Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag
16 stk.
Ingredienser:
- 3 dl vand
- 3 dl mælk
- 25 g gær
- 3 æg
- 50 g sukker
- 2 tsk kardemomme
- ca. 525 g hvedemel
- ca. 525 g hvid hvedemel (fintmalet fuldkornsmel)
- 10 g salt
- 50 g blødt smør
Opskrift:
- Opløs gæren i en lille sjat vand. Tilsæt dernæst det resterende vand, mælk, 2 æg (det sidste gemmes til pensling), sukker og kardemomme og bland det godt. Tilsæt så salt, smør, 500 g hvedemel og 500 g hvid hvedemel.
- Rør ingredienserne sammen og ælt dejen i 6 minutter på køkkenbordet.
- Tilsæt det sidste mel, hvis det er nødvendigt for at få en elastisk og smidig dej. Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve tildækket i 2 timer et lunt sted.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord. Rul dejen til en pølse og del den i 16 lige store stykker.
- Form stykkerne til boller og placér dem med 3 cm mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Lad bollerne hæve tildækket 2,5 timer et lunt sted.
- Slå det tredje æg ud i en skål eller kop, pisk let og pensl hvedeknopperne.
- Bag hvederne ved 220 grader i 12-14 minutter.
- Afkøl dem på en bagerist.
Tip:
- Mangler du et lunt sted til at hæve dit brød, kan du tænde lampen i din ovn inden du går i gang med at lave dejen. Den vil skabe nok varme til at gøre ovnen lun. Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, mens de køler af.

Opskrift: Nem marmelade
Ingredienser:
- 100 g frosne brombær
- 3 søde og modne pærer
- 1½ dl sukker
- 3 spsk friskpresset citronsaft
Fremgangsmåde:
- Tø brombærrene op. Skræl pærerne, skær dem i mindre stykker og blend dem i en blender.
- Tilsæt sukker og citronsaft og blend til massen er ensartet og jævn.
- Tilsæt brombær og fordel brombærrene i pæremassen.
- Syltetøjet kan opbevares køligt i 1-2 dage - men nydes bedst friskt og fx til nybagte hveder.
Store Bededags oprindelse
Store Bededag stammer ifølge National Museet fra en forordning, som blev udstedt i 1686. Dagens formelle navn var ”ekstraordinær, almindelig bededag”, og den blev placeret den fjerde fredag efter påske.
Dagen var én af i alt 3 faste-og bededage, som blev indført takket være Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. Store Bededag startede allerede aftenen før. Klokken 18 skulle der ringes med kirkens største klokke, og så skulle 'boder, kældre og kroer', som solgte drikkevarer lukke. Næste dag skulle alle komme i kirke - i ordentlig tid og ædru.