Kommentar: Mit møde med en konspirationsteoretiker

Kategori: Sundhed

Vi lever, ifølge tilhængere af konspirationsteorier, i en verden og et samfund, hvor vi systematisk bedrages og udnyttes af nogle få for magt og økonomisk vinding. Foto: Stock-foto

Kommentar: Mit møde med en konspirationsteoretiker  

Mens alle er enige om, at ytringsfrihed og retten til at udtrykke vores holdninger, er vigtig, så kan det for nogle have været en udfordring at lægge øre til de seneste to års konspirationsteorier.

”COVID-19-vaccinen er faktisk helt unødvendig, for COVID-19 er bare en almindelig influenza”, ”Vaccinen gør dig ufrugtbar”, ”Vaccinen er faktisk slet ikke en vaccine, men en mikrochip, der sprøjtes ind under huden, så verdenseliten kan spore og styre dig” …

Disse, og mange flere konspirationsteorier, har en bekendt, gennem de seneste to år, jævnligt præsenteret mig for. I begyndelsen fandt jeg hendes spørgsmål helt rimelige. Det var spørgsmål, som de fleste af os har gået og tumlet med: ”Er COVID-19 så farlig, som det påstås?”, ”Er vaccinerne sikre?”.

Invitation til en lukket Facebookgruppe

I et demokratisk samfund er vi vandt til at lytte og forholde os til andre menneskers holdninger, og efterhånden som min bekendts teorier blev mere og mere bizarre, blev jeg nysgerrig: Hvor kom alle de sære idéer fra, og hvordan kunne hun føle sig så overbevist? Så da hun inviterede mig med i en lukket Facebookgruppe for konspirationsteoretikere, slog jeg straks til.

Der gik dog ikke mere end et par dage, før jeg blev smidt ud af gruppen igen, fordi de andre medlemmer fandt mine spørgsmål og efterlysning af kilder, provokerende. Trods det, forsøgte min bekendt fortsat at overbevise mig om, at COVID-19 er en ’hoax’, som hun kalder det.

”Vi påstår ikke noget, vi stiller bare spørgsmål”

Når jeg spurgte ind til, hvilke belæg hun havde for sine påstande, sagde hun frejdigt, at hun faktisk ikke påstod noget, men blot stillede spørgsmål: ”De [eliten] vil ikke have, at vi spørger ind til COVID-19,” sagde hun. ”Men vi holder ikke op med at stille spørgsmål.”

Således var hendes påstande ofte formuleret som spørgsmål: ”Har du overvejet, om vaccinen kan gøre dig ufrugtbar?”, ”Tror du, at nogen, har skabt virussen for at tjene penge på vacciner og mundbind?”, ”Nogen siger, at WHO er korrupt. Har du overvejet det?”.

Min umiddelbare reaktion på hendes spørgsmål var: ”Hvor har du fået den idé fra?”, til hvilket hun svarede: ”Det er bare noget, jeg har hørt eller læst et sted, og siden tænkt meget over.”

Påstand kamufleret som spørgsmål

Det gik op for mig, at det var samme taktik, jeg havde oplevet i den lukkede Facebookgruppe. Formuleret som spørgsmål, kan man frit formidle sit budskab, og samtidig slippe for at forklare eller begrunde sine påstande.

Uanset hvordan jeg forsøgte at komme en forklaring nærmere, affejede hun mig med en opgivende mine og hovedrysten. I hendes øjne var netop dét, at jeg efterlyste beviser, en del af den store konspiration, som også videnskabsfolk og WHO er en del af.

Hun sagde, at jeg måtte forstå, hvorfor hun følte sig forpligtet til at råbe op og stille spørgsmål. I hendes optik var det tydeligt, at vi lever i en verden og et samfund, hvor vi systematisk bedrages og udnyttes af nogle få for magt og økonomisk vinding.

Hun erkendte, at hun med sine spørgsmål spredte bekymring blandt andre mennesker, og at hun kunne påvirke andre til ikke at få vaccinen. Det var tilsigtet, sagde hun. Men hun mente ikke, at hun og andre tilhængere af konspirationsteorier, i sidste ende kunne medvirke til flere COVID-19 udbrud, mere sygdom og flere dødsfald.

Konspirationsteorier uden kilder

Et indlæg på KvindeGuiden om konspirationer ville være relevant, mente hun. Jeg forklarede hende, at forudsætningen for, at jeg kunne skrive om hende og konspirationsteorier, var, at hun stod ved sine udtalelser og blev citeret med navn.

Efter lidt betænkningstid, meddelte hun, at hun ikke ønskede sit navn bragt i artiklen, hvilket hun begrundede med, at hun tidligere var citeret med navn i en artikel, og at det havde haft store konsekvenser for hende og hendes familie.

Nøjagtig hvilke konsekvenser, det havde haft, ville hun ikke uddybe, ligesom hun heller ikke kunne fremvise den artikel, hvori hun var citeret.

Når min bekendt nu afviste at stå ved sine påstande, så burde historien om mine oplevelser med hende og hendes konspirationsteorier, måske ikke være bragt her. Men da andre, ligesom jeg, formentligt undrer sig over, hvordan der i nogle kredse fortsat er mennesker, der nægter at lade sig vaccinere, så kan indlægget måske give et indblik i, hvorfor konspirationsteorierne fortsat florerer, og hvor svært det er, at få nogen form for saglig dialog med menneskerne bag dem.

Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^