Kategori:
Jul
Luciabrød & sang

Lussekatter:
- 50 g smør smeltes i en kasserolle
- 5 dl mælk lunes med smørret til det er fingervarmt
- 50 gram gær smuldres i en stor skål. Smør/mælk tilsættes. Rør til gæren er opløst.
- 1 tsk salt og 2 tsk sukker og det meste af 15 dl mel røres i blandingen. Hold et par dl tilbage.
- Ælt indtil dejen ikke klistrer længere. Stil den til hævning et lunt sted dækket af et klæde indtil den er ca. fordoblet i størrelse; dvs. ca. 1 time.
- 1 g safran stødes i en morter med 1 tsk sukker. Pisk det med 125 g smør, 1½ dl sukker og 1 æg indtil blandingen er lys og luftig.
- Ælt nu den søde smørblanding og den hævede dej sammen. Tilsæt det mel, som du holdt tilbage tidligere. Ælt til dejen er blød og smidig.
- Del dejen i mindre stykker og form nu lussekatterne. Den klassiske form er som et snoet S, men der er mange muligheder. Læg lussekatterne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve til næsten dobbelt størrelse.
- 1 æg piskes let sammen og pensles på lussekatterne, som desuden pyntes med rosiner.
- Bag lussekatterne midt i ovnen ved 250 grader i 8-10 minutter.
Lucia-sangen
Ifølge traditionen iklædes børnene hvide kjortler og går optog med lys i hånden, mens de synger den traditionelle luciasang. Du kender sikkert Lucia melodien - og her får du teksten:
Nu bæres lyset frem
stolt på din krone.
Rundt om i hus og hjem
sangen skal tone.
Nu på Luciadag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia.
Her ved vor ønskefest
sangen skal klinge.
Gaver til hver en gæst
glad vil du bringe.
Skænk os af lykkens væld
lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia.