Sommer med ekstra spritkontroller

Kategori: Forbrugernyt

Sommer med ekstra spritkontroller 

Hele sommeren er politiet på vejene med ekstra spritkontroller, og samtidig gennemfører Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 64 kommuner en kampagne, der skal få flere til at lade bilen stå, hvis man har drukket alkohol.

Sidste sommer blev 1.272 personer sigtet for spritkørsel i juni og juli. Fra på mandag den 15. juni og seks uger frem er politiet igen på gaden for at stoppe sommerens spritbilister.
For at minde bilisterne om, hvad man risikerer som spritbilist, sætter Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og 64 kommuner ind med en landsdækkende kampagne, der begynder den 22. juni, og som varer til slutningen af juli.

Kontrollerne og kampagnen kommer netop nu, da der traditionelt set er mange spritbilister på vejene om sommeren. En af udfordringerne er, at der i sommermånederne er mange sociale arrangementer, hvor folk mødes impulsivt og nyder alkohol, og måske glemmer på forhånd at få planlagt, hvordan de vil komme sikkert hjem, hvis de får for meget at drikke.
"Det kan være svært at vurdere, hvornår man har fået for meget til at kunne køre lovligt, når man sidder i sommervarmen, og en genstand bliver til flere. Vores råd er, at hvis man er det mindste i tvivl om sin promille, så bør man lade bilen stå", siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Alt for mange både mænd og kvinder tager chancen

I en undersøgelse blandt 4.519 personer, som Plan Gruppen har gennemført for Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden fra andet kvartal 2019 til og med første kvartal 2020, svarer 5 % af kvinderne og 11 % af mændene, at de inden for det sidste år har kørt bil, selv om de måske havde drukket mere end tilladt.

"Hvert år sigter vi folk for spritkørsel, hvor de efterfølgende siger, at det kommer bag på dem, at de havde en for høj promille. Selv om man over årene har fået reduceret antallet af spritbilister på vejene, så er der stadig for mange, der tager chancen. Derfor vil vi være ret massivt til stede med kontroller hen over sommeren," siger Christian Berthelsen, politiassistent hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Stå sammen og stop en spritbillist

Den landsdækkende kampagne mod spritkørsel opfordrer både bilisterne til at lade bilnøglerne blive i lommen, hvis de har drukket, og samtidig er den også en kraftig opfordring til omgivelserne om at blande sig, hvis en beruset person vil køre.

"Hvis det er svært at blande sig, så er vores råd, at man allierer sig med andre i selskabet. Sammen kan man gøre en forskel og sikre, at en påvirket person ikke kører afsted og risikerer at ende i en ulykke, hvor han selv eller andre kommer til skade eller mister livet", siger Michelle Laviolette.
 
Gode råd: Stop altid en fuld ven, der vil sætte sig bag rattet

Det kan måske føles svært at overtale en anden til at lade bilen stå. Især hvis du ikke er sikker på, hvor meget han eller hun egentlig har drukket. Men husk på, at hver gang du forhindrer en anden i at blive spritbilist, gør du vedkommende en stor tjeneste. Her får du syv gode råd:

  • Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
  • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
  • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
  • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
  • Tilbyd overnatning
  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
  • Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114

Fakta

  • Sidste sommer sigtede politiet 1.272 personer for spritkørsel.
  • Hver 5. dødsulykke i trafikken skyldes alkohol.
  • Ni ud af 10 danskere tager afstand fra spritkørsel.

 

 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik, Rigspolitiet og Vejdirektoratet

Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny…

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^