11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser"

Kategori: Forbrugernyt

Med kampagnen 'Fur Free Europe' og 1 million underskrifter vil den danske Anima og Europas andre dyreværnsforeninger stoppe pelsavl og handel med pels i Europa. Foto: 'Rævefarm i Finland', Kristo Muurimaa

11 kendte danskere vil lukke pelsindustrien: "Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser" 

Hvordan ville du reagere på at se dyr i små beskidte bure, med sår og afbidte ben?

Anima har vist 11 kendte danskere dyrenes forhold på Europæiske pelsfarme, og hos vinderen af Bagedysten, jægersoldaten og OL-atleten fremkaldte det stærke følelser, udbrud og gråd. Reaktionerne er samlet i en ny kampagnevideo, der er en del af et europæisk borgerinitiativ for at stoppe pelsavl i Europa.

Reaktioner på kampagnevideo med optagelser fra pelsindustrien

Det skal være slut med pelsavl i Europa. Det mener jægersoldat Thomas Rathsack, bagedystvinder Sæþór Kristínsson, elitesvømmer Sarah Bro, debattør Louise ‘Twerk Queen’ Kjølsen, youtuber Signe Kragh, tv-vært Anne Lindfjeld og 5 andre kendte danskere.

De er med i dyreværnsforeningen Anima’s nye kampagnevideo, hvor de reagerer på optagelser fra pelsindustrien. Optagelserne gav stort indtryk på de kendte, som fik følelserne uden på tøjet:

"Jeg havde ikke stor nok indsigt i, hvor slemt det egentlig stod til i pelsindustrien. Jeg er godt nok meget, meget chokeret over den håndtering der er af dyrene og hvordan de små ræveunger skriger efter deres mor", fortæller tidligere elitesvømmer, Sarah Bro.

Også tidligere jægersoldat og forfatter, Thomas Rathsack, var chokeret over optagelserne:

"Det er jo smertefuldt at se på det her. Det er fuldstændige forsvarsløse og uskyldige væsener, som lever i et levende helvede, og bliver slået ihjel på den mest voldelige og brutale måde. Det er bare ikke i orden. Det er jo en sindssygeanstalt for væsener på fire ben. Det er et galehus”.

Anima: Pelsdyrenes barske virkelighed

Afsløringer af pelsfarme har gang på gang vist, at dyrene bliver stressede og angste i fangenskab. De springer rundt i burene og prøver at bide sig ud af trådnettet. Optagelser har afsløret, at dyrene skader sig selv og bider hinanden af ren og skær frustration, og nogle lever derfor med store, åbne sår eller manglende lemmer.

"Jeg er helt tom for ord og i chok over, hvordan nogle folk kan behandle dyr på den måde. Man kan tydeligt se, at de har ondt, at de lider og at de har sår. Hvorfor bliver der ikke gjort noget ved det?”, fortæller youtuber, Signe Kragh.

Hår - og makeup-artist, Niels Laigaard havde svært ved at glemme det, han så: "Det var virkelig modbydeligt at se minken med de åbne sår, hvor man kunne se dens tarme. Det sidder fast i hovedet på mig”.

Anima: Danskerne ønsker en pelsfri fremtid

Videoen er en del af kampagnen 'Fur Free Europe', der vil stoppe pelsavl i Europa og indsamler underskrifter i et europæisk borgerinitiativ. Kampagnen vil stoppe både pelsfarme og handel med pels.
Efter at have set dyrenes forhold har den tidligere vinder af Den Store Bagedyst, Sæþór Kristínsson, en klar opfordring til danskerne:

"Jeg har ondt helt ind i hjertet efter at have set disse optagelser. Det er skrækkeligt. Jeg vil opfordre alle til at skrive under for pelsindustrien skal stoppe. Skriv under og hjælp dem, der ikke kan hjælpe sig selv".

Målet for initiativet er mindst 1,5 millioner underskrifter. Den første million er kommet i hus og viser den stærke opbakning i både Danmark og andre lande i Europa. Anima mener, at det enorme antal underskrifter sender et klart signal om, at tiden er løbet fra pelsindustrien.

En del har taget skridtet og 16 EU-lande har i dag forbud mod pelsavl, ligesom store modehuse som Gucci, Chanel, Versace og Prada alle har givet pels den kolde skulder.

Hvad hvis det var din kat?

Danmark har tidligere forbudt at holde ræve på pelsfarme og at handle med hunde- og kattepels for at beskytte dyrenes velfærd. Ifølge Louise "Twerk Queen" Kjølsen er det på tide, at vi udvider den beskyttelse til at gælde alle dyr:

"Det er fuldstændig forfærdeligt at se dyr blive behandlet på denne her måde. Jeg har selv en kat, og forskellen på en ræv og en kat er bare enorm lille. Ideen om at min lille kat skulle sidde inde i et bur og blive bidt af andre og blive slået ihjel og lavet til en pels - det kan jeg faktisk slet ikke bære”.

