Lanterne fra Canett Furniture
Rattan sofa
Hængekøje VENTURE DESIGN
Ildsted Eva Solo
Kategori: Forår
DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø
Redaktionen

Det er sjovt, nemt, billigt - og ikke mindst dybt tilfredsstillende at frøså eller stiklingsformere sine egne planter, skriver forfatter Karina Demuth i bogen 'Krukker og højbede'. Og så er mange sommerblomster og grøntsager faktisk super nemme at kultivere fra frø. Her bringer vi Karina Demuths tips til, hvordan du selv kan lave spirepotter og komme i gang med at gro dine egne sommerblomster, urter og grøntsager.

Valg af potte og jord

Det første spørgsmål, der melder sig, når man skal i gang med at så, er: Hvad er optimalt at plante i? Og her fortæller forfatteren, at mulighederne er mange:
"Du kan så i en lav kasse, i små potter eller i briketter af tørvestrøelse. Det vigtige er, at der er et godt dræn, og at jorden er porøs, steril og næringsfattig" forklarer Karina Demuth. "Køb altid en rigtig så- og priklejord. Havejord duer slet ikke, og almindelig pottemuld er heller ikke god, fordi det er tilsat gødning."

De fleste frø skal have lidt varme for at få spiringen i gang, så derfor anbefaler Karina Demuth, at man har de nysåede potter stående i vindueskarmen - især i de tidlige forårsmåneder. Andre frø, som fx frø fra purpursolhat og storkenæb, spirer først efter at have fået kulde, og skal derfor først i køleskabet i nogle uger. Denne type frø kaldes kuldekimere og kan godt være lidt vanskelige at have med at gøre. Derfor opfordrer Karina Demuth til, at man følger de anvisninger der fremgår bag på frøposen.

Sådan dyrker du dine egne planter fra frø:

 • Fyld potten med jord og vand godt. Så små frø nær overfladen og store frø lidt dybere. Drys til sidst lidt grus over jorden, så det lige akkurat dækker. Anbring potten lyst og lunt. Dæk den med et stykke klart glas eller husholdningsfilm. Det holder jorden varm og fugtig og fremmer spiringen.
 • Fjern låget, når planterne har fået deres første rigtige blade. Derefter er det tid til at tynde ud eller prikle – dvs. dele de små spirer ud i potter, hvor der er plads til at vokse. Vælg de stærkeste ud og kasser resten. Det er hårdt at smide de mange små spirer væk, men gør det alligevel. Ellers holder de bare hinanden nede, og ingen af dem bliver rigtig til noget som helst.

Lad planterne stå og sunde sig i et par uger, og vand derefter med en meget tynd opløsning af flydende gødning. Vent med at sætte dem udenfor, til risikoen for nattefrost er overstået. Væn langsomt planterne til at være ude. Kold nattevind og skarp sol kan være hård ved de små nye, så start evt. med at stille dem ud et lunt og let skyggefuldt sted om dagen, og tag dem ind om natten. Herefter er der kun kort tid til et frodigt blomsterflor, der varer hele sommeren, eller gode grøntsager, der kan høstes til langt ind i efteråret.

Frø kan sås og trives i:

 • Spirebriketter
  Briketter af tørv er er nemme at have med at gøre, og så er de med garanti uden smittekim.
 • Hjemmelavede spirepotter
  Lav små potter ved at folde et stykke avispapir i den ønskede højde, sno strimlen omkring et glas, fold bunden på plads og luk med et lille stykke tape.
 • Æggebakker
  En ganske almindelig æggebakke er glimrende som spirebakke. Så frøene tyndt, så trives planterne godt.
 • Drivbænk
  I en drivbænk er der varmt og fugtigt som i et drivhus, hvilket er optimale betingelser forspiring og forspiring.

Krukker og højbede af Karina Demuth 

Uanset om udgangspunktet er en lille altan, et gårdrum, en terrasse eller et hjørne i haven, så kan pladsen indrettes som hyggeligt uderum, man kan få glæde af sommeren igennem. 

Med bogen 'Krukker og højbede' deler journalist og inkarneret have-entusiast, Karina Demuth, ud af sin store erfaring og kreative idéer til den lille have. Bogen er fuld af tips og konkrete ideer til, hvordan man nemt og billigt indretter en hyggelig lille oase med krukker, plantekasser og højbede. Og den gode nyhed er, at det ikke kræver de store kundskaber at skabe noget unikt og personligt på forholdsvis kort tid.
Senere er der masser af muligheder for at forfine udtrykket, for krukker og højbede er nemlig også den sjove og hyggelige genvej, når man vil skabe rum og stemning, snyde øjet, trylle med farver, udvide eller markere grænserne og lege med symmetri, perspektiv, frodighed og blikfang.

Titel: Krukker og højbede 
Forfatter: Karina Demuth
Forlag: Politikens Forlag
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Forår
Hvide asparges - Sådan tilberedes hvide asparges

Det er sæson for hvide asparges, og selvom de kan være noget sværere at få fat i i en god kvalitet, så bør man ikke gå glip af denne fine sæsondelikatesse.

