Raserianfald

Raserianfald

Raserianfald 

Fra brevkassen: Hun føler, hun reagerer voldsomt på bagateller og har svært ved at styre sit temperament.

__________________________________________

Hej brevkasse
Jeg skriver, fordi jeg ikke forstår, hvorfor jeg føler mig så indebrændt. Jeg synes, at jeg det sidste halve år ofte reageret voldsomt på bagateller. Tidligere har jeg altid kunne styre mit temperament, men nu eksploderer jeg i raseri. Mens jeg raser, føler jeg at raseriet er helt berettiget, men en halv time efter raserianfaldet, kan jeg slet ikke forstå, hvorfor jeg blev så rasende.
Jeg er 45 år, har to store børn, hvoraf én bor hjemme hos min mand og jeg. Jeg har en job, som jeg er godt tilfreds med, en god økonomi og er glad for min mand. Så jeg ved simpelthen ikke, hvad det er der sker med mig. Har du et bud?

___________________________________________

Hej, og tak for dit brev til brevkassen.

Ja, jeg har et par bud på, hvad dine raseriudbrud måske skyldes. For det første lægger jeg mærke til, at du er 45 år gammel, hvilket betyder, at du kan være på vej ind i overgangsalderen.

Overgangsalderen kaldes også for menopausen eller klimakteriet. Den indtræffer som regel, når man er et sted mellem 45 og 55 år. Under klimakteriet forstyrres menstruationerne og ægløsningerne, fordi hormonproduktionen i æggestokkene aftager. Klimakteriet er en normal fase i kvinders liv. Nogle kvinder oplever ikke de store gener i forbindelse med overgangsalderen, mens andre føler sig meget generet af nogle eller flere symptomer. De mest almindelige fysiske symptomer er svedeture, hjertebanken, ledsmerter, hovedpine og tørhed i skeden.
De psykiske symptomer kan manifestere sig som følelser af depression, uro, irritabilitet, koncentrationsbesvær, lav selvfølelse og søvnproblemer. Nogle kvinder synes at hormonpræparater kan mindske symptomerne, mens andre kan have brug for antidepressiva for at dæmpe de psykiske symptomer.

Et andet bud er, at det kan dreje sig om problemer med skjoldbruskkirtlen. Skjoldbruskkirtlen producerer et hormon, som styrer kroppens stofskifte. En ubalance her kan også give humørsvingninger af den art, du beskriver. Hvorvidt du har problemer med skjoldbruskkirtlen, kan du få undersøgt hos lægen med en helt almindelig helbredsundersøgelse, hvor der bliver taget en blodprøve, som viser indholdet af skjoldbruskkirtelstimulerende hormoner.

Mit sidste bud er, at dine raserianfald skyldes stress. Selvom du ikke lige umiddelbart beskriver din hverdag eller tilværelse som stressende, så kan du - uden selv at være bevidst om det - have haft en periode, hvor du måske har budt dig selv mere, end du i virkeligheden var i stand til at håndtere. Når man føler stress og måske har gået og været småstresset over en længere periode, så tærer det på overskudet, og man kan opleve, at miste overblikket. Frustrationen over ikke at have overskud og overblik kan føre til modløshed og magtesløshed, hvilket kan resultere i utilfredshed, tristhed og irritabilitet.

Mit råd til dig er, at du i første omgang får bestilt tid til en helbredsundersøgelse hos din læge. Her vil du med stor sansynlighed kunne få besked om, hvad dine humørsvingninger skyldes.

Men uanset hvad du finder ud af hos lægen, er det under alle omstændigheder en god ide, at du får bevæget dig og motioneret. Tag løbeskoene på, når du mærker en humørsvingning er under opsejling, og løb til du igen føler, at du har kontrol over irritationen i kroppen. Ved at tage en løbetur, sørger du samtidig for, at dine humørsvingninger ikke går ud over dine omgivelser, og du slipper for at skulle undskylde dine udbrud adfærd.


Sundhed
Døjer du med urindryp? 

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i…

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Menopause
Klimakteriet : Det er heldigvis kun en fase 

Klimakteriet, eller overgangsalderen, er en normal fase i kvinders liv, og en periode alle kvinder skal igennem. Der er imidlertid stor forskel på, hvordan overgangsalderen opleves. Mens nogle kvinder stort set ikke mærker de hormonelle forandringer, så er andre kvinder voldsomt plaget af både…

Læs mere
Menopause
Trist og træt 

Hun er trist og træt, men kan ikke rigtig sætte finger på, hvad det er, der ikke fungerer i hendes tilværelse.

Læs mere
Menopause
Hedeture og nattesved 

Flere studier viser, at næsten alle kvinder med problemer i overgangsalderen døjer med hedeture og nattesved.

Læs mere
Menopause
Om knogleskørhed  

Vidste du, at kalk og D-vitamin forebygger knogleskørhed? Vidste du også, at sygdommen er arvelig? Og ved du, at du kan få en knogleskanning, hvis du er i risikogruppen for at få sygdommen?

Læs mere
Sjæl & psyke
Ødelæggende temperament 

Fra brevkassen: En læser skriver om, hvor træt og flov hun er over sine temperamentsfulde udbrud ...

Læs mere
Sjæl & psyke
Lyst til en anden efter 18 års ægteskab 

Fra brevkassen: Hun er 44, gift gennem 18 år og har to børn. Nu har hun mødt en mand, som fuldstændig har slået benene væk under hende, og som tilfredsstiller hende, som hun aldrig har følt sig tilfredsstillet.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Anne Hjernøe - 'Stærk Overgang'

”Overgangsalderen skal ikke være et helvede af svede- og hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, koncentrationsbesvær, ondt i leddene og smerter ved sex. Det er ganske enkelt ikke det, du skal bruge din tid på, hvis du kan undgå det", skriver Anne Hjernøe i sin nye bog 'Stærk Overgang', hvor…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Hormoner, humør og hedeture

Som kvinder lærer vi på et tidligt tidspunkt, at vores humørsvingninger er et irriterende problem, vi er nødt til at skjule. Men faktisk fungerer de skiftende stemninger som et fintfølende feedbacksystem, vi på mange måder kan have gavn af, og derfor ikke må ignorere, skamme os over eller forsøge at…

Læs mere
Den Ultimative Anti Age-Guide

Den populære forfatter og ernæringsekspert Thorbjörg Hafsteinsdottir udkommer nu med den nye bog "Skønhedsbog" der handler om hvordan din hud fortæller om dine madvaner - og hvordan du kan lave dem om. Thorbjörg Hafsteinsdottir blev kendt i hele Danmark, da hun udkom med bestselleren "10 år yngre på…

Læs mere
^