latest research paper buy a critical thinking paper powerpoint presentation online
Enamel Copenhagen
Studio Loma armbånd
Trine Tuxen ring
Auro terrasseolie<BR> - miljøvenligt og slidstærkt
Opskrifter: Varme hveder til Store Bededag
Redaktionen

Fredag den 13. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får du Fuldkornspartnerskabet opskrift på de lækreste varme hveder, som vi kan anbefale nydes med koldt smør med sydesalt fra Thise eller med en hurtig hjemmelavet marmelade.

16 stk. 

Ingredienser:

  • 3 dl vand
  • 3 dl mælk
  • 25 g gær
  • 3 æg
  • 50 g sukker
  • 2 tsk kardemomme
  • ca. 525 g hvedemel
  • ca. 525 g hvid hvedemel (fintmalet fuldkornsmel)
  • 10 g salt
  • 50 g blødt smør

Opskrift:

  • Opløs gæren i en lille sjat vand. Tilsæt dernæst det resterende vand, mælk, 2 æg (det sidste gemmes til pensling), sukker og kardemomme og bland det godt. Tilsæt så salt, smør, 500 g hvedemel og 500 g hvid hvedemel.
  • Rør ingredienserne sammen og ælt dejen i 6 minutter på køkkenbordet.
  • Tilsæt det sidste mel, hvis det er nødvendigt for at få en elastisk og smidig dej. Kom dejen tilbage i skålen og lad den hæve tildækket i 2 timer et lunt sted.
  • Vend dejen ud på et meldrysset bord. Rul dejen til en pølse og del den i 16 lige store stykker.
  • Form stykkerne til boller og placér dem med 3 cm mellemrum på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne hæve tildækket 2,5 timer et lunt sted.
  • Slå det tredje æg ud i en skål eller kop, pisk let og pensl hvedeknopperne.
  • Bag hvederne ved 220 grader i 12-14 minutter.
  • Afkøl dem på en bagerist.

Tip:

  • Mangler du et lunt sted til at hæve dit brød, kan du tænde lampen i din ovn inden du går i gang med at lave dejen. Den vil skabe nok varme til at gøre ovnen lun. Ønsker du en blød skorpe på dine hveder, så dæk dem med et viskestykke, mens de køler af.

Opskrift: Nem marmelade 

Ingredienser:

  • 100 g frosne brombær
  • 3 søde og modne pærer
  • 1½ dl sukker
  • 3 spsk friskpresset citronsaft

Fremgangsmåde:

  • Tø brombærrene op. Skræl pærerne, skær dem i mindre stykker og blend dem i en blender.
  • Tilsæt sukker og citronsaft og blend til massen er ensartet og jævn.
  • Tilsæt brombær og fordel brombærrene i pæremassen.
  • Syltetøjet kan opbevares køligt i 1-2 dage - men nydes bedst friskt og fx til nybagte hveder. 

Store Bededags oprindelse

Store Bededag stammer ifølge National Museet fra en forordning, som blev udstedt i 1686. Dagens formelle navn var ”ekstraordinær, almindelig bededag”, og den blev placeret den fjerde fredag efter påske.

Dagen var én af i alt 3 faste-og bededage, som blev indført takket være Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. Store Bededag startede allerede aftenen før. Klokken 18 skulle der ringes med kirkens største klokke, og så skulle 'boder, kældre og kroer', som solgte drikkevarer lukke. Næste dag skulle alle komme i kirke - i ordentlig tid og ædru.

Forår
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 25. marts og søndag 26. marts 2023 går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange...

Read more
Forår
Sådan holder du dine tulipaner friske længe

Der er ingen tvivl om, at tulipaner er en af de dejligste forårsbebudere. Men hvordan sikrer du dig, at du kan nyde disse sæsonbestemte blomster så længe som muligt?

Her får du tulipanroducentens 6 bedste råd.

 

Read more
Forår
Copenhagen St. Patricks Day Parade 2023

Den irske nationaldag, St. Patrick’s Day, fejres den 17. marts i København med parader, irsk folkemusik og riverdance - og alle er inviteret - så længe man bare bærer noget i den irske nationalfarve, grøn.

Read more
Forår
Lad praktiske gøremål øge forbrændingen - Se hvor meget du forbrænder

Vinterens mad og magelige livsstil kan meget vel have føjet et par kilo til idealvægten, men de kan faktisk, uden den store indsats, være væk igen inden strandsæsonen. Drop de hurtige mirakelkure og smid i stedet de ekstra kilo ved at øge forbrændingen gennem de daglige gøremål.

Read more
Forår
Få en blomstrende grøftekant i haven

Mange haveejere holder af vilde blomsterenge, men hvad med at anlægge en grøftekant i haven? Her får du tips til haveprojektet, som fint kan gennemføres her i foråret.

Read more
Forår
Luk foråret ind med løgblomster

I det tidlige forår får man lyst til at bringe lys og forårets fine, sarte farver indenfor, og her er der intet som løgblomster, der bringer forårsstemning - og fornemmelsen af, at foråret, solen og de lune dage, er på vej.

Read more
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Read more
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi

Foråret har stadig lange udsigter, men allerede nu er pollensæsonen i gang, meddeler Astma-Allergi Danmark, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge...

Read more
Forår
Opskrift: Hyldeblomstpandekager

Med egen hjemmelavet hyldeblomstsaft kan du tilføje smagen af sommer til pandekagerne.

Read more
Forår
Smagen af det vilde forår

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Nu bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto.

Lær de vilde planter at kende, og få opskrifter på vilde forårslækkerier.

 

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Seneste shopannoncer
Nyd weekendhyggen<BR> i komfortabelt hjemmetøj

Nyd weekendhyggen
i komfortabelt hjemmetøj

Sådan laver du en flot håropsætning

Sådan laver du en flot håropsætning

AURO: Miljøvenlig maling <BR> nu i bøtter af genbrugsplast

AURO: Miljøvenlig maling
nu i bøtter af genbrugsplast

De bedste tips til at undgå<BR> natlige forstyrrelser

De bedste tips til at undgå
natlige forstyrrelser

Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller...

Read more
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Read more
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Read more
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle...

Read more
Shopping
^