Rosacea: Årsag og behandling

Kategori: Sundhed

Selvom sygdommen ikke kan helbredes, så kan symptomerne ofte lindres med den rette behandling. Tal med din læge, hvis du har mistanke om, at du lider af rosacea, opfordrer speciallæge i dermatologi hos Hareskov Hudklinik, Elisabeth Ammitzbøll.

Rosacea: Årsag og behandling 

Rødme på næse, hage, pande og kinder, små bumselignende knopper, sviende øjne og tydelige blodkar er alle symptomer på den kroniske hudsygdom, rosacea. Hudlidelsen forekommer oftest i ansigtet, men kan også vise sig ved rødme på halsen og øvre del af brystet.

Rosacea rammer 5-10% af den voksne befolkning, men mange er ikke bevidste om, at de lider af sygdommen. Speciallæge i dermatologi hos Hareskov Hudklinik, Elisabeth Ammitzbøll, ser dagligt patienter, der lider af rosacea, og ifølge hende er det primært kvinder, der rammes af sygdommen:

"Jeg oplever, at den typiske rosacea-patient er en kvinde med skandinavisk udseende i 25-50 års alderen, fortæller hun. Selvom ca. 70% af rosacea-patienter er kvinder, får mange mænd også stillet diagnosen, men der ses en forskel i symptomerne hos mænd og kvinder. Kvinder oplever ofte, at de får rødme og røde knopper over næsen, mens mænd for det meste får mere bumselignende knopper", forklarer Elisabeth Ammitzbøll.

Symptomer som eksem og akne

Symptomerne på rosacea minder om de symptomer, der ses ved eksem og akne. Derfor ser Elisabeth Holm ofte, at de patienter hun behandler på klinikken har været plaget af sygdommen længe, uden at have fået stillet den korrekte diagnose, og det påvirker patientens fysiske og psykiske velbefindende.

Hvorfor opstår rosacea?

Årsagen til rosacea er ukendt, men en række faktorer mistænkes for at være medvirkende til at forværre sygdommen, bl.a. stress.

”Rosacea-patienter oplever ofte, at sygdommen bryder ud, hvis de f.eks. har en vigtig præsentation på arbejdet eller skal holde et foredrag”, forklarer Elisabeth Ammitzbøll .

Andre faktorer der kan forværre sygdommen er bl.a. kulde, varme, sollys, krydrede madvarer, alkohol og varme drikke. Fælles for disse faktorer er, at de øger blodgennemstrømningen til ansigtet, hvilket folk med rosacea er særligt følsomme overfor.

En undersøgelse foretaget af det amerikanske National Rosacea Society (NRS) har påvist, at 96% af rosacea- patienter kunne mindske eller begrænse rosacea-udbrud, når de undgik førnævnte faktorer. Det konkluderes også, at 40% af rosacea-patienter har en slægtning, der lider af sygdommen.

Konsekvenser af sygdommen

Da mange ikke er bevidste om, at de lider af rosacea, og dermed ikke modtager den korrekte behandling, bruger rosacea-patienter ofte mange penge på diverse skønhedsprodukter, dyre cremer og kosmetik i håbet om, at disse kan forbedre hudens tilstand. Effekten af disse produkter er dog ofte vanskelig at dokumentere, og nogle oplever, at kosmetik rent faktisk kan forværre sygdommen.

Der kan også være sociale og emotionelle følgevirkninger af rosacea. I en anden undersøgelse fra NRS, hvor over 1.200 rosacea-patienter deltog, konkluderes at 76% døjer med lavt selvværd og at nedsat social aktivitet er følgevirkninger af sygdommen. Den samme tendens ses hos de patienter, som Elisabeth Ammitzbøll behandler på sin klinik.

Behandling

Rosacea kan lindres ved anvendelse af azelainsyre gel eller et præparat, der indeholder et antibiotikum, f.eks. metronidazol. Begge præparater fås på recept. I sværere tilfælde kan rosacea behandles med tabletter eller laser.

Har man mistanke om, at man lider af rosacea, bør man søge hjælp hos sin læge eller hudlæge, så man hurtigst muligt kan påbegynde behandlingen. Som det er tilfældet med alt andet medicin, så har forskellige præparater forskellig effekt på den enkelte patient. Derfor er det ofte en fordel at afprøve forskellige produkter.



Kilder:

<link https: www.hareskovhudklinik.dk>Hareskovhudklinik.dk
British Journal of Dermatology
National Rosacea Society

Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^