Rosa bloklys fra Cozy Living
Dekorative påskeæg
Påskeæg i glas fra Kodanska
Rituals påskeæg anno 2023
Kategori: Jul

Næsten seks ud af ti danskere bager selv deres julekager, og i år prioriterer vi det klassiske bagværk højere, end vi plejer, forudser trendforsker Mads Arlien-Søborg.

Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager
Redaktionen

Med julen ventende lige om hjørnet er der gang i juleforberedelserne, og ikke mindst småkagebagning, som af en eller anden grund ser ud til at blive prioriteret højere i år end tidligere år. Det vurderer trendforsker Mads Arlien-Søborg, som mener at danskernes lyst til bagning formentligt hænger sammen med den usikkerhed, mange af os oplever som følge af situationen i verden omkring os.

"Tidsånden emmer af krise, og når vi er i en usikker tid, vender vi os mod det sikre og traditionelle. På den her årstid er juletraditioner som for eksempel hjemmebag noget, vi kan samles om, og i år vil det sandsynligvis blive vægtet særligt højt. Vi vil prioritere tiden til at gøre julebagværket til en hyggelig oplevelse," siger Mads Arlien-Søborg.

Anette Drengsgaard er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro, og her oplever man også, at julesmåkagerne er i høj kurs i år.

"Som sædvanligt går vores klejner som varmt brød, og mange af vores kunder, som selv vil stå for julekagerne, får lige et par gode råd med på vejen," siger Anette Drengsgaard, som her deler sine hemmeligheder til at få succes med juleklassikerne: Klejnen, brunkagen og vaniljekransen.

Tips til hjemmebagte klejner

  1. Opskrift: Hjemmebagte klejner
  2. Dejen til klejner bør laves dagen før.
  3. Der skal ikke spares på citronen.
  4. Pas på, at klejnerne ikke laves for tykke, hvilket let kan få dem til at blive for tørre.
  5. Når de skal koges, er det vigtigt, at temperaturen på olien holdes konstant på 180 grader – udsving på blot 5-10 grader kan spolere resultatet. Palmin, svinefedt eller en smagsneutral olie kan alle bruges, men mange har deres egne præferencer.
  6. Lad til sidst klejnerne dryppe af på et viskestykke eller køkkenrulle.

Tips til hjemmebagte brunkager

  1. Opskrift: Skårne brunkager
  2. Dejen til brunkager bør laves dagen før, hvor den rulles i tykke pølser og fryses ned natten over.
  3. Når dejen så dagen efter skal skæres i helt tynde skiver, er det nemmest, hvis den kun er optøet ganske let.
  4. Mandlerne, der skal i brunkagen, kan med fordel blive ristet på panden eller i ovnen på forhånd, hvilket giver en bedre smag.
  5. Brunkager skal som tommelfingerregel bages ved lavere varme end andre småkager – cirka 180 grader i otte minutter. Bagetiden er dog afhængig af ovnen og kagernes tykkelse.

Tips til hjemmebagte vaniljekranse

  1. Opskrift: Annemette Foss 'Julebagværk'
  2. For at opnå den helt rigtige, gode smag er det vigtigt, at der bruges smør og mandelmel i dejen.
  3. Kransene formes let med en sprøjtepose direkte på bagepladen, inden de ryger i ovnen ved cirka 210 grader og bages, indtil de er gyldne. Husk, at holde øje med dem undervejs, så de ikke bliver brændte.
Jul
Julegaver: 25 idéer til din egen ønskeliste

Måske er du allerede ved at have styr på, hvad alle andre ønsker sig, men hvad med dine egne ønsker? Her er 25 skønne gaveidéer - lige til at sætte på ønskelisten!

Read more
Jul
Prissammenligning: Hvor meget mere koster det at købe økologisk julemad?

Mens nogle vælger økologiske madvarer, fordi de synes økologi smager bedre, så kan andre ikke rigtigt smage forskel. Til gengæld kan de fleste blive enige om, at det økologiske valg giver en ’bedre smag i munden’, fordi der, som alle ved, tages højde for miljø og dyrevelfærd i produktionen.

Read more
Jul
Julepynt fra julemandens værksted

Forventningsfulde børn og nostalgisk legetøj er uløseligt forbundet med julen. Her et udvalg af den fineste julepynt, der vil vække særlig fryd hos store som små.

Pynt til julegrenen, julens stilleben og juletræet. Se den fineste, muntre, kulørte julestads fra blandt andet Bungalow, Speedtsberg,...

Read more
Jul
Top 10 over de bedste julefilm

Hvis man midt i juleræset trænger til en pause, så er der ikke noget som at kravle op i sofahjørnet og se - eller gense - en skøn julefilm.

Fra ’Fars Fede Juleferie’ med Chevy Chase i hovedrollen, 'Elf' med Will Ferrell, 'Bad Santa' med Billy Bob Thornton, til 'Søren Bruns Jul', Astrid Lindgrens...

Read more
Jul
Luciabrød & sang

Tirsdag den 13. december hyldes Lucia med optog og sang. Den fine svenske tradition, der oprindeligt markerer vintersolhverv, fejres i ethvert svensk hjem med luciabrød - eller 'lussekatter', som svenskerne kalder dem. Lussekatter er søde, bløde, gule hvedeboller farvet med safran. Her bringer vi...

