Julehygge med børnene: 14 sjove og kreative idéer

Kategori: Jul

Julehygge med børnene: 14 sjove og kreative idéer 

December måned kan være nok så fuld af festlige sammenkomster, men intet slår julehygge med børnene. Er man så heldig, at have børn eller børnebørn at dele julemåneden med, så er det bare om at rydde kalenderen. For i selskab med børn er man garanteret ægte, uforfalsket julebegejstring, stort engagement og masser af sjov og hygge. Giv børnene – og dig selv - nogle dejlige og mindeværdige juleoplevelser, som måske endda kan blive en del af jeres fælles juletradition fremover.

Tip til den gode oplevelse: Drop overraskelserne - og planlæg arrangementet sammen

Når man inviterer børn til fælles juleaktiviteter, så skal man ikke forvente, at forslaget bliver mødt med den vilde begejstring. I hvert fald ikke i første omgang. De fleste børn har det bedst med, mere konkret, at vide, hvad de går ind til, og ikke mindst, hvad der forventes af dem. Og så skal de som regel også lige have tid til at gå og tænke lidt over forslaget.

Der er ganske vist børn (og voksne), der synes det er pivskønt at deltage i noget, der byder på overraskelser, men især for børn, kan usikkerheden omkring, hvad det er for overraskelser der venter, få dem til at sætte hælene i.

Brug hellere god tid på, tålmodigt at snakke med barnet. Luft dine idéer som åbne forslag, så barnet kan byde ind med sine tanker og overvejelser.

Ved at snakke planerne igennem med børnene i god tid, kan de nå at indstille sig og glæde sig til arrangementet. Ligesom voksne, så synes børn også, at det er dejligt at have noget hyggeligt og rart at se frem til.  

Idéer til en hyggelig julestund med børn

At besøge det lokale julemarked, tage på strøgtur og kigge på butikkernes juleudstillinger eller tage i biografen og se en julefilm, kan være dejlige oplevelser for børn. Men ofte er de små mere til overskuelige arrangementer, som de vil mindes som hyggelige, trygge fællesoplevelser. Og netop dén slags oplevelser, der kan ofte gå hen og blive vigtige juletraditioner.

12 idéer til juleoplevelser med små og store børn

1. Klip den fineste papirspynt

At klippe julepynt kræver koncentration og fingerfærdighed. Det er en dejlig syssel for større børn, men er som regel en for stor udfordring for småbørn.

Når der er lagt op til en dag med juleklip, så er det vigtigt, at der er styr på materialerne. Er der kun krøllet glanspapir fra sidste år, bøjet karton, sløve sakse og udtørrede limstifter, så er det altså svært at være begejstret og kreativ.

Det samme gælder, hvis der mangler glimmer, perler og pailletter, nål & tråd, silkepapir og guirlandestrimler, ståltråd, kulørte silkebånd og skabeloner.

Selvom indkøb af materialer er lidt af en investering, så er det det hele værd, når man ser ungerne udfolde sig.

 

2. Søde skumfidus-snemænd

De fine skumfidus-snemænd kan alle være med til at lave.

Nu kan man jo kaste sig ud i, selv at lave skumfiduserne, men der er altid risiko for, at det ender med at blive nogle slatne nogle. De smager ganske vist bedre end de købte, men det bliver altså noget rigtigt klisterstads, når man skal bruge dem til skumfidus-snemænd.

Til projektet er der brug for: Saltstænger, chokoladeglasur og en tandstik til at male øjne, mund og knapper, samt lidt marcipan med et par dråber orange farve til 'gulerod'-næserne.

Og så skal der ikke spares på skumfiduserne, for de er altså så søde og bløde og så fristende, at man må regne med at der ryger en del under arbejdet.

3. Besøg et julemarked

I december bliver der julehygget på de mange julemarkeder, der afvikles på herregårde, slotte og museer rundt omkring i landet.

Det er en stemningsfuld oplevelse for hele familien, at gå rundt mellem de små boder, spise æbleskiver og drikke varm kakao. Og så får børnene samtidig en oplevelse af Danmarks historie.

