Skovflåt - Det skal du holde øje med

Kategorier: Forår  -  Sommer

Skovflåt - Det skal du holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Om flåbid og infektion

Borreliose er en infektionssygdom, som kan opstå efter et skovflåtbid. Borrelioseinfektion behandles effektivt med penicillin, men da kun omkring 10-20 pct. flåter er inficerede med borrelia, resulterer kun de færreste flåtbid i infektion. En borrelioseinfektion kan til gengæld være alvorlig, så derfor er det vigtigt, at være opmærksom på flåter, flåbid og symptomer, når man har opholdt sig i naturen. 

Symptomerne på infektion varierer, men kan opleves som influenzalignende med hovedpine, nedsat appetit og let feber. Oftest ses et karakteristisk hududslet omkring flåtbiddet med en afgrænset rødmen omkring en bleg midte. Såfremt en borrelioseinfektion ikke behandles, kan det forårsage hjerteproblemer og leddegigtlignende smerter samt alvorlig påvirkning af centralnervesystemet med lammelse af ansigtsnerverne samt, i sjældne tilfælde, hjernehindebetændelse.

Tjek krop og beklædning for flåter efter ophold i naturen

Der er derfor rigtig god grund til at være opmærksom på flåtbid, og tjekke sig selv og hinanden for flåtbid efter ophold i naturen. Flåter gemmer sig især i tæt vegetation, højt græs, fugtige engområder og er særlig udbredte i områder med rådyr. Flåter er aktive fra april til oktober, men de fleste anmeldelser om flåbid sker især i månederne fra juni til august.

Det kan være svært at undgå flåtbid. Insektmidler har ringe eller ingen effekt, og selvom man pakker sig ind i overtøj og gummistøvler, så er flåter dygtige til at finde vej til steder på kroppen, hvor de kan få fred til at suge blod. Derfor er det vigtigt at tjekke hele kroppen for flåtbid - også nakke, navle, under bryst, bag øret, lysken, i bukselinningen, mellem tæerne og i knæhaserne.
Husk også altid at ryste tøj og sko grundigt efter udflugter i naturen. Hvis en skovflåt sidder fast i dit tøj eller dine sko, kan den bide sig fast, når du tager tøj eller sko på igen – også dagen efter.

Sådan fjerner du flåten

Flåt fjernes bedst med et såkaldt flåtkort, som løfter hele flåten fra huden, og sikrer, at du får hele flåten med. Ved at fjerne flåt med pincet eller tang risikerer du nemt, at du ikke får hele flåten med, hvilket øger risikoen for infektion. 

Hold øje med biddet og søg læge: 

  • Hvis du i løbet af dage til få uger får et rødligt udslæt, der breder sig langsomt.
  • Hvis du oplever influenzalignende symptomer som træthed, hovedpine, muskelsmerter, let feber, hævede lymfeknuder og nedsat appetit. 
  • Flåten er ganske lille, men kan være bærer af den alvorlige infektionssygdom borreliose (Venstre).
  • Flåten borer sit hoved ned i huden og suger blod. Den sidder som regel godt fast og kan hverken vippes eller drejes af. Der findes mange myter om, hvordan man bedst fjerner flåter, men gamle husråd, som at smøre flåten med olie eller brænde den, øger risikoen for, at du ikke får fjernet hele flåten, hvilket kan være medvirkende årsag til infektion (Midte).
  • Det karakteristiske borrelia udslet omkring flåtbiddet med en afgrænset rødmen omkring en bleg midte (Til højre).
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe 

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Læs mere
Forår
Sæson for den fascinerende tranedans i Sverige  

I disse dage ankommer de første traner til Hornborgasjön i Vestsverige. Og om et par uger er det smukke naturområde fyldt med titusindvis af dansende traner.

Måske er en udflugt til broderlandet en idé i påsken? Man behøver ikke være ornitolog for at synes, at tranernes dans berettiger til en…

Læs mere
Forår
Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens…

Læs mere
Forår
Stokroser: Så dine stokroser i marts  

Blandt blomster til den romantiske have hører naturligvis de imponerende stokroser, der blomstrer fra begyndelsen af juli og helt frem til slutningen af september. Den høje smukke plante hører oprindeligt hjemme under varmere himmelstrøg; Sydeuropa, Mellemøsten og den vestlige del af Kina, men har…

Læs mere
Loppemarkeder
Loppemarkeder: Sådan prutter du om prisen 

Da vi danskere ikke har tradition for at prutte om prisen, så kan det godt føles lidt grænseoverskridende første gang man står overfor en inkarneret loppesælger, men på markederne er det altså en vigtig del af oplevelsen.

Her får du tips til, hvordan du kommer godt i gang og kan lukke en god…

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Forår
Copenhagen St. Patrick´s Day Parade 2024 

Når den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København, så venter der et festligt program med irsk folkemusik og dans, som kulminerer i et stort festoptog.

'Everyone is Irish on St. Patrick’s Day', lyder sloganet for Copenhagen St. Patrick’s Day Parade, så uanset om du har…

Læs mere
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager 

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Læs mere
Forår
Opskrifter: 16 skønne grønne salater og tilbehør 

Med foråret er der pludselig mange dejlige muligheder for at skabe variation i salaten. Lige nu kan du nyde de små, nye kartofler, hvide og grønne asparges, ærter, radiser, jordbær og friske krydderurter i salaten.

Find inspiration blandt 16 skønne salatopskrifter og få tips fra blandt andet Lone…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^