small manufacturing business plan how to write a assignment report help with writing narrative essays defend dissertation t shirt
Dameur Bering Classic
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige

Den 20. februar er det 'Bælgfrugternes Dag'. Måske tænker du, at det er lige i overkanten at dedikere en dag til en grøntsag. Men at vælge de sunde bælgfrugter betyder ikke at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder heller ikke at du skal gå sulten fra bordet eller at din krop ikke får de næringsstoffer, den har brug for. Tværtimod!

Derfor er bælgfrugter helt geniale
Redaktionen

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder heller ikke at du skal gå sulten fra bordet eller at din krop ikke får de næringsstoffer, den har brug for. Tværtimod! Og hvis du samtidig, helt eller delvist, lader bælgfrugter erstatte kødet, så har du tilmed truffet et klimavenligt kostvalg.

Bælgfrugter som en del af en sund livsstil

Bælgfrugter, dvs. linser, kikærter og bønner som fx sorte- og hvidebønner samt kidneybønner, er fedtfattige, og rige på vigtige vitaminer og mineraler.

Bælgfrugter har desuden et højt indhold af kostfibre, som bidrager til at du hurtigere føler dig mæt og føler dig mæt længere. Det gør ikke mindst bælgfrugter velegnet, når man stræber efter at opnå en stabil vægt og et stabilt blodsukker. Indholdet af kostfibre betyder også at bælgfrugter modvirker træg mave og fremmer en god og sund fordøjelse.

Med et højt indhold af vegetabilske proteiner, kan bælgfrugter helt eller delvist erstatte kød. Samtidig viser forskning fra Københavns Universitet, at bælgfrugter faktisk mætter bedre end kød. Sundhedsmæssigt er bælgfrugter således én af de fødevaregrupper, man bør spise mest af.

Inspiration til skønne retter med bælgfrugter

Mens kosten mange steder i verden er rig på bønner og bælgfrugter, så er der langt mellem bønneretterne i det traditionelle danske køkken. Faktisk spiser danskere i gennemsnit kun ganske få gram bælgfrugter om dagen, skriver Dansk Vegetarisk Forening, som opfordrer til at man lader sig inspirere af lande som fx Indien, hvor bælgfrugter traditionelt set udgør en større del af kosten.

"Hvis Danmark skal nå klimamålene, er forskerne enige om, at vi skal spise mange flere bælgfrugter. Og jeg kan ikke forestille mig nogen bedre til at inspirere os til dette end Indien, som har et enormt repertoire i form af et vegetarisk køkken med tusindvis af retter", siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

8 skønne opskrifter med bælgfrugter

Eksperimentér med bælgfrugter og tilføj fx kidneybønner i frikadellefarsen, bønner og kikærter i salaten og linser i suppen. Gå op opdagelse i det mellemøstlige køkken med retter som daal og hummus, og det mexikanske med skøn, stærk Chili Con Carne.

Opskrifter & råvarer
Super skøn grøntsagssuppe der kan varieres i det uendelige

Med opskriften får du en fyldig, sund og lækker suppe, perfekt på en kold dag. Du du kan bruge stort set hvad som helst fra grøntsagsskuffen, også de lidt trætte grøntsager, skriver Karolines Køkken, der har udviklet opskriften, så det kan samtidig være en god anledning til at få ryddet ud - og...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Rugbrødsboller

Opskriften på de rustikke rugbrødsboller med knækket rug er udarbejdet af Fuldkornspartnerskabet.

Opskriften lever ganske vist ikke op til fuldkorslogoet, men er en god kilde til mere fuldkorn i hverdagen.

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Indisk butterchicken

Den lækreste møre, cremede butterchicken krydret med kardemomme, koriander, ingefær og garam masala. Hertil en forfriskende bananraita.

Read more
Miljø
Årets Fuldkornsdag 2023: Få opskriften på superlækkert fuldkornsrugbrød

I anledningen af Årets Fuldkornsdag, fredag den 20. januar 2023, vil Fuldkornspartnerskabet sørge for at vi alle ved, hvordan man nemt bager med fuldkorn. Her får du opskriften, udarbejdet i samarbejde med den populære madblogger, Cathrine Brandt, som er surdejsnørd og forfatter til bøgerne 'Surdej'...

Read more
Opskrifter & råvarer
Hjemmelavet lun og krydret rødkål med hindbæreddike og appelsin

Blandt lækkerierne på julebordet er naturligvis rødkål, som kan serveres frisk i salat med æbler, rødløg og nødder, og en frisk vinaigrette med citron og honning. Men selvom en friske rødkålssalat er god, så er den lune svær at komme uden om som tilbehør til and og flæskesteg. Her er opskriften på...

Read more
Opskrifter & råvarer
Skøn cranberry sauce til Thanksgiving

Torsdag den 24. november fejrer amerikanerne Thanksgiving. Her samles familie og venner omkring et overdådigt måltid med traditionelle Thanksgiving-retter som kalkun, sweet potato - og herligt tilbehør i form af tranebærsyltetøj, eller som amerikanerne kalder det 'cranberry sauce'.

Denne fine,...

Read more
Opskrifter & råvarer
Luise Vindahls græskarquiche med karamelliserede løg + grønkål

Fra bestsellerforfatterne David Frenkiel og Luise Vindal kommer endnu en super inspirerende bog med 100 nye skønne, vegetariske opskrifter.

I 'Green Kitchen Quick + Slow' er der opskrifter på sund og lækker mad med masser af friske råvarer; fra nemme retter, der kan laves i en fart i hverdagen,...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrifter: Dejen til Meyers honninghjerter skal forberedes i november

"Ingen juletid uden honningduftende, chokoladeovertrukne hjerter – så enkelt er det!" skriver Claus Meyer i bogen 'Meyers bageskole'. Men vil man nyde Meyers delikate honninghjerter til jul, så skal man i gang allerede i november, for fordejen skal have lov til at hvile mørkt og køligt en hel måned....

Read more
Opskrifter & råvarer
Grønkål - vinterens konge

De fleste kender måske bedst grønkålen fra julebuffeten grønlangkål, men den smukke, mørkegrønne kål er også herlig i en lækker og enkel efterårssalat med pærer, ristede solsikkekerner og blåbær, eller lynstegt sammen med andre dejlige efterårsgrøntsager. Prøv også Camilla Plums opskrift på den...

Read more
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Kimchi - En koreansk delikatesse

Du har sikker hørt om den berømte koreanske delikatesse, kimchi. Men hvis du ikke har prøvet at lave din egen kimchi, så er du gået glip af en oplevelse.

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Skål - By Room

Skål - By Room

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Abella frokosttallerken fra Lene Bjerre

Spisestel David Austin

Spisestel David Austin

Indskudsbakker

Indskudsbakker

Shopping Nyheder
Sommer, af Camilla Plum

Sommer, af Camilla Plum

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahé

Tapas skærebræt fra Nicholas Vahé

Vasketøjskurv på hjul

Vasketøjskurv på hjul

Udtræks spisebord

Udtræks spisebord

Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Read more
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de...

Read more
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Read more
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Read more
^