Advokaten: Beskyt din arv - Fire råd til at minimere boafgiften

Kategori: Forbrugernyt

Advokaten: Beskyt din arv - Fire råd til at minimere boafgiften 

Boafgiften er en kilde til frustration hos både arveladere og pårørende som gerne vil sikre, at arven lander det rigtige sted. En hjælpende hånd fra advokaten hjælper med at minimere boafgiften uden dårlig samvittighed.

Arv uden brandbeskatning

Livet varer ikke evigt. Det varer på danske breddegrader i gennemsnit 81,3 år. Men når tiden er gået og arven skal fordeles, så melder problemerne sig. Boafgiften, tidligere kendt som arveafgift, får arveladere og pårørende til at klø sig i håret. Der er nemlig uoverskueligt for mange at sikre, at arven lander i de rigtige hænder uden brandbeskatning.

"Arv beskattes afhængigt af det familiære forhold, hvor børn eksempelvis beskattes til en lavere sats end søskende. Det kan for mange virke forvirrende og uretfærdigt, hvis arveladerne har bedre relationer med andre end deres børn eller måske ingen børn har. Derudover opleves boafgiften nok af mange som at være en dobbelt beskatning, hvilket også kan bidrage til frustration," siger Rasmus Kristian Feldthusen, der er juridisk professor ved Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.
Det er reglerne for boafgift som blandt andet sikrer, at statens indtjening på arveskatter de seneste 30 år er mere end tredoblet, sådan at den danske stat i 2019 indkasserede over 6 milliarder kroner i arveafgifter.

Forvirringen skubber beslutninger

Der er mange penge på spil, når danskerne arver. Hos Hans-Erik Andersen, der er advokat hos Advokatfirmaet  H-E Andersen  & Co., oplever han, at advokatkontorets klienter for testamenter er i den modne ende, og det i en bekymrende grad.

"Danskerne har altid været lidt for gode til at udskyde testamentet. Så snart du får en fast partner, fast ejendom eller børn, så bør et testamente være det næste på to do-listen. Hvis du ikke selv har taget stilling til dit bo, så risikerer du, at de pårørende står i både sorg og uvished, og det kan blive dyrt, når arven skal fordeles – samtidig med at det kan give anledning til nogle rigtig grimme familiestridigheder," fortæller Hans-Erik Andersen, som har mere end 40 års advokaterfaring i arv og familieret.

Giv arven til dem du holder af

Når du får lavet dit testamente, vil en advokat altid hjælpe dig til den bedste løsning for din formue. Men Hans-Erik Andersen har et par kneb, som du selv kan efterleve sammen med testamentet, så boafgiften minimeres og du sikrer en nemmere arv.

  • 30-procentsløsningen: Særligt for enlige og barnløse som efterlader over en million, kan det være en fordel at efterlade 30 procent af den fulde arv til en velgørende organisation, som samtidig er afgiftsfritaget. Det betyder at organisationen arver 30 procent, men samtidig også forpligter sig til at betale de samlede bo- og tillægsafgifter, hvilket betaler sig for begge parter.
  • Sommerhus med gældsbrev: Investeringer i sommerhuse er eksploderet særligt under corona. Der følger dog yderligere bo- og tillægsafgifter ved sommerhusoverdragelser. Derfor kan arveladere i samarbejde med arvingerne skrive et gældsbrev. Med gældsbrevet kan arvingen overtage sommerhuset fra arveladerne, og lever de længe nok, kan sommerhuset helt afskrives ved afdrag i form af kontante gaver op til den årlige grænse for afgiftsfri gaver.
  • Ejendele på tur: I 2021 er arveformuens bundfradrag på 308.800 kroner. Alt derover afgiftsberegnes med 15% eller 36% alt efter arveladerens relation til arvingerne. Derfor er det en god idé at overdrage visse ejendele til ens arvinger, mens livet stadig går sin gang for at mindske din arveformue. Ønsker du, at specifikke ejendele ender hos enten dine børn eller søskende, bør du overdrage ejendelene i levende live. Vær dog opmærksom på åbenhed i familien, så ingen beskyldes for tyveri efter døden.
  • Giv en gave: Ved 2021-satserne kan blandt andre børn og børnebørn begaves 68.700 kroner helt skatte- og afgiftsfrit af hver forælder.