Skal du have hvide asparges af god kvalitet, så kig efter friske, ligestammede asparges, der ser tykke og robuste ud. Aspargsen skal være...

Read more
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de fine stilke fra jordbærrabarber, som er en af forårets første sorter, saftige og fulde af smag. Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og lagkager såvel som i kompot til rodfrugter, fjerkræ, salat, is, jordbær og ost.

Read more
Forår
En rigtig vild forårssalat

Mange af forårets friske skud af planter og urter, er alletiders ingredienser i en forårs-salat. I lysninger i skoven, kan du nu finde nye friske blade fra løgkarse, skovsyre, skvalderkål, tusindfryd og mælkebøtter.

Read more
Forår
Vinduespudsning - nemt og effektivt

Det er skønt, når forårssolen endelig vælter ind ad vinderne - især hvis vinduerne er rene. Trænger de til en omgang, kan det hurtig klares. Frem med spand og svaber! Her får du vores bedste tips til vinduespudsningen.

Read more
Forår
Forårsoprydning i garderoben

Foråret er på vej, og det kan føles helt befriende at få pakket vintertøjet væk, så der bliver plads til sommergarderoben. Og når du nu er i gang, så skulle du måske se at få ryddet ud og skilt dig af med noget det, du har fået akkumuleret bagerst i dine skabe og skuffer. Mon der ikke er tøj, som du...

Read more
Forår
Smagen af det vilde forår

Mælkebøtte, ramsløg, bøgeblade, brændenælder og skvalderkål. Snart bugner naturen af friske skud, som kan tilføje ekstra smag til skønne salater, supper og pesto. Lær de vilde planter at kende. Her får du opskrifterne.

 

Read more
Forår
Salat med vilde urter

Pluk og nyd den dejligste forårssalat med spæde grønne bøgeskud, mælkebøtter og skvalderkål. Det er lige nu, at de vilde urters smag er helt i top!

Read more
Loppemarkeder
Loppemarkeder 2021

Bemærk, at datoer for loppemarkeder kan ændres, såfremt sundhedsmyndighederne ændre regler og anbefalinger i forbindelse med corona-krisen. Tjek de respektive loppemarkeders hjemmesider.

Read more
Forår
Basilikum - Dyrkning & sorter

Vidste du, at der findes sorter af basilikum, hvor smagen har et pift af lakrids, kanel eller citron?

Read more
Forår
Solskins-te

Lige nu pryder solgule mælkebøtter markskel og grøftekanter. Smukke ser de ud – og så er mælkebøtten tilmed en anvendelig lille plante.

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Seneste shopannoncer
Bålsted

Bålsted

Ildsted Eva Solo

Ildsted Eva Solo

Havekrukker

Havekrukker

Store plantekrukker

Store plantekrukker

Nye Bøger
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller...

Read more
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Read more
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Read more
Smagen af jordbær, af Maren Korsgaard

Denne bog handler om jordbær - om jordbærets historie, om botanik og sorter, og om jordbær i kunst og kultur. Bogen er skrevet af Maren Korsgaard, der har speciale i frugt og bær, og er et herligt opslagsværk til dig, der elsker jordbær og måske endda dyrker jordbær i haven. Med bogen får du alle...

Read more
Seneste nyt fra medierne ..
05.05.2021

Nye råd til vegetarer, der spiser æg og mejeriprodukter

Altomkost.dk

Fødevarestyrelsen: Sådan får du de proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler, du har brug for ... Read more


04.05.2021

Nye råd til dig over 65 år: Fokusér på de proteinrige fødevarer og skru ned for det søde, salte og fede

Altomkost.dk

Bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter. Sådan lyder menuen i nye supplerende kostråd til dig der er over 65 år.... Read more


22.04.2021

Brasiliansk variant af coronavirus kan muligvis være i stand til at undvige immunitet

Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

Et nyt studie med Københavns Universitet indikerer, at varianten af coronavirus med navnet P.1, der opstod i Brasilien, kan udgøre en større trussel end hidtil antaget. Forskerne konkluderer, at det er sandsynligt, at P.1 er mere smitsom end andre varianter af SARS-Cov2 og at den måske kan undvige... Read more


21.04.2021

Modgang i barndommen følger med ind i voksenlivet

Statens Institut for Folkesundhed

En barndom præget af konflikter i hjemmet eller alvorlige økonomiske problemer sætter dybe fysiske, psykiske og sociale spor langt ind i tilværelsen som voksen. Det viser et nyt studie. Read more


08.01.2021

Alle danskere forventes vaccineret inden udgangen af juni

SST.dk

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni. Read more


08.01.2021

Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Information.d

Medicinalselskaber har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus, og har fundet, at deres vacciner virker mod den britiske virusvariant. Coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Read more


Arkiv

^