Fakta: Hvad er et europæisk borgerinitiativ?

Det europæiske borgerinitiativ er et officielt EU-initiativ til at påvirke lovgivere i EU. Borgerinitiativet skal nå 1 million verificerede underskrifter fra EU-borgere. Hvis dette sker, så er EU-kommissionen forpligtet til at behandle forslaget.

Derudover vil forslaget også blive fremsat for Europa-Parlamentet, som derved har mulighed for at udtrykke sin støtte til forslaget. Det europæiske borgerinitiativ har derfor stort potentiale til at skabe forandring i EU.

Man kan skrive under på ‘Fur Free Europe’ på www.pelsfri.dk.

Forbrugernyt
Mere end 3 ud af 4 danskere vil bekæmpe klimaforandringer 

Madspild er en kæmpe klimasynder. I Danmark smider vi i gennemsnit 60 måltider i skraldespanden om året, fordi vi er for dårlige til at udnytte maden i vores køkkener. Alligevel er 76 pct. af danskerne villige til at gøre en indsats for at bekæmpe klimaforandringer, skriver Electrolux, der har…

Læs mere
Forbrugernyt
Gratis balletoplevelser - Sommerballet i det fri 2023 

Kongelig sommerballet er blevet en fast tradition for publikummer i hele Danmark. Og da den er ganske gratis, så er det den perfekte anledning til at få en fantastisk balletoplevelse og samtidig nyde de smukke omgivelser.

Læs mere
Forbrugernyt
Her er produkterne, du IKKE må tage med hjem fra udlandsrejsen 

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men ikke alle ved, at der også er strikse regler for at tage souvenirs fremstillet af fx horn, skind, elfenben, koraler, levende planter og fødevarer med hjem fra ferierejsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Den nye læringsportal ’Mit liv med statistik’ skal lære at navigere i fakta og fake news 

Statistik er en grundpille i det moderne videnssamfund, som gør os i stand til at forholde os kritisk til alt fra ligestilling og grøn omstilling til folketingsvalg. Med en ny, interaktiv læringsportal målrettet udskolingselever og lærere vil Danmarks Statistik bidrage til både dannelse og…

Læs mere
Forbrugernyt
22 tips til mere luft i husholdningsbudgettet 

Er privatøkonomien lidt stram? Så får du her 22 nemme tricks, der giver dig meget mere luft i husholdningsbudgettet. Listen rummer blandt andet smarte fif til, hvordan du kan spare penge på indkøb af dagligvarer UDEN at skulle udarbejde madplaner og indkøbslister. Tag i stedet et billede af…

Læs mere
Forbrugernyt
Forbrugerstyrelsen: Sådan gør du hvis regningerne hober sig op 

Stigende renter og højere priser på el, benzin, gas og dagligvarer; økonomien strammer, og leveomkostninger og renteudgifter er steget.

Hvis regningerne bliver svære at betale, er det vigtigt at kende sine rettigheder og tage aktive valg om sit forbrug og sin økonomi, skriver Forbrugerstyrelsen.

Læs mere
Forbrugernyt
Sådan fjerner du effektivt vejsalt fra sko og støvler  

Med det danske vintervejr følger irritationen over at vejsalt, sjap og søle sætter sig i fede hvide og temmelig genstridige rander langs sålkanten. Men fortvivl ikke - her får du opskriften på, hvordan du nemt fjerner spor af vejsalt på støvlerne.

Læs mere
Forbrugernyt
Sikkerhedsstyrelsen: Oplad aldrig telefonen i sengen! 

Hvert år rykker danske brandvæsener ud til omkring 3.500 brande i boliger. Mindst 10 procent af de brande er relateret til elprodukter- eller installationer. Nu advarer Sikkerhedsstyrelsen, Beredskabsstyrelsen samt Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut og opfodrer til sikker opladning, så…

Læs mere
Sensommer
Fødevarestyrelsen: Spis ikke hyldebær rå 

Opkast, diarré og kvalme. Det er blot nogle af de ubehageligheder man risikerer, hvis man spiser sensommerens saftspændte hyldebær rå. Til gengæld er det lille bær en delikatesse, hvis man tager de nødvendige forholdsregler.

Læs mere
Forbrugernyt
Spisesvampe og bærs giftige dobbeltgængere 

I den danske natur gror mange gode spisesvampe, men da flere af dem har giftige dobbeltgængere, er det vigtigt altid at sikre sig, at det er en spisesvamp, du har fundet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^