Parfume - ‘Le parfume solide’
Christina Jewelry & Watches
Vasketøjskurv på hjul
Indret med 60’er-æstetik
Coaching: Dérfor tilbyder virksomheder deres medarbejdere coachingforløb
Redaktionen

Siden 80érne har coaching været en populær ressource i forretningsverdenen. Især på ledelsesplan har coaching været udbredt som individuel sparring for ledere, og er gennem årene blevet en så integreret del af virksomhedsledelse, at man vurderer, at op mod halvdelen af alle danske virksomheder i dag tilbyder deres medarbejdere coachingforløb.

Stress og udbrændthed er almindeligt blandt ledere

Med en lederstilling følger der indflydelse og udfordringer, hvilket kan være både spændende og tilfredsstillende. Til gengæld slipper man sjældent for, at det ansvar, der følger med jobbet, til tider også kan føles tungt og belastende.

Stress er en almindelig del af dét at være leder, men der er stor forskel på, hvordan den enkelte takler den. Ifølge undersøgelser fra lederorganisationer, er 10-15 procent af ledere og mellemledere så stressede, at de befinder sig på kanten af en langtidssygemelding.

Og det er hårdt at gå ned med stress, og hårdt at skulle erkende at man, trods sine faglige kvalifikationer, ikke magter opgaven. At skulle opgive den position man har kæmpet for, kan føles som et nederlag, ikke mindst fordi det også kan have store konsekvenser for karrieren fremover.

Ikke alle er fødte ledere

Derfor gælder det om at stoppe op i tide og finde ud af, hvor det går galt. Nogle gange handler om, at man som leder mangler gennemslagskraft og ikke formår at få kommunikeret sine budskaber igennem. Det kan også dreje sig om, at man mangler den psykologiske indsigt og forståelse, der er helt grundlæggende for ledelse, samarbejde og medarbejdertrivsel, forklarer Pernille Baumann, der gennem 25 år har arbejdet som PCC-certificeret erhvervscoach.

”Men man behøver ikke være ’født leder’, for at være en god leder. Der er mange muligheder for at tilegne sig viden og teknikker, så man kan varetage en lederrolle." siger hun. "En lederstilling er i manges øjne et almindelig skridt på karrierestigen, ligesom anciennitet i nogle fag betyder, at man på et tidspunkt får tilbudt et job på lederniveau. For de fleste vil et tilbud om forfremmelse blive modtaget med glæde og stolthed, men det er ikke altid man har gjort sig klart, hvad stillingen indebærer, og først senere finder ud af, at man ikke er rustet til udfordringen.”

Ifølge Pernille Baumann er det svært at måtte erkende, at man på den ene eller anden måde ikke har, hvad der skal til for at udfylde lederrollen. Blandt de ledere hun møder i sit arbejde som erhvervscoach, har problematikken ofte stået på så længe, at det har efterladt lederen stresset, udmattet og handlingslammet.

”Problemet kan beskrives metaforisk med, at man som leder ofte kan føle, at man står helt alene på en scene badet i projektørlys. Man ved at publikums øjne er rettet mod én, men blændet af lyset, kan man ikke se salen og mangler fornemmelsen af, hvordan ens præstation bliver modtaget. For mange ledere vil den følelse være kilde til stor utryghed, og man kan med tiden begynde at tvivle på sine evner som leder og på hvorvidt man udfylder rollen tilfredsstillende” forklarer Pernille Baumann.

”Men hvis projektørerne slukkes, så vil man langsomt begynde at kunne se salen, få kontakt til sit publikum, se deres reaktioner og vide, om de har forstået forestillingens pointer. For nogle vil det bekræfte dem i deres rolle som leder, for andre vil det være anledning til dybere refleksion; ”Er en lederstilling overhoved dét, jeg ønsker?”"

At finde sin egen hylde

Når man skal finde ud af, hvorfor man ikke fungerer i rollen som leder, så er det fornuftigt, at man som udgangspunkt finder ud af om man virkelig har et dybtfølt ønske om at lede. Derfor består en vigtig del af coachens arbejde i at stille spørgsmål. Det er spørgsmål, der kræver at man vender blikket indad, får kontakt til sig selv, mærker efter og i processen finder ud af, hvad det er for et arbejdsliv, man inderst inde drømmer om. Det foregår i små skridt og kan tage tid, men det resulterer ofte i en aha-oplevelse, fordi vi, i vores iver efter at tilpasse os, har glemt os selv og vores egne ønsker og drømme for livet og tilværelsen.

