Vinterbadning: Derfor hitter det kolde gys

Kategori: Efterår

Det er fornuftigt, at begynde som vinterbader tidligt i efteråret, så kroppen kan vænne sig til de store, kolde gys senere på vinteren.

Vinterbadning: Derfor hitter det kolde gys 

I en travl og teknificeret hverdag er det lykken at være i kontakt med naturen året rundt, og med mere en 7.000 kilometer kyststrækning til rådighed, er det oplagt at dyrke naturens våde element og snuppe sig en dukkert i havet. At badeturen finder sted på den tid af året, hvor man risikerer at svømme rundt i issjap og pak is, synes ikke at være nogen hindring for de tusindvis af danskere, der vinterbader.

At vinterbadning er blevet en særdeles populær aktivitet, vidner blandt andet Danmarks vinterbaderforeninger om, som alene tæller mere end 50.000 medlemmer. Og der er rigtig mange gode grunde til, at flere og flere søger det kolde gys, for ifølge forskning bidrager kuldechokket på flere måder til både den fysiske og mentale sundhed.

Susanna Søberg fortæller om de sundhedsmæssige fordele ved vinterbadning

Med en både personlig og professionel interesse i at forstå, hvordan menneskekroppen påvirkes af vinterbadning, har forsker og vinterbader, Susanna Søberg, kortlagt nogle af de mest fremtrædende sundhedsmæssige fordele, der er ved at udsætte krop og hjerne for kortvarig, ekstrem kulde.

I hendes bog ’Hop i havet - Vinterbadning gør dig sund og glad’ inviterer hun alle med ud på badebroen, og indvier læserne i de fordele, kuldechokket har for helbred og psyke. Det er spændende læsning, der blandt andet beskriver vinterbadningens indflydelse på humør og livsglæde, men også hvordan kuldechokket stimulerer immunforsvaret, giver smertelindring, og kan forebygge livsstilssygdomme som overvægt og type 2-diabetes.

Gladere, stærkere og slankere med vinterbadning

”Vinterbadning giver – og det er bevist – et løft i hverdagen: bedre humør, fokus og livsglæde, smertelindring og et effektivt forsvar mod infektionssygdomme og åreforkalkning” konkluderer Susanna Søberg på baggrund af sine studier. ”Derudover øger vinterbadning insulinfølsomheden og aktiverer det brune fedt, der kan forbedre livsstilssygdomme som overvægt og type 2-diabetes.”

Hun forklarer, at mennesker med type 2-diabetes har mindre af såkaldt brunt fedt. Brunt fedt er en særlig type fedtvæv specialiseret til at producere varme ved at forbrænde overskydende kalorier og fedt oplagret i kroppen. Forskning tyder på, at vinterbaderne får mere brunt fedt eller opnår en bedre funktion af det brune fedt, end de har i forvejen. Denne indflydelse på kroppens fedt  bidrager til, hvad Susanna Søberg kalder en ’miniature-fedtsugning’.

”I princippet kan man fryse sig slankere. Hvis man for eksempel opholder sig et par minutter i vandet, når man vinterbader, så bliver det brune fedt aktiveret og på den måde mindet om, at der er brug for det. Og så giver det jo meget god mening, at kroppen ikke vil have, at det forsvinder”.

 

HOP I HAVET er udgivet af Forlaget Grønningen 1.

Efterår
Send en fin efterårshilsen  

Send fine efterårshilsner med KvindeGuidens postkort. Det er nemt - og gratis !

Læs mere
Efterår
Nyd efteråret 

Selvom vi ser frem til en weekend, hvor man nok kun glimtvis får solen at se, så er det alligevel en fortryllende oplevelse, at tage en tur i skoven. Lunt klædt på og i et par fornuftige røjser, er det skønt at opleve efterårsskovens smukke gyldne farver - og finde et stille skovbryn, hvor man i…

Læs mere
Sensommer
Frugt & bær på glas & flaske 

Sensommeren er en dejlig tid, og på intet tidspunkt ses himlen så høj og blå, som i september. I skoven kan du nu være heldig at finde brombær, hyldebær, røn, hassel og hyben. I haver og plantager er blommer, pærer, blåbær og æbler modne og plukkeklar. Få mest ud af sensommerens lækkerier, og saml…

Læs mere
Efterår
Naturens køkken 

Lær hvordan du finder den danske naturs mest velsmagende bær og urter, og få mere end 100 lækre opskrifter og masser af inspiration til at bruge de vilde råvarer hjemme i dit eget køkken ...

Læs mere
Efterår
Temperaturen afgør din vintersøvn 

Selvom vintertid er lig med frostgrader og kolde nætter, skifter mere end hver anden dansker ikke over til vinterdyne, når Kong Frost banker på døren. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Ringsted Dun. Hele 57 % beholder den samme dyne året rundt på trods af vinteren og de kolde…

Læs mere
Efterår
Kan man spise æbler med stribe? 

Ind i mellem kan man stå med et dansk æble og undre sig over, hvorfor nogle af dem har stribe på skrællen. De karakteristiske striber skyldes omstændigheder i vejret under æbletræernes blomstring. Fx kan de opstå som følge af et forår med frostgrader. Striberne har dog ingen betydning for æblernes…

Læs mere
Efterår
Find de bedste spisesvampe 

Med Thomas Læssøes håndbog Find & spis de bedste svampe, har du en super overskuelig guide til de bedste danske spisesvampe.

Her får du detaljerede beskrivelser af de 30 bedste spisesvampe, og om de farligste giftsvampe, som spisesvampene kan forveksles med. Her er oplysninger om kendetegn,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^