Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler

"Når man kigger på tallene, så kan man få den mistanke, at når arbejdsgiverne gerne vil lære en mandlig jobansøger at kende, så spørger man ind til fritidsinteresser. Når man gerne vil lære en kvindelig kandidat at kende, så spørger man til hendes familieforhold," siger Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat.

Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler 

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme aldersgruppe fået spørgsmålet om planer om børn, og kun 11 % om familiesituation.

Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat, ryster på hovedet over den store forskel:

"Når man kigger på tallene, så kan man få den mistanke, at når arbejdsgiverne gerne vil lære en mandlig jobansøger at kende, så spørger man ind til fritidsinteresser og bedste tid ved seneste iron man. Når man gerne vil lære en kvindelig kandidat at kende, så spørger man til hendes familieforhold. Det er decideret altmodisch."

Ud over den forskelsbehandling, der sker i forhold til, hvilke spørgsmål man stiller kandidaterne, så ser Anja C. Jensen også en klar udfordring i, at man ved samtalen bruger tid på at tale om ting, der bør være irrelevante for den faglige vurdering af jobansøgeren:

"Ved at stille disse spørgsmål, så gør man kvindens privatliv og personlige valg til et emne ved samtalen på lige fod med spørgsmål om fx faglige kvalifikationer, tidligere erfaring og analyse af virksomhedens udfordringer. Og når man alligevel ikke må lægge vægt på svarene i sin endelige vurdering, så er det unfair at spilde ansøgerens tid på dette," siger Anja C. Jensen.

Spørgsmålene er et udtryk for sexisme

Næstformanden understreger, at når spørgsmål om familie og børn fylder så meget ved kvinders jobsamtaler, så er der tale om sexisme. Uanset om det foregår bevidst eller ubevidst.

"Vi kan tydeligvis komme igennem langt størstedelen af mandlige ansøgeres samtaler uden at berøre emnet, så må det også være muligt at undgå at stille spørgsmål om børn og logistik på hjemmefronten til kvindelige ansøgere."

Spørgsmål om planer om familieforøgelse er ikke i sig selv ulovlige, men arbejdsgiveren må ikke lægge vægt på svarene i sin vurdering af kandidaten. Man må nemlig ikke forskelsbehandle på baggrund af køn, graviditet eller barsel ifølge Ligebehandlingsloven.

HK fraråder derfor kraftigt arbejdsgivere at stille spørgsmålet. Det kan nemlig være svært at bevise, at man ikke har lagt vægt på svaret, når man har vurderet, at det var et relevant spørgsmål at stille.

Nøgletal:

  • 40 % har oplevet sexisme på arbejdet. Sexisme kan fx være spørgsmål om børn ved jobsamtale, forbigåelse ved lønforhandling eller forfremmelse pga. køn/børn, nedsættende sprogbrug og jokes om køn etc.
  • 18 % kvinder mellem 18-49 år er blevet spurgt til planer om børn ved en jobsamtale
  • 23 % kvinder mellem 18-49 år er blevet spurgt til familiesituation/børn ved en jobsamtale
  • 5 % mænd mellem 18-49 år er blevet spurgt til planer om børn ved en jobsamtale
  • 11 % mænd mellem 18-49 år er blevet spurgt til familiesituation/børn ved en jobsamtale


Undersøgelsen er udarbejdet af Epinion for HK Privat i oktober 2020 med 995 respondenter.



Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet 

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i…

Læs mere
Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret 

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Læs mere
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas 

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine…

Læs mere
Job & karriere
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb 

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag…

Læs mere
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær 

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Læs mere
Job & karriere
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet 

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht,…

Læs mere
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten 

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for…

Læs mere
Job & karriere
Job med mange rejsedage kan have store konsekvenser for sundheden 

Et job, der indbefatter masser af rejseaktivitet, kan lyde besnærende. Ikke desto mindre oplever mange mænd og kvinder, der rejser meget i forbindelse med deres arbejde, at jobbet også kan have store helbredsmæssige konsekvenser. Søvnmangel og jetlag samt hurtig og ofte usund kost, manglende motion…

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie 

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny…

Læs mere
Humør, energi, sjæl og psyke
Præstationsløn kan påvirke psykisk helbred 

Der kan være mange grunde til at, at en virksomhed går fra fast aflønning af sine medarbejdere til mere konkurrencebetonede aflønningsformer som for eksempel præstationsløn. Men én ting er sikkert; det kan påvirke medarbejderne. Og i mange tilfælde påvirker det medarbejderne negativt i form af øget…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^