Hornviol - den lille fine forårsbebuder

Violslægten omfatter talrige arter og krydsninger, og de inddeles groft i to grupper: violer og stedmoder. Hos stedmoder er kronbladene større, blomsten mere kompakt og ofte mangefarvet med sorte tegninger, som, med lidt god fantasi, ligner et ansigt. Hornviol har en fin, mindre blomst med en lang tynd spore. De er 15 - 20 cm høje og sætter et væld af små blomster fra tidlig forår til hen midt på sommeren.

Hornviol - den lille fine forårsbebuder 

Selv om vejret er mildt i februar, så er jorden stadig for kold til at så sommerblomster og anlægge køkkenhave. Længes man efter blomsterflor i krukker og altankasser, skal man holde sig til sæsonblomster som fx hornviol, anbefaler Haveselskabet. Og hornviolen har, ifølge havearkitekt Jeanette Roust Thysen, rigtig mange gode egenskaber.

"Hornvioler tåler frost godt og blomstrer fra tidligt forår, og bliver ved til midt på sommeren med en stor og vedvarende blomsterrigdom. Samtidig fås de i et væld af flotte farver. Kig derfor efter hornvioler, så snart vejret tillader dig at komme i jorden og plante bede og krukker til med disse fine forårsbebudere", lyder opfordringen.

Vælg farver med omhu

Hornvioler fås i alle regnbuens farver. Både som ensfarvede, tofarvede, flerfarvede og tigerstribede. Det kan faktisk være svært at vælge mellem alle de skønne farvevariationer. Jeanette Roust Thysen råder dog til besindighed. Resultatet kan nemlig godt blive lidt for broget, hvis du blander for mange forskellige farver sammen, mener hun.

"Vil du skabe en flot og rolig flade, bør du kun plante én slags hornvioler i hver krukke, altankasse eller bed. Variationen kan du skabe ved at sætte flere krukker med forskellige farver af hornvioler sammen i en gruppe", råder Jeanette Roust Thysen.

"Det er også flot at sætte krukker med én slags hornvioler sammen med andre krukker fyldt med løgblomster i farver, der matcher tone-i-tone, som lysegul og mørkegul. Hvis du er mere til kontraster, giver gule og blå blomster også en flot effekt".

Brug hornvioler i rosenbedet

Hornvioler er også velegnede i havens bede fx som bunddække i et rosenbed.

"Plant hornviolerne med ca. 15-20 cm afstand og gerne i smågrupper af tre. I løbet af sommeren vokser planterne sammen og lukker for det meste frøukrudt. Samtidig holder de på jordens fugtighed uden at stjæle næring fra rosernes dybere rødder", fortæller Jeanette Roust Thysen.

Haveselskabets 5 tips om hornvioler

  1. Hornvioler er nemme plante, der kan trives de fleste steder fra halvskygge til fuld sol. Blomsterpragten bliver dog frodigst, hvis planter sættes i fuld sol.

  2. Vand og gød lidt indimellem, men undgå, at planten sopper i vand, eller at jorden tørrer helt ud.

  3. Bliver planten ranglet, kan du klippe den lidt tilbage.

  4. Som hos andre blomster kan du fremme blomstringen ved at nippe gamle blomster af. Så bruger den kræfter på at sætte nye frem for at danne frø. Men den fortsætter også blomstringen udmærket, selvom den ikke nippes.

  5. Selvom hornvioler ofte sælges som sommerblomster, er de egentlig to-årige planter eller kortlivede stauder. Du kan få glæde af dine hornvioler igen til næste forår ved at plante dem ud i et bed, når krukkernes indhold skal erstattes af egentlige sommerblomster.

Kilde: Haveselskabet

Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
Haven & altanen
Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i? 

Der findes et kæmpe udvalg af krukker, potter, altankasser og andre beholdere til at plante i. Men det er en god ide, at tænke sig lidt om før man bliver fristet af de flotte opstillinger i havecentre mv. Her er nogle gode råd og retningslinjer, der kan hjælpe dig godt på vej.

Læs mere
Haven & altanen
Franske anemoner 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De kendes på deres få, men fyldige kronblade omkring en markeret midte, og fås i smukke hvide, røde, blå eller lilla farver. Hvis du sætter dem her i april, vil de blomstre i juni.

Læs mere
Haven & altanen
Stedmoderblomst - Forårets skønhed 

De findes i de mest vidunderlige farver hos blomster- og grønthandlere lige nu, og med deres yndefulde statur, er der ikke mange, der kan dy sig for at tage dem med hjem.

Sådan får du størst glæde af dem!

Læs mere
Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Haven & altanen
Forår i haven: Styr på stauderne 

Med forårssol og plusgrader begynder stauderne at sætte nye skud, og så er det en god idé at tynde lidt ud og få luget bedet:

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
^