Trist og træt

Kategori: Menopause

Trist og træt

Trist og træt 

Hun er trist og træt, men kan ikke rigtig sætte finger på, hvad det er, der ikke fungerer i hendes tilværelse.


Jeg føler mig som en tikkende bombe. De sidste to måneder har jeg haft en rigtig dårligt psykisk. Jeg er træt og sløv, og bliver hurtigt irriteret eller ked af det. Jeg bor alene med min datter på 13. Hun trives og jeg kan ikke sætte fingeren på noget i min hverdag, som kan være årsag til, at jeg har det sådan her. Jeg har været til lægen og har fået bekræftet, at jeg ikke fejler noget fysisk, men han sagde, at jeg måske er på vej ind i overgangsalderen.
Har du nogen ideer til, hvordan jeg kan få lidt mere mod på hverdagen og livet igen?
_______________________________________

Tak for dit brev til brevkassen.

At du er på vej ind i overgangsalderen, kan meget vel være en del af årsagen til, at du de seneste par måneder har følt dig uoplagt, træt og sløv. Mange kvinder føler sig meget påvirket af hormonelle forandringer i forbindelse med overgangsalderen, og beskriver symptomer, som øget træthed, tristhed og anspændthed. Der er desværre ikke noget, der effektivt stopper generne med mindre man vælger at tage hormontilskud og dermed udsætter overgangsalderen. Til gengæld finder nogle kvinder lindring af symptomerne ved f.eks. at tage kosttilskud og dyrke mere motion.

Uanset hvad generne skyldes, så kan jeg, ud fra din lidt sparsomme beskrivelse af din situation, forestille mig, det du ville have godt af at få mere fokus på dine egne behov. At bo alene og have ansvaret for et barn trives og har det godt, er en stor opgave. Du skriver, at du ikke kan sætte finger på noget i hverdagen, som kunne være årsag til den træthed, du føler. Du skriver, at din datter trives, men måske har du, i din iver for at være en god mor, glemt dig selv?

Hvis du gennem længere tid ikke har haft det fornødne overskud til at få genopladet dit eget "batteri", så kan det tænkes, at du nu føler dig tømt for energi. Akkurat som et batteri, der løber tør for strøm, så kan vi mennesker også løbe tør for energi, og have brug for at få ”genopladt batterierne”. Mange mennesker vil opleve, at føle sig ”udbrændt”, hvis de gennem længere tid ikke får opfyldt de basale behov for nærhed, kærlighed, sex og tryghed. Mennesker, som føler sig "udbrændte", kan ofte beskrive livet er meningsløst, hvilket igen bevirker, at de langsomt mister livsmod og livsglæd.

Hvis du føler dig udbrændt, så forsøg at blive bevidst om hvilke vigtige behov, du ikke får opfyldt i hverdagen:
? Tænk over om det er muligt at ændre noget i dit liv, så der sker noget mere af det, der giver dig energi og glæde.
? Husk din datter er 13 år og kan klare en del uden din hjælp eller tilstedeværelse.
? Tænk over om du påtager dig flere pligter, end du måske behøver.
? Bring noget fornyelse ind i dit/jeres liv, som du ved glæder og giver dig ny energi i hverdagen.
? Vær lidt mere egoistisk og skab nogle situationer og oplevelser, der genoplader dit "tømte batteri"
? Gør noget, der får dig til at føle dig som den kvinde du stadig er bagom alle pligterne som mor og forsørger.
? Brug al din styrke og vedholdenhed til at tage dig godt af dig selv, og se om der i dine omgivelser findes nogen, der kan og vil forkæle dig lidt.

Held og lykke med at genfinde dig selv.


Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Menopause
Klimakteriet : Det er heldigvis kun en fase 

Klimakteriet, eller overgangsalderen, er en normal fase i kvinders liv, og en periode alle kvinder skal igennem. Der er imidlertid stor forskel på, hvordan overgangsalderen opleves. Mens nogle kvinder stort set ikke mærker de hormonelle forandringer, så er andre kvinder voldsomt plaget af både…

Læs mere
Menopause
Raserianfald 

Fra brevkassen: Hun føler, hun reagerer voldsomt på bagateller og har svært ved at styre sit temperament.

Læs mere
Menopause
Hedeture og nattesved 

Flere studier viser, at næsten alle kvinder med problemer i overgangsalderen døjer med hedeture og nattesved.

Læs mere
Menopause
Om knogleskørhed  

Vidste du, at kalk og D-vitamin forebygger knogleskørhed? Vidste du også, at sygdommen er arvelig? Og ved du, at du kan få en knogleskanning, hvis du er i risikogruppen for at få sygdommen?

Læs mere
Sjæl & psyke
Ødelæggende temperament 

Fra brevkassen: En læser skriver om, hvor træt og flov hun er over sine temperamentsfulde udbrud ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Lyst til en anden efter 18 års ægteskab 

Fra brevkassen: Hun er 44, gift gennem 18 år og har to børn. Nu har hun mødt en mand, som fuldstændig har slået benene væk under hende, og som tilfredsstiller hende, som hun aldrig har følt sig tilfredsstillet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Hormoner, humør og hedeture

Som kvinder lærer vi på et tidligt tidspunkt, at vores humørsvingninger er et irriterende problem, vi er nødt til at skjule. Men faktisk fungerer de skiftende stemninger som et fintfølende feedbacksystem, vi på mange måder kan have gavn af, og derfor ikke må ignorere, skamme os over eller forsøge at…

Læs mere
Den Ultimative Anti Age-Guide

Den populære forfatter og ernæringsekspert Thorbjörg Hafsteinsdottir udkommer nu med den nye bog "Skønhedsbog" der handler om hvordan din hud fortæller om dine madvaner - og hvordan du kan lave dem om. Thorbjörg Hafsteinsdottir blev kendt i hele Danmark, da hun udkom med bestselleren "10 år yngre på…

Læs mere
^