Overgartnerens råd mod skvalderkål

Hvis man et øjeblik kan abstrahere fra sin irritation over skvalderkålens evne til at overtage bedet, så er den jo egentlig en køn plante, der gør sig godt som flot og frodigt bunddække.

Overgartnerens råd mod skvalderkål 

Er du en af de haveejere, der synes at livet er for kort til at luge skvalderkål? Med plantens lange, tynde rødder, er den svær at få skovlen under, for misser man blot et lille stykke rod, så vender de tilbage. Og hvor gør man overhoved af den 'inficerede' jord? Her får du 4 alternativer til at skulle grave hele bedet op.

  1. Robuste stauder kan kvæle ukrudt

    Ligesom i mange private haver, så er skvalderkålen en pestilens i Haveselskabets have på Frederiksberg. De senere år har gartnerne derfor eksperimenteret med at plante forskellige robuste stauder i de bede, hvor skvalderkålen giver problemer, og det går faktisk ganske fint. Nogle af planterne klarer sig med lidt hjælp så godt, at de næsten har udkonkurreret ukrudtet", fortæller overgartner Michael Tilbury.

    "Der findes ingen mirakelkur, men i et af bedene, er vi sluppet næsten helt af med skvalderkålen. Vi startede med at slå toppene af med en le for at udpine skvalderkålen. Derefter plantede vi bølgekronet storkenæb i bedet. Siden har vi hvert år måtte luge lidt mellem planterne, men nu dækker storkenæben hele bedet."

    Bølgekronet storkenæb vokser med ca. 3-4 gange sin egen størrelse på en sæson. Det er netop den egenskab ved planten, der ifølge Michael Tilbury, gør at den klarer sig så godt i konkurrencen mod skvalderkål.

    "Her, efter flere år, har storkenæben stort set udkonkurreret skvalderkålen. Der dukker måske tre blomsterstængler frem i løbet af en sæson. Kun under hækken, der vokser langs bedet, er der stadig skvalderkål."

  2. Store blade dækker skvalderkålen

    Hosta og mjødurt er andre gode stauder, som Michael Tilbury har haft held med at bruge på steder, hvor der vokser skvalderkål. Begge disse planter har store blade, som dækker jorden godt.

    Hosta er lidt langsom om at komme i gang om foråret, og det giver skvalderkålen et forspring. Derfor slår vi de grønne skvalderkålsblade af med en le eller en græstrimmer sent på foråret. Men du kan også bruge en cirkelhakke eller et skuffejern i stedet for, hvis du er bange for at beskadige de nye hostaskud.

    "I bedet har vi også tidlige forårsløg som erantis og porcelænshyacint. Det passer lige med, at vi kan nå at slå skvalderkålen ned, efter at forårsløgene er visnet ned, og før hostaerne er kommet rigtigt i gang", siger Michael Tilbury fra Haveselskabets have.

    Resten af sommeren kan hostaens store, flotte blade dække, så man stort set ikke ser skvalderkålen. Og skulle et par hvide skvalderkålsblomster alligevel stikke hovederne frem, ser de ganske yndige ud sammen med hostaens blade, især hvis du har valgt en hvidbroget sort.

  3. Spiselig og romantisk have med skvalderkål

    En anden mulighed er at skabe et blandet staudebed ved at plante robuste stauder ind mellem skvalderkålene. Her er målet ikke at holde skvalderkålen helt nede, men at lade de fine, hvide skærmblomster indgå som et romantisk slør mellem de øvrige stauder.

    Pæoner og dagliljer passer fint i sådan et bed. Begge disse planter har kompakte og dybe rodsystemer, der tåler konkurrence fra skvalderkålen. Du gør dog klogt i at give de nye planter en god start ved at plante i store plantehuller foret med aviser og ved at holde skvalderkålen i ave, indtil de nye planter er kommet i god vækst.

    Er du mere til en spiselige have, kan du plante rabarber sammen med skvalderkål. Du kan i øvrigt også spise skvalderkålen. Ikke som kål men derimod som salat fx sammen med nye mælkebøtteblade og løgkarse, der ligeledes findes som ukrudt i mange haver.

  4. Træflis eller sort fiberdug mod skvalderkål

    Dæk svalderkålen til med sort fiberdug eller træflis. Uden lys kvæles skvalderkålen, til gengæld vil fx græs gro igen, når det igen får sollys.

Eddike, salt og sulfo

Måske er du bekendt med hjemmeopskriften 'eddike, salt og sulfo' til bekæmpelse af skvalderkål og andet ukrudt. Problemet er at miksturen ikke kun kvæler skvalderkål og ukrudt, men også andre planter i det sprøjtede område. Derfor har Miljøstyrelsen udstedt forbud mod brugen af de ellers lettilgængelige midler.

 

Haven & altanen
Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i? 

Der findes et kæmpe udvalg af krukker, potter, altankasser og andre beholdere til at plante i. Men det er en god ide, at tænke sig lidt om før man bliver fristet af de flotte opstillinger i havecentre mv. Her er nogle gode råd og retningslinjer, der kan hjælpe dig godt på vej.

Læs mere
Haven & altanen
Franske anemoner 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De kendes på deres få, men fyldige kronblade omkring en markeret midte, og fås i smukke hvide, røde, blå eller lilla farver. Hvis du sætter dem her i april, vil de blomstre i juni.

Læs mere
Haven & altanen
Stedmoderblomst - Forårets skønhed 

De findes i de mest vidunderlige farver hos blomster- og grønthandlere lige nu, og med deres yndefulde statur, er der ikke mange, der kan dy sig for at tage dem med hjem.

Sådan får du størst glæde af dem!

Læs mere
Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Haven & altanen
Forår i haven: Styr på stauderne 

Med forårssol og plusgrader begynder stauderne at sætte nye skud, og så er det en god idé at tynde lidt ud og få luget bedet:

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
^