Oplev julen på det prægtige renæssanceslot, Kronborg, nostalgien på det smukke Harridslevgaard Slot ved Bogense på Fyn eller det store julemarked på Krusmølle i Aabenraa, hvor julen igen i år fejres helt frem til den 23. december.

4. Bag med børnene

Børn – store som små - elsker at bage, især hvis de oplever, at deres indsats bidrager til at bageprojektet bliver en succes.

Med kagedej, kagerulle og udstikkere klar, er bagepladen snart fuld af fine figurer, og efter en hurtig tur i ovnen, er det blevet tid til at pynte de duftende julesmåkager med glasur, mandler og farvestrålende krymmel.

For de helt små kræver det stor tålmodighed at vente mens kagedejen tilberedes, så her kan det være en god idé at have kagedejen klar, hvad enten den er hjemmelavet eller købt.


Opskrift: Honninghjerter
Opskrift: Sprøde, krydrede pebernødder
Opskrift: Julemænd og -koner
Opskrift: Figur småkager
Opskrift: Håkonskager

5. Dekorer fine juletræer

Hos forhandlere af hobbyartikler finder man alle de materialer der er brug for til ethvert juledekorationsprojekt.

Udvalget af fx flamingo figurer er rigtigt stort, og det lette materiale kan nemt håndteres i små børnehænder.

Der findes både nissefigurer, engle, stjerner, hjerter, kugler i alle størrelser - og så er der også kegleformede figurer, der kan bruges til at kreere alle tider juletræer.

Keglerne kan males med hobbymaling, men kan også beklædes med fx filt og dekoreres med kulørte knapper, der limes på.

Man kan også beklæde keglen med mos, ved at surre den fast med stål- eller vindseltråd. Mosjuletræet kan pyntes med bog fra bøgetræet, og skinnende stjerne pailletter.

6. Lav julekonfekt

Børn er som regel helt vilde med at lave julekonfekt. At sidde der og nusse med klistret konfektmasse er åbenbart et stort hit, når man er lille …  

Hvis hele projektet ikke skal ende med chokoladefingre på vægge og paneler og krymmel på gulvet, så er det en god idé at planlægge arrangementet lidt i forvejen.

Husk:

  • Voksdug på bordet
  • Evt. lagner over de mest sarte møbler
  • Skiftetøj til ungerne (Krymmel og nougatfnuller har det med at sætte sig i sokkerne, og inden man får set sig om, så har man små chokoladespor i hele hytten).

Med lidt forberedelse, lidt hyggelig julemusik i baggrunden, nougat, marcipan og små skåle med hakkede mandler, kakao, kokos og masser af krymmel, er der lagt op til alletiders kreative dejlige stund.

I stedet for marcipan og nougat, så kan man forberede dejen til romkugler. Opskrift: Kulørte romkugler

7. Øv jer på julesangene

Ligesom julens dufte, så kan lyden af julemusik også vække stærke minder fra barndommen. Men selvom vi straks genkender julesang, så famler de fleste af os rundt i teksten og har svært ved at finde tonen, når turen går omkring juletræet. Problemet er, ifølge Klaus Møller, sangcoach hos Voicestudio, at mange af os alt for sjældent bruger vores sangstemme.

”Det at synge rent kræver en hel del muskulært og neurologisk koordination – så hvis man kun synger den 24. december, så er det rigtigt svært at ramme tonerne rent,” forklarer han.
Nøglen til en god oplevelse med sang omkring juletræet ligger ifølge Klaus Møller i at fylde december med hyggelig julesang, så vi forbereder stemmen til juleaften, og samtidig oplever glæden ved at synge sammen.

8. Lav små duftende dejlige julehilsner

Julen er fuld af dejlige dufte; fra den krydrede duft af nellikeappelsiner og nyfældet gran, til duften af hjemmebagte småkager med kanel og kardemomme. De dejlige duftende indtryk stimulerer vores sanser og kan på et splitsekund fremkalde minder fra barndommen.

