20 tips til en mere bæredygtig hverdag

Kategorier: Forbrugernyt  -  Miljø

20 tips til en mere bæredygtig hverdag 

I en verden med begrænsede ressourcer, er vi nødt til at tænke på, hvordan vores forbrug og livsstil påvirker fremtiden. Vi er forpligtet til at tænke på vores børn og børnebørn, og sørge for at de i fremtiden vil have samme niveau af ressourcer og muligheder til rådighed, som vi har haft. Derfor skal der være fokus på bæredygtighed i hverdagen og overvejelser omkring vores forbrug, vores livsstil og det ansvar, vi hver især har for at værne om miljøet.

Det handler om at få øjnene op for de mange bæredygtige alternativer og muligheder der findes og sørge for, at det bæredygtige valg bliver det naturlige valg i hverdagen. Listen over, hvor vi kan sætte ind, er lang og inspirerende og bygger på tips, idéer og gode råd fra miljøorganisationer, -forskning, -mærkeordninger og -myndigheder.

Sidder du med et tip til en mere bæredygtig hverdag, så hører vi meget gerne fra dig. Indsend din idé til redaktionen.

 

  1. Overvej dine indkøb
    Det mest bæredygtige forbrug er det forbrug, der slet ikke finder sted. Derfor må den første anbefaling være, at man husker at overveje, om man vitterligt har brug for de varer, man har fundet, inden man afslutter et køb.

  2. Køb og sælg brugt
    Danskerne køber og sælger brugte ting som aldrig før. De seneste seks måneder har 2,3 millioner danskere købt brugte ting af hinanden – og næsten lige så mange har solgt deres brugte ting på nettet, på et loppemarked eller i en butik. Det viser en måling, som YouGov har gennemført for Nordea, som vurderer, at det er en øget grøn bevidsthed, der især motiverer danskerne til genbrug.

  3. Brug miljømærkerne
    Et bæredygtigt forbrug handler om at være bevidst om, hvilke varer vi køber – og om at være kritisk i forhold til, hvordan de er produceret og hvor god kvaliteten er. Her kan miljømærkerne være med til at vise vejen.
    Tjek din viden om miljømærkerne

  4. Plastposen er bedst for miljøet - især når den genbruges
    Glem stofposen og den 'nedbrydelige' bioplast. Helt almindelige plastposer er det bedste valg for miljøet. Det viser en omfattende undersøgelse, som DTU Miljø har udført for Miljøstyrelsen.
    Blandt indkøbsposer er den i plastik det mest miljøvenlige valg

  5. Brug miljømærkede rengøringsmidler
    Brug så lidt rengøringsmiddel som muligt og gør dig umage med at vælge de mindst miljøbelastende produkter og undgå klorholdige og antibakterielle midler.
    Få vores bedste tips til miljøvenlig rengøring

  6. Drop stanniolen
    Hvad enten det er madpakken, der skal pakkes ind, eller resterne for aftensmaden, som skal dækkes over, er det en god ide at overveje, hvilken type materiale du bruger. Sølvpapir, også kaldet stanniol eller aluminiumsfolie, er fremstillet af aluminium, hvilket er energikrævende at udvinde og dermed belastende for miljøet.
    Skal mad pakkes i stanniol, husholdningsfilm, glas- eller plastikbeholdere?

  7. Brug opvaskemaskine
    Vasker du op i hånden under rindende vand, bruger du helt op til 720 liter vand, hvis tager en opvask svarende til 12 kuverter, skriver Forbrugerrådet. Nye, energivenlige opvaskemaskiner bruger derimod helt ned til 10 liter vand per opvask.

  8. Vask bilen i vaskehal
    Vask bilen i en automatisk bilvask på en tankstation bruger mindre vand, end du selv gør
    Miljøvenlig bilvask

  9. Reducér madspild
    Ved at mindske dit madspild sparer du på Jordens ressourcer og bidrager til at begrænse CO2-udslippet, drivshuseffekten og den globale opvarmning.
    Sådan får du din mad til at række længere

  10. Vælg økologiske fødevarer
    Vælger du økologiske fødevarer, slipper du som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Det er ikke kun økologisk frugt og grønt, der bliver produceret uden sprøjtemidler – det samme gælder de planter, der bruges til foder til økologisk opdrættede dyr.
    Vidste du, at danskerne er verdensmestre i økologi?

  11. Køb overskudsmad
    Brug apps som 'Too good to go' og 'Mad skal spises’, til at finde vej til billig overskudsmad fra restauranter og dagligvarebutikker.

  12. Drop flaskevand
    Der bliver købt vand på flaske som aldrig før, og det til trods for at flaskevand er både dyrt for forbrugerne og en stor belastning for miljøet. Problemet med flaskevand er, at produktionen af plastikflasken, distributionen og fragten samt bortskaffelse af emballagen, alt sammen kræver energi, og samtidig bidrager flaskevand til større vandspild end postevand.
    Derfor skal du vælge vand fra hanen frem for vand på flaske

  13. Skær ned for slikforbruget
    Slik og snacks er ikke kun et problem for sundheden, men også for miljøet. Et studie udgivet af Nordisk Ministerråd viser blandt andet, at et kilo chips udleder 20 gange så meget CO2 som et kilo rå, uforarbejdede kartofler. Og slik har en endnu større skadevirkning på miljøet.
    Slik og snacks er også et problem for miljøet

  14. Få styr på madens holdbarhed
    Madvarer med mærket med 'sidste anvendelsesdato' bør ikke spises efter udløbsdatoen, til gengæld kan madvarer mærket med 'mindst holdbar til' eller 'Bedst før' sagtens spises efter udløbsdatoen.
    Guide: Så længe holder maden

  15. Mindsk slukkede apparaters elforbrug
    Mange apparater bruger el, så længe stikket sidder i en tændt stikkontakt, uanset om der er slukket på apparatet, eller det står på standby. Det giver et unødigt energiforbrug, når apparaterne ikke bliver brugt. Overvej at installere elspareskinner, så du kan slukke alle apparater helt på en gang.

