Haveselskabets Cph Garden 2022

"Flere går i haven og dyrker både køkkenhave, smukke snitblomster i skærehave og planter blomster til insekterne," siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet, der står bag Cph Garden. Foto: Martin Sølyst.

Haveselskabets Cph Garden 2022 

Sæt kryds i kalenderen den 30. juni, og glæd dig til Danmarks største haveshow, Haveselskabets Cph Garden. Her mødes havefolk på tværs af generationer og traditioner, og finder inspiration til nye haveprojekter til skærehave, køkkenhave, krukkehave, byhave og den vilde have.

"Flere går i haven og dyrker både køkkenhave, smukke snitblomster i skærehave og planter blomster til insekterne. I Haveselskabet mærker vi en markant stigende interesse for havelivet – også fra folk i byen og fra helt unge mennesker, som dyrker mikrospirer i vindueskarmen, tomatplanter i krukker og blomster til bierne i altankassen. Haven er et sted, hvor vi kan mødes på tværs af generationer og traditioner. Det fællesskab vil vi gerne hylde – det er dét, Cph Garden handler om," siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet.

En ny tradition har slået rod i Danmark

Verdens ældste haveselskab er det engelske – og det næstældste er det danske, som blev stiftet i 1830, og som arbejder for at udbrede viden om haven og skabe fællesskab mellem haveejerne.

"I Danmark har vi ikke tidligere haft samme tradition for haveshows som englænderne, men for fem år siden besluttede Haveselskabet, at det var på tide, at Danmark fik sit eget 'flowershow'. Med inspiration fra de traditionsrige engelske flowershows, skabte Haveselskabet Cph Garden," fortæller Charlotte Garby.

Allerede ved det første show i 2017 lagde knap 20.000 gæster vejen forbi, og siden er interessen for haveliv kun vokset yderligere herhjemme.

"Det viser tydeligt, hvor stor interessen for haven er, men også hvor forskelligartet glæden ved at gå i haven er. For nogle er passionen for roser enorm, for andre er det fryden ved at sætte tænderne i sæsonens første nyopgravede kartofler eller hvert år at så frø og se noget nyt spire frem. På Cph Garden mødes de mange interesser, og vi kan inspirere og lære af hinanden," siger Charlotte Garby.

Køkkenhaven vinder frem – og reglerne forsvinder


Cph Garden spænder over fire dage, og programmet byder på mere end 100 forskellige foredrag og arbejdende værksteder samt et væld af udstillinger. Dertil kommer otte showhaver, hvor førende havedesignere hver giver deres bud på, hvordan fremtidens haveliv kan se ud.

Blandt de store tendenser er køkkenhaven, der for alvor spirede frem under coronakrisen, hvor flere begyndte at dyrke gulerødder, ærter, majs og mange andre afgrøder. Også klima og biodiversitet præger programmet, men hvor det tidligere nærmest blev betragtet som en stilart i sig selv, bliver naturen nu tænkt ind i mange haver mellem bonderoser, tulipaner og jordbærplanter.

"En af de største tendenser, er, at der ikke længere er så mange uskrevne regler forbundet med haveliv. Tidligere har der hersket en idé om, hvordan 'en rigtig have' skulle se ud. Sådan er det ikke længere – man kan sagtens have en trimmet forhave med kort græs og løgblomster i bede og en vild baghave med kvasbunke og vildtgroende blomstereng og dyrke køkkenhaven i krukker på terrassen,” siger Charlotte Garby.

Cph Garden inspirerer til at bruge haven på nye måder


Cph Garden foregår i det smukke Harrestrup Ådal i Ballerup – på grænsen mellem land og by. De otte showhaver bliver hver 50-80 m2. Her viser havedesignere nye tendenser og udfordrer vores måde at gå til havelivet på. Showhaverne bedømmes af en fagjury, men publikum får også mulighed for at give deres besyv med, når publikumsfavoritten kåres.

"Vores mål med Cph Garden er at rykke ved vores idé om, hvad vi kan i haven og fylde os med inspiration og viden. Jeg glæder mig til at se de mange spændende bud på fremtidens haveliv, når de stærkeste kræfter fra haveverdenen samles til fire dages haveglæde," siger Charlotte Garby.

På Cph Garden kan du bl.a. møde den internationalt anerkendte havedesigner Noel Kingsbury, der kommer på besøg fra England, tv-værterne Søren Vester og Lene Beier, havedesigner Dorthe Kvist, naturformidler Vicky Knudsen, have- og kogebogsforfatter Hannu Sarenström, professor og sundhedsforsker Bente Klarlund, rosenekspert Peter Ørum Scherg, tv-vært og biolog Katrine Turner, Lotte Bjarke og Liv Meinert fra Haveselskabets skærehaveskole og mange, mange flere.

