Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane

Hver tredje kvinde udsættes for sexchikane 

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for krænkende hændelser på jobbet, og hver tiende af dem, der udsættes for krænkelser, ender med at sige jobbet op. Det viser nye tal fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation. Arbejdsgiverne skal have større incitament til at forebygge chikane, mener næstformand i FH, Majbrit Berlau.

Lumre kommentarer, sjofle vittigheder, uønskede berøringer, upassende invitationer til dates og nærgående personlige spørgsmål om sex. Det er nogle af de forskellige former for sexchikane, som mange lønmodtagere oplever på jobbet. I alt har hver tredje kvinde og hver fjerde mand på deres nuværende eller tidligere arbejdsplads oplevet en eller flere former for krænkende hændelser på jobbet af seksuel karakter. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Unge mest udsat 

Især unge og nyansatte er udsat for sexchikane. Ifølge de nye tal udsættes næsten hver anden ung lønmodtager mellem 18 og 29 år for krænkende hændelser på jobbet.

”Unge og nyansatte er nogle af de mest udsatte på arbejdsmarkedet; de har fx større risiko for at komme ud for en arbejdsulykke end gennemsnittet. Nu ser vi også, at de har særligt høj risiko for seksuel chikane på arbejdspladsen. Det er helt uacceptabelt. Det er vigtigt, at vi sikrer en god start på arbejdsmarkedet for de unge – uden chikane”  siger næstformand i FH, Majbrit Berlau. 

Blandt unge rammes næsten lige mange kvinder og mænd: Næsten hver anden unge lønmodtager udsat for sexchikane. Det gælder 48 procent af de unge kvinder og 46 procent af de unge mænd.

Blottelser går især ud over mændene

De mest udbredte former for sexchikane er kommentarer eller vittigheder med seksuelle undertoner og nærgående kommentarer om udseende. Særligt kvinder er udsat for disse former for krænkelser. Samtidig er det især kvinderne, der har oplevet fysisk chikane, hvor de er blevet rørt eller omfavnet mod deres vilje. På et par områder går det særligt ud over mændene: Mænd oplever i højere grad end kvinder, at nogen blotter sig for dem eller sender dem beskeder med seksuelt indhold ligesom mænd i højere grad end kvinder har oplevet at blive tvunget til at se porno.

Siger jobbet op

Chikanen kan gøre arbejdslivet så surt, at de ramte siger jobbet op. Det er konsekvensen for ti procent af dem, der udsættes for seksuel chikane på jobbet. Blandt de unge ofre for sexchikane ender hele 15 procent med at sige jobbet op, viser FH’s tal.

”Tallene viser den barske virkelighed. Seksuel chikane har konsekvenser, alvorlige konsekvenser. Ud over, at det kan få folk til at sige jobbet op, viser tallene, at især de unge får behov for psykologhjælp efter krænkende hændelser. Det er helt uholdbart. Og derfor er det nødvendigt med en kulturforandring på de danske arbejdspladser”, siger Majbrit Berlau.

Alarmerende højt tal

Den mest almindelige følge af krænkende hændelser er ifølge undersøgelsen, at man mister lysten til at gå på arbejde. Andre typiske følger er psykiske belastninger som stress, depression mv.

”Grundlæggende er det uacceptabelt, at man skal udsættes for seksuel chikane og andre krænkende hændelser, når man passer sit arbejde. Det er et alarmerende højt tal, at hver tredje kvinde og hver fjerde mand udsættes for det i dag. Hvis vi skal komme seksuel chikane til livs, kræver det at arbejdsgiverne påtager sig et større ansvar for at forebygge seksuel chikane,” siger Majbrit Berlau.

Kollegerne krænker

Halvdelen af de krænkende episoder kommer fra en kollega, en fjerdedel kommer fra en leder, resten fra klienter/kunder/borgere eller ligende.

Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret 

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Læs mere
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas 

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine…

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag…

Læs mere
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær 

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Job & karriere
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet 

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht,…

Læs mere
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten 

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for…

Læs mere
Job & karriere
Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden 

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion…

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred 

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget…

Læs mere
Job & karriere
Fokuserer du på dine svagheder eller styrker? 

Vi kender det alle sammen helt tilbage fra folkeskolen. Nogle ting er lette for os, og andre ting er svære for os. Og særligt de ting, vi har svært ved, får vi besked på at øve os i. Den indsats er vigtig i skoleårene, men fortsætter vi i voksenlivet med at fokusere på at udvikle vores svagheder,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^