Read more
Jul
6 tips til besparelser i julekøkkenet

Inflation og energikrise får danskerne til at tænke i billigere alternativer, når det gælder madlavning og elforbrug. Leder af Karolines Køkken, Tove Færch, giver i den anledning gode råd til, hvordan du kan lave besparelser i køkkenet.

Read more
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -...

Read more
Jul
Find dit julehumør med hyggeprojekter og playliste med smukke klassiske julehit

Selvom julen er allestedsværende, så er det jo ikke ensbetydende med at man selv er i sprudlende julehumør.

Det er der heldigvis råd for! Her bringer vi nogle helt eminente idéer til, hvordan du selv finder julehumøret frem.

Read more
Jul
Sådan ønsker du god jul på 20 andre sprog

Selvom det svenske, norske og danske sprog ligner hinanden, så er det ikke ualmindeligt, at vi slår over i engelsk, når vi skriver sammen. Men når det kommer til at ønske hinanden en god jul, så kan man som trygt skrive 'god jul', for sådan lyder julehilsen også på norsk og svensk.

Til gengæld er...

Read more
Jul
Stop Spild Af Mad: Sådan sparer du nemt på julens madbudget - og nedbringer madspild

I lyset af inflation og stigende fødevarepriser bliver julen i år for mange danskere rigtig dyr. Det fremgår klart af seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser at priserne på fødevarer det seneste år er steget med 16,5%.

Som følge af det, svarer 1 ud af 5 danskere, ifølge en undersøgelse...

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kalenderlys fra Broste Copenhagen

Kalenderlys fra Broste Copenhagen

Julekalender med karameller

Julekalender med karameller

Gaveæske delikatesser

Gaveæske delikatesser

Undgå pakkekalender-panik!

Undgå pakkekalender-panik!

Shopping Nyheder
LED bloklys

LED bloklys

Frugt og grønt glaspynt

Frugt og grønt glaspynt

Julepynt og -stads<BR> fra Broste Copenhagen

Julepynt og -stads
fra Broste Copenhagen

Julepynt Xmas var

Julepynt Xmas var

Nye Bøger
Kategori: Jul

Næsten seks ud af ti danskere bager selv deres julekager, og i år prioriterer vi det klassiske bagværk højere, end vi plejer, forudser trendforsker Mads Arlien-Søborg.

Konditorens tips og tricks til julens hjemmebagte småkager
Redaktionen

Med julen ventende lige om hjørnet er der gang i juleforberedelserne, og ikke mindst småkagebagning, som af en eller anden grund ser ud til at blive prioriteret højere i år end tidligere år. Det vurderer trendforsker Mads Arlien-Søborg, som mener at danskernes lyst til bagning formentligt hænger sammen med den usikkerhed, mange af os oplever som følge af situationen i verden omkring os.

"Tidsånden emmer af krise, og når vi er i en usikker tid, vender vi os mod det sikre og traditionelle. På den her årstid er juletraditioner som for eksempel hjemmebag noget, vi kan samles om, og i år vil det sandsynligvis blive vægtet særligt højt. Vi vil prioritere tiden til at gøre julebagværket til en hyggelig oplevelse," siger Mads Arlien-Søborg.

Anette Drengsgaard er konditor hos KonditorBager i Bjerringbro, og her oplever man også, at julesmåkagerne er i høj kurs i år.

"Som sædvanligt går vores klejner som varmt brød, og mange af vores kunder, som selv vil stå for julekagerne, får lige et par gode råd med på vejen," siger Anette Drengsgaard, som her deler sine hemmeligheder til at få succes med juleklassikerne: Klejnen, brunkagen og vaniljekransen.

Tips til hjemmebagte klejner

  1. Opskrift: Hjemmebagte klejner
  2. Dejen til klejner bør laves dagen før.
  3. Der skal ikke spares på citronen.
  4. Pas på, at klejnerne ikke laves for tykke, hvilket let kan få dem til at blive for tørre.
  5. Når de skal koges, er det vigtigt, at temperaturen på olien holdes konstant på 180 grader – udsving på blot 5-10 grader kan spolere resultatet. Palmin, svinefedt eller en smagsneutral olie kan alle bruges, men mange har deres egne præferencer.
  6. Lad til sidst klejnerne dryppe af på et viskestykke eller køkkenrulle.

Tips til hjemmebagte brunkager

  1. Opskrift: Skårne brunkager
  2. Dejen til brunkager bør laves dagen før, hvor den rulles i tykke pølser og fryses ned natten over.
  3. Når dejen så dagen efter skal skæres i helt tynde skiver, er det nemmest, hvis den kun er optøet ganske let.
  4. Mandlerne, der skal i brunkagen, kan med fordel blive ristet på panden eller i ovnen på forhånd, hvilket giver en bedre smag.
  5. Brunkager skal som tommelfingerregel bages ved lavere varme end andre småkager – cirka 180 grader i otte minutter. Bagetiden er dog afhængig af ovnen og kagernes tykkelse.

Tips til hjemmebagte vaniljekranse

  1. Opskrift: Annemette Foss 'Julebagværk'
  2. For at opnå den helt rigtige, gode smag er det vigtigt, at der bruges smør og mandelmel i dejen.
  3. Kransene formes let med en sprøjtepose direkte på bagepladen, inden de ryger i ovnen ved cirka 210 grader og bages, indtil de er gyldne. Husk, at holde øje med dem undervejs, så de ikke bliver brændte.
Shopping
^