Fakta

Udstilling: Haveselskabets Cph Garden 2022
Hvor: Harrestrup Ådal, Ballerup
Hvornår: 30. juni - 3. juli 2022
Læs mere: Haveselskabet.dk
Følg med på Facebook: facebook.com/Haveselskabet/

Forår
Frost i køkkenhaven i april? Sådan beskytter du nyplantede frø og spirer 

Er man ivrig ejer af en køkkenhave, så ligger der formentligt allerede grøntsagsfrø i jorden i april. Men med udsigt til kolde nætter og frostgrader melder spørgsmålet sig: Kan de nyplantede frø og nye små spirer overleve?

Læs mere
Forår
Haveselskabet: Flytning af roser trin-for-trin 

Smukke, gamle rosenbuske kan være højt skattet klenodier, som man nødigt skiller sig af med fx i forbindelse med en flytning. Men det behøver man heldigvis heller ikke.

Ifølge gartner og landskabsarkitekt Jesper Carl Corfitzen, der er leder af Haveselskabets rådgivning, kan du sagtens flytte gamle…

Læs mere
Forår
Kickstart dyrkning af grøntsager og krydderurter på kun 30 minutter 

Dyrkning af egne grøntsager hitter! Mere end en tredjedel af danskerne dyrker selv deres krydderurter og grøntsager, og flere har mod på at anlægge en køkkenhave.

Læs mere
Haven & altanen
Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i? 

Der findes et kæmpe udvalg af krukker, potter, altankasser og andre beholdere til at plante i. Men det er en god ide, at tænke sig lidt om før man bliver fristet af de flotte opstillinger i havecentre mv. Her er nogle gode råd og retningslinjer, der kan hjælpe dig godt på vej.

Læs mere
Haven & altanen
Franske anemoner 

Franske anemoner er slet ikke til at stå for. De kendes på deres få, men fyldige kronblade omkring en markeret midte, og fås i smukke hvide, røde, blå eller lilla farver. Hvis du sætter dem her i april, vil de blomstre i juni.

Læs mere
Haven & altanen
Stedmoderblomst - Forårets skønhed 

De findes i de mest vidunderlige farver hos blomster- og grønthandlere lige nu, og med deres yndefulde statur, er der ikke mange, der kan dy sig for at tage dem med hjem.

Sådan får du størst glæde af dem!

Læs mere
Årstidens råvarer
Planteguide: Sådan får du robuste krydderurter 

Kan du mærke, at foråret er på vej? Kribler det lidt i fingrene?

Med forspiring af krydderurter i vindueskarmen kan du allerede nu nyde forårsfornemmelsen inden døre. Det er et super nemt og overskueligt projekt, og en fornøjelse at se dem vokse sig til dekorative, duftende krydderurter.

Læs mere
Haven & altanen
Forår i haven: Styr på stauderne 

Med forårssol og plusgrader begynder stauderne at sætte nye skud, og så er det en god idé at tynde lidt ud og få luget bedet:

Læs mere
Forår
Såkalender: Forspiring af grøntsager og krydderurter 

Det er så herligt at være selvforsynende med grøntsager og krydderurter. Mange af planterne har gavn af at forspire i vindueskarm eller drivhus, fordi det giver dem de bedste forudsætninger for at vokse og trives, når de 4 til 8 uger senere plantes ud.

Læs mere
Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Havebog: Skærehave med planteliv, af Liv Nørgaard Meinert

Har du en drøm om en blomstrende have, hvor du kan plukke dine egne smukke buketter? Med bogen 'Skærehave med planteliv - Dyrk dine egne blomster til buketter' guider forfatter Liv Nørgaard Meinert dig fra det allerførste frøsæt til den færdige buket, og giver dig værdifuld viden om at skabe din…

Læs mere
Fantasilater, af Aiah Noack

Har du lyst til at lave delikate salater, der bugner af smukke blomster fra haven, så er du rigtig godt hjulpet med Aiah Noacks store, smukke bog, 'Fantasilater'. Bogen beskriver nøje mere end 100 almindelige haveblomster og vilde planter, der smager dejligt og ser fantastiske ud i salater - eller…

Læs mere
God mad - Let at sylte, af Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogt

Med Marianne Kastberg og Kirsten Høgh Fogts syltebog "God mad - let at sylte" kan du nemt fremstille marmelader med masser af smag, og saft sprængfyldt med vitaminer. Du kan også opgradere din hotdog med egen ketchep, sennep, nyristede løg og hjemmesyltede agurker.

Læs mere
Duftende planter, af Anemette Olesen

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer og sæber mv. Men hvilke egner sig, og hvordan gør man? Anemette Olesen fortæller om de bedste duftplanter og giver opskrifter på badesalt, scrubbesalt, shampoo, salve og meget mere.

Læs mere
^