  16. Skift til elsparepærer
    Der er meget at spare ved at skifte til energieffektive pærer. De varer længere og de bruger mindre strøm, hvilket skåner miljøet.

  17. Udskift gamle energislugende hårde hvidvarer
    Hvis du har gamle energislugende hårde hvidvarer, så overvej at skifte dem ud med nye modeller mærket med A+

  18. Skift privatbilen ud med delebil
    Delebilbrugere er tilbøjelige til kun at bruge bil lejlighedsvist og i højere grad snuppe cyklen eller tage bus eller tog. Undersøgelser viser, ifølge organisationen danskedelebiler.dk, at bilejere, der udskrifter privatbilen med en delebil, reducerer deres bilkørsel med min 30%.

  19. Brug cyklen
    Ifølge Cyklistforbundet er det oplagt at have fokus på at fremme cykling, når det kommer til at finde løsninger på alvorlige og presserende samfundsudfordringer som forurening og udledning af CO2.
    Cykelforbundet: Cykelpolitik er klimapolitik

  20. Reklamer - Nej tak
    Selvom mængden af reklamer vi modtager med posten er faldet de senere år, så udgør reklameaviser stadig en byrde for miljøet. Ønsker du ikke at modtage reklamer med posten fremover, så opfordrer Forbrugerrådet til at man tilmelder sig 'Reklamer Nej Tak'-ordningen.
    Tilmeld dig ordningen
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Forbrugernyt
Inflation: 20 tips der får pengene til at række længere  

Nu da priserne på elektricitet er mere end fordoblet, kan inflationen for alvor kan mærkes på pengepungen, og med prisernes fortsatte himmelflugt,så gælder det om at huske alle de gode spareråd. Med tips og kloge bidrag fra læserne, får du her 20 råd, der kan få pengene til at række lidt længere.

Læs mere
Forbrugernyt
Tjek bagagen for væggelus inden hjemrejsen 

Når du pakker kufferten til hjemrejsen, så husk lige at tjekke din bagage for væggelus. De små, blodsugende tæger er nemlig rigtige kedelige at få med hjem, for når de først er flyttet ind, er de nærmest umulige at komme af med. Ifølge Miljøstyrelsen skyldes det blandt andet, at væggelus i stigende…

Læs mere
Forbrugernyt
Erstatning ved mistet bagage 

Sommerferien står for døren, og mange danskere vælger at flyve til udlandet for at holde ferie. Men feriestarten kan blive en blandet fornøjelse, hvis bagagen ikke er kommet med flyet. Luftfartsselskabet er erstatningspligtig, men mange forbrugere finder det besværligt at anmelde den manglende…

Læs mere
Forbrugernyt
Er der virkelig adgang forbudt? 

"Har du mødt et skilt, en bom eller en anden barriere i naturen, som du er i tvivl om er lovlig? Send det til Friluftsrådet og få hjælp til at vurdere sagen." Sådan står der på kampagnesiden gaanyeveje.dk, og den opfordring har hundredvis af danskere fulgt.

Læs mere
Forbrugernyt
Flystrejke: Hvad har jeg ret til? 

Med SAS-piloternes strejke, står rigtig mange danskere tilbage uden transport til sommerens feriedestination, og så melder spørgsmålene sig: 'Kommer jeg afsted med et andet luftfartselskab?', 'Kan jeg udskyde rejsen til strejken er ovre?', 'Kan jeg få refunderet min billet?'

For at komme alle de…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan får du en brandsikker Sankt Hans aften 

Mange danskere ventes at holde Sankt Hans aften i baghaven, hvor man selv tænder op i bål og synger midsommervisen. Her er det vigtigt at tage de rette forholdsregler, så det hyggelige bål ikke udvikler sig til en uønsket brand.

Læs mere
Forbrugernyt
Send ikke dyrene til Bloksbjerg 

Torsdag tændes Sankt Hans bålet, og heksen sendes til Bloksbjerg med Midsommervisen. Desværre fanges mange dyr i bålets flammer, fordi de ser brændebunken som det perfekte skjulested. Bålet bør derfor flyttes og ombygges, inden det tændes.

Læs mere
Forbrugernyt
Test dig selv: Kender du miljømærkerne? 

Miljømærker er en fantastisk hjælp, når der købes ind i hverdagen. Ved at kigge efter dem, finder man hurtigt vej til de produkter, der udmærker sig ved at være fremstillet i overensstemmelse med fastsatte miljøkrav.

Læs mere
Forbrugernyt
Efterlysning: Hjælp ukrainerne med genbrugstøj 

Med mere end 30.000 ukrainske flygtninge ankommet til Danmark på kort tid, og formentlig mange flere på vej, melder Røde Kors nu om, at der mangel på tøj i genbrugsbutikkerne.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^