Rosacea: Årsag og behandling

Kategori: Sundhed

Selvom sygdommen ikke kan helbredes, så kan symptomerne ofte lindres med den rette behandling. Tal med din læge, hvis du har mistanke om, at du lider af rosacea, opfordrer speciallæge i dermatologi hos Hareskov Hudklinik, Elisabeth Ammitzbøll.

Rosacea: Årsag og behandling 

Rødme på næse, hage, pande og kinder, små bumselignende knopper, sviende øjne og tydelige blodkar er alle symptomer på den kroniske hudsygdom, rosacea. Hudlidelsen forekommer oftest i ansigtet, men kan også vise sig ved rødme på halsen og øvre del af brystet.

Rosacea rammer 5-10% af den voksne befolkning, men mange er ikke bevidste om, at de lider af sygdommen. Speciallæge i dermatologi hos Hareskov Hudklinik, Elisabeth Ammitzbøll, ser dagligt patienter, der lider af rosacea, og ifølge hende er det primært kvinder, der rammes af sygdommen:

"Jeg oplever, at den typiske rosacea-patient er en kvinde med skandinavisk udseende i 25-50 års alderen, fortæller hun. Selvom ca. 70% af rosacea-patienter er kvinder, får mange mænd også stillet diagnosen, men der ses en forskel i symptomerne hos mænd og kvinder. Kvinder oplever ofte, at de får rødme og røde knopper over næsen, mens mænd for det meste får mere bumselignende knopper", forklarer Elisabeth Ammitzbøll.

Symptomer som eksem og akne

Symptomerne på rosacea minder om de symptomer, der ses ved eksem og akne. Derfor ser Elisabeth Holm ofte, at de patienter hun behandler på klinikken har været plaget af sygdommen længe, uden at have fået stillet den korrekte diagnose, og det påvirker patientens fysiske og psykiske velbefindende.

Hvorfor opstår rosacea?

Årsagen til rosacea er ukendt, men en række faktorer mistænkes for at være medvirkende til at forværre sygdommen, bl.a. stress.

”Rosacea-patienter oplever ofte, at sygdommen bryder ud, hvis de f.eks. har en vigtig præsentation på arbejdet eller skal holde et foredrag”, forklarer Elisabeth Ammitzbøll .

Andre faktorer der kan forværre sygdommen er bl.a. kulde, varme, sollys, krydrede madvarer, alkohol og varme drikke. Fælles for disse faktorer er, at de øger blodgennemstrømningen til ansigtet, hvilket folk med rosacea er særligt følsomme overfor.

En undersøgelse foretaget af det amerikanske National Rosacea Society (NRS) har påvist, at 96% af rosacea- patienter kunne mindske eller begrænse rosacea-udbrud, når de undgik førnævnte faktorer. Det konkluderes også, at 40% af rosacea-patienter har en slægtning, der lider af sygdommen.

Konsekvenser af sygdommen

Da mange ikke er bevidste om, at de lider af rosacea, og dermed ikke modtager den korrekte behandling, bruger rosacea-patienter ofte mange penge på diverse skønhedsprodukter, dyre cremer og kosmetik i håbet om, at disse kan forbedre hudens tilstand. Effekten af disse produkter er dog ofte vanskelig at dokumentere, og nogle oplever, at kosmetik rent faktisk kan forværre sygdommen.

Der kan også være sociale og emotionelle følgevirkninger af rosacea. I en anden undersøgelse fra NRS, hvor over 1.200 rosacea-patienter deltog, konkluderes at 76% døjer med lavt selvværd og at nedsat social aktivitet er følgevirkninger af sygdommen. Den samme tendens ses hos de patienter, som Elisabeth Ammitzbøll behandler på sin klinik.

Behandling

Rosacea kan lindres ved anvendelse af azelainsyre gel eller et præparat, der indeholder et antibiotikum, f.eks. metronidazol. Begge præparater fås på recept. I sværere tilfælde kan rosacea behandles med tabletter eller laser.

Har man mistanke om, at man lider af rosacea, bør man søge hjælp hos sin læge eller hudlæge, så man hurtigst muligt kan påbegynde behandlingen. Som det er tilfældet med alt andet medicin, så har forskellige præparater forskellig effekt på den enkelte patient. Derfor er det ofte en fordel at afprøve forskellige produkter.



Kilder:

<link https: www.hareskovhudklinik.dk>Hareskovhudklinik.dk
British Journal of Dermatology
National Rosacea Society

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^