Forbrugernyt
Sådan får du et sundere indeklima 

Et dårligt indeklima kan være skyld i træthed, hovedpine og allergiske symptomer, og når vi samtidig tilbringer 80 til 90 procent af vores tid indenfor, er det derfor særlig vigtigt, at der er et indeklima i hjemmet, som både er rart og sundt at være i, skriver Astma-Allergi Danmark. De fleste…

Læs mere
Forbrugernyt
Earth Hour: Lørdag slukker hele verden lyset i en time 

Den årlige begivenhed ’Earth Hour’ sætter på lørdag den 26. marts fra kl. 20.30 til 21.30 fokus på planetens presserende natur- og klimakrise, når byer over hele verden slukker lyset i en time for naturen og miljøet. Ifølge WWF Verdensnaturfonden, så er 'Earth Hour' mere end bare en time uden…

Læs mere
Forbrugernyt
Drop sølvpapiret 

Sølvpapir belaster miljøet, og det er derfor en god idé at bruge så lidt som muligt. Samtidig fraråder Forbrugerrådet, at man pakker sure fødevarer, som for eksempel citroner, ind i sølvpapir, da sølvpapir kan afgive aluminium til maden.

Læs mere
Forbrugernyt
Advokatens råd: Husk at få styr på dine fradrag inden årets udgang 

Få styr på privatøkonomien inden årets udgang, opfordrer advokat Elin L. Andersen, Ret&Råd Djursland. Der kan nemlig være meget at vinde, hvis du kender reglerne for fradrag, pension og afgiftsfrie gaver.

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerrådet fraråder køb af strøm hos Modstrøm, b.energy, Edison EL, Dansk Strøm 

En række elselskaber får kritik af Forsyningstilsynet, fordi de i strid med lovgivningen ikke har tilbagebetalt tilgodehavende til kunder, der skiftede selskab. Det drejer sig om Modstrøm, b.energy (tidligere Blue Energy), Edison EL (tidligere Den Glade Eltavle) og Dansk Strøm (tidligere Power4U),…

Læs mere
Forbrugernyt
Advokaten: 5 trin til at undgå en arvestrid 

En arvesag handler ikke kun om penge og paragraffer. Det handler tit også om følelser, og det kan få gamle familiestridigheder til at blusse op, når arven skal fordeles. Mange søger professionel hjælp hos en konfliktmægler, før fordelingen af indbo, smykker og fotos går galt.

Læs mere
Forbrugernyt
Nu kan de lasede cowboybukser, blusen med hul i og det gamle tæppe få nyt liv 

De lasede cowboybukser, blusen med hul i eller det gamle tæppe ender i dag ofte i skraldespanden, hvorfra det køres til et forbrændingsanlæg sammen med det øvrige restaffald. Det udleder unødigt meget CO2, når det går op i røg i stedet for at få et nyt liv som for eksempel nyt tøj, klude eller…

Læs mere
Forbrugernyt
Skovbegravelsesplads: Et bæredygtigt hvilested 

Biodiversitet og bæredygtighed er ikke kun rykket ind i vores dagligdagsbevidsthed - flere er også begyndt at tænke over det i forbindelse med, hvad der skal ske efter døden. Undersøgelsen ’Danskerne og døden 2022’ viser, at 60 procent af danskerne mener, at miljøhensyn har en vis vigtighed ved…

Læs mere
Sommer
Tips: Undgå indbrud mens du holder ferie 

Sommerferien er desværre ikke kun lig med lange, lyse nætter og store is, det er også højsæson for indbrud. Politiet har udarbejdet en stribe gode råd, der forebygger indbrud. Her fremhæves nabohjælp, som et af de bedste værn mod indbrud.

Læs mere
Sommer
Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Apela Colorado, Kvinde mellem verdenerne

’Kvinde mellem verdenerne’ er en bog, der giver indsigt i den spirituelle verden og det oprindelige folks kultur. Bogen er skrevet af forfatteren Apela Colorado, der gennem mange år har studeret sammenhængen og forsøgt at bygge bro mellem den traditionelle og moderne kultur.

Læs mere
Gemma Petherbridge 'Krystalapotekeren'

Nogen mennesker mener at ædelsten og krystaller har særlige spirituelle egenskaber, som kan påvirke mennesker og blandt andet lindre stress, søvnløshed, ængstelighed og ensomhed.

I Gemma Petherbridges smukke bog ’Krystalapotekeren’, beskriver hun i detaljer 75 krystallers healende energier, deres…

Læs mere
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
^