”Det handler om at reflektere og få kontakt til vores inderste drømme. Det handler om selvindsigt, og om måden vi opfatter og fortolker verden omkring os. Det handler om at kunne se os selv i et større perspektiv og få øje på vores potentiale.” forklarer Pernille Baumann. ”For vi har alle drømme og vi har alle potentiale. Det gælder bare om at mærke efter.”

En fornuftig investering

For virksomheder kan coachingforløb for stressede ledere være en fornuftig og rentabel strategi. En stresset leder er sjældent en god leder, og når stressen påvirker overblikket, overskuddet og lederens evne til at prioritere og træffe beslutninger, kan det få alvorlige konsekvenser for hele afdelingen. Derfor er coaching og stresskurser i vid udstrækning en integreret del af mange danske virksomheders politik.

Et coachingforløb fungerer ikke, hvis man ikke føler sig fortrolig med sin coach og tryg ved at dele sine tanker, frustrationer, håb og drømme. Derfor er det vigtigt for virksomhederne, at sørge for at medarbejdere får objektiv og uvildig sparring gennem en ekstern coach, hvilket samtidig betyder, at man undgår eventuelle interessekonflikter, der kunne opstå med en intern coach.

En forudsætning for et vellykket coachingforløb er naturligvis også, at den coach, der ansættes til opgaven, har erfaring og er uddannet til specifikt at coache i karriere- og erhvervssammenhænge. Derfor benytter virksomheder i vid udstrækning certificerede erhvervscoaches; Associate Certified Coach (ACC), Professionel Certified Coach (PCC) eller Master Certified Coach (MCC).

Job & karriere
Problemer med omgangstonen er den hyppigste årsag til mistrivsel jobbet

Snak i krogene, kollegaens sygefravær eller en kommende omstrukturering. Et dilemma på jobbet kan skyldes mange ting, men ifølge en ny rapport 'Dit Dilemmafyldte Arbejdsliv' fra Videncenter for God Arbejdslyst, så oplever mere end hver fjerde medarbejder, som har stået i et dilemma på jobbet, som i...

Read more
Job & karriere
Hver 5. kvinde bliver spurgt til børneplaner ved jobsamtaler

Knap hvert 5. kvindelige medlem mellem 18-49 år er blevet spurgt til familieplaner ved en jobsamtale. Og 23 % er blevet spurgt til deres nuværende familiesituation. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for HK Privat i oktober 2020. Til sammenligning har kun 5 % af mændene i samme...

Read more
Job & karriere
Osteopaten: Sådan forebygger du smerter på hjemmekontoret

Hvad sker der med kroppen, når vi sidder for længe i uhensigtsmæssige stillinger på hjemmekontoret? Og hvad kan vi gøre, for at forebygge smerter og gener? Osteopat Danni Petersen, guider til gode vaner på hjemmearbejdspladsen.

Read more
Job & karriere
Advokaten: Det skal du som lønmodtager vide om coronapas

Coronavaccinen er i fuld gang med at blive rullet ud, og regeringen og erhvervslivet har planer om et digitalt coronapas, som kan give mulighed for restaurantbesøg og forretningsrejser. Men hvad betyder det egentlig for dig som lønmodtager? Her forklarer advokatfuldmægtig, Charlotte Krogh, dine...

Read more
Job & karriere
Terapeuten: Hvordan kriser kan give plads til klarhed, balance og nærvær

"Kriser er ikke kun af det onde. Kriser kan være dét, der giver klarhed. Coronakrisen har fået mange af os til at mærke efter og overveje, om vi nu også har den balance i tilværelsen, som vi inderst inde drømmer om," siger parterapeut og forfatter, Christiane Meulengracht.

Read more
Job & karriere
Få magten over dine mails

Har du mistet overblikket over indbakken? Du kan nemt og hurtigt få overblik over din mail. Det tager højst en time, så har du en tom eller næsten tom indbakke.

Read more
Job & karriere
Parterapeut: Udfordringer i privatlivet kan give stress på jobbet

Vi taler rigtig meget om arbejdsrelateret stress, mens der er berøringsangst, når det kommer til den udbredte stress, som er skabt af problemer i privatlivet og særligt i parforholdet. Skal vi knække stresskurven, er vi nødt til at fokusere begge steder, mener parterapeut Christiane Meulengracht,...

