gør du dig samtidig i stand til at kunne kategorisere dem, så du med tiden kan forholde dig mere reflekterende til dine tankers påvirkning.

"Pludselig vil du forstå, at tankerne er som skyer på himlen. De kommer og går, nogle er store, andre er små, nogle er lyse og andre er mørke. Og får du en selvkritisk tanke, vil du måske kunne sige til dig selv, 'okay, det var da vist en bekymringstanke. Den må gerne være der, men nu må jeg hellere vende opmærksomheden tilbage til nuet" siger hun.

App'en 'Mindfulness - bevidst nærvær' kan downloades fra Apple App Store og Google Play, hvor man får adgang til en gratis guidet bodyscan. Yderligere 7 timers lydfiler koster 79 kroner.

Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler 

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme…

Læs mere
Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret 

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Læs mere
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas 

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine…

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag…

Læs mere
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær 

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Job & karriere
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet 

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht,…

Læs mere
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten 

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for…

Læs mere
Job & karriere
Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden 

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion…

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^