Read more
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Read more
Forår
Vi cykler til arbejde 2020: Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Read more
Job & karriere
Job: Takt & tone ved julefrokosten

Sæsonen for julefrokoster er over os, og det giver rigtig gode muligheder for at styrke relationerne på arbejdspladsen. Samværet med kollegaerne, god mad og rigelig alkohol, gør som regel julefrokosten til en festlig oplevelse, men indimellem kan julefrokoster også udvikle sig til skueplads for...

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Julepynt

Julepynt

Din guide til de bedste og billigste<BR> brugte biler

Din guide til de bedste og billigste
brugte biler

Vasketøjskurv på hjul

Vasketøjskurv på hjul

Ergonomisk spisebordsstol<BR>fra LaForma

Ergonomisk spisebordsstol
fra LaForma

Nye Bøger
Kunsten at skifte spor i arbejdslivet

Flere og flere oplever, at de har brug for nye udfordringer i disse år, hvor arbejdsmarkedet forandrer sig med stor hast. Mange mangler dog mod til at rykke på mulighederne. Er du en af dem, så læs denne bog og få masser af inspiration til at gå på opdagelse efter et anderledes og rigere arbejdsliv.

Read more
Myten om kvinders selvtillid

Selvtillid handler ikke om frygtløshed, men om at have modet til at handle, selvom knæene ryster under dig i situationen, skriver Helene Lerner i bogen 'Myten om kvinders selvtillid'.

Read more
Det gennemsnitlige menneske

Marketingsdirektør Morten Albæk gør op med folks indbildte tro på, at deres talent bare skal opdages og langer ud efter den manglende selverkendelse, der nærer X Factor og andre lignende konstruktioner i vores omgivelser. For efter Albæks mening er de fleste af os helt gennemsnitlige, fejlfyldte...

Read more
Tag magten over sin karriere

Er du kørt sur i det hele" Er du træt af chefen" Er du bitter over at din kollega blev forfremmet i stedet for dig? Keder du dig på jobbet -eller i det hele taget? Ærgrer du dig over at du aldrig fik muligheden for at forfølge din drøm? Den gode nyhed er at der IKKE kommer nogen og redder dig. Du...

Read more
Seneste nyt fra medierne ..
20.08.2021

Hvorfor tøver mænd med at tage kolesterolsænkende medicin?

Hjerteforeningen.dk

Piller? Nej tak.

Sådan lyder svaret fra 30-50 % af alle mænd med hjerte-kar-sygdom, når de skal tage deres anbefalede medicin. Nu er det blevet undersøgt, hvorfor mændene siger nej tak eller tøver.

Read more


03.07.2021

Måltidskasser hitter under coronakrisen

Finans.dk

Aarstiderne lever måltidskasser til hele landet, og her under coronakrisen er de grønne kasser for alvor blevet populære blandt danskerne. Read more


02.07.2021

Danskerne har fået mere tillid til vaccinerne mod COVID-19

Lægemiddelstyrelsen.dk

Siden foråret er danskernes tillid til COVID-19-vaccinerne steget. Samtidig oplever tre ud af fire at have tilstrækkelig information om vaccinerne – bare ikke når det drejer sig om vaccinernes bivirkninger. Det viser Lægemiddelstyrelsens befolkningsundersøgelse, der tager pulsen på viden om... Read more


02.07.2021

Kvinfo: Ja, du må godt bade nøgen

Kvinfo.dk

Tildækket, topløs eller nøgen? Uanset køn bestemmer du selv, hvor meget krop du vil vise på stranden. Read more


01.07.2021

Ældres lugtesans svækkes - men ikke når det gælder duften af hindbær og vanilje

KU - Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab

Modsat hvad videnskaben længe har troet, har ældre mennesker med nedsat lugtesans ikke en generelt svagere evne til at lugte – det kommer meget an på, hvad det er for en slags duft. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet ... Read more


01.07.2021

Forhandlere af bambusplast bliver anmeldt til Fødevarestyrelsen

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Flere undersøgelser viser, at der kan være risiko for afgivelse af uønskede stoffer fra bambusplast, som typisk er en blanding af bambus og melamin. Kopper, tallerkener og anden service af bambusplast er derfor ulovligt. Men salget fortsætter alligevel ... Read more


Arkiv

^