Ifølge videnskaben, så stimuleres vores erindring af dufte i barndommen så kraftigt fordi, hjernen i barndomsårene er særlig modtagelig overfor sanseindtryk.

Lad børnene lære alle julens krydderier at kende; nelliker, kanel, stjerneanis, vanilje, ingefær, safran og kardemomme.

Køb krydderierne hele og lad børnene fylde små stofposer med dem de allerbedst kan lide. De små stofposer, i fx hør eller hessian, kan større børn eventuelt selv være med til at sy.

Med et lille fint bånd om posen og en hilsen på et lille manillamærke, har børnene selv fremstillet en fin og meget personlig lille gave.

9. Send en hilsen til julemanden

En af julens hyggeligste traditioner er at sende hilsner til julemanden, og hos det danske postvæsen sidder julemandens hjælpere og sørger for, at alle børnenes julehilsner besvares med en hilsen fra selveste julemanden.

I den forbindelse har julemanden, af praktiske årsager, oprettet en c/o adresse i København, selvom ingen af os er i tvivl om, at han selvfølgelig bor i Grønland.

Andre steder i verden, er man åbenbart ikke så godt orienteret, for fx mener amerikanerne, at julemanden med sikkerhed bor i Alaska, mens finnerne insisterer på, at han holder til i Lapland.

10. Saml julepynt i skovbunden

I skove og parker kan børnene fylde kurven med masser af dejlig materiale til kreative juleprojekter:

Efterårsblade kan trækkes på snor som guilander, en håndfuld ler kan, med grankviste og kogler, trylles om til den fineste juledekoration, og kranse af grene eller mos kan plyntes med bær og silkebånd.

Grenkranse kan købes, men er også super nemme, at flette selv:

Husk, at der er regler for, hvad og hvormeget, man må tage med hjem fra skoven:

 

11. Tag på julegaveindkøb

Børn elsker at få gaver, men de er også meget begejstrede for at give gaver.

Der bliver som regel lavet gaver i børnehaven eller fritidsordningen, men derfor kan man jo godt tage på julegaveindkøb, for sådan en lille shoppetur kan ofte gå hen og blive en rigtig hyggelig juleoplevelse.

Når man skal ud at købe gaver med børn, så må man væbne sig med tålmodighed; Børn har, ligesom voksne, brug for god tid til nøje at overveje deres gaveindkøb. Og her kan børn som regel have brug for lidt voksenstøtte, for når man er lille, kan det være rigtigt svært at sætte sig ind i, hvilken gave en anden vil blive glad for.

En eftermiddag med julegaveindpakning

Indpakning af julegaver, kan også være en rigtig fin anledning til at få julehygget sammen. Med nogle ruller farvestrålende indpakningspapir, gavebånd, tape, saks og gavemærker, er der lagt op til en dejlig eftermiddag.

 

12. Pynt juletræet

Før i tiden stod husmoderen for pyntning af juletræet, mens ungerne måtte vente med at se træet, til lysene blev tændt.

Sådan er det heldigvis ikke længere. I dag er børnene med, og de hjælper altid gerne til, når det bliver tid til, at julestadsen skal på træet.

Det er jo ikke ualmindeligt at voksne har nogle halvkedelige regler for, hvordan juletræet skal pyntes. Men er man så heldig at holde jul med børn, så er der god hjælp og masser af kreative idéer at hente. Men deres idéer kan juletræsudsmykningen med garanti få en forfriskende overhaling.

De kreative indslag når imidlertid ikke længere end børnenes arme kan række, og derfor må de voksne indstille sig på at hjælpe til, når de øverste grene skal pyntes.

Alternativt kan man købe et lille juletræ i børnehøjde, eller sætte et par grangrene i en vase, som børnene kan pynte.

 

13. Dekorer appelsiner med nelliker

Når duften af nellike blander sig med duften af citrusfrugter, så er det juletid.

At lave fine nellikeappelsiner er en dejlig juletradition. De dufter så fantastisk og er, med de røde silkebånd bundet omkring, så dekorative at have hængende i vinduet eller liggende fremme på et fad.

Både limefrugt, citron, appelsin og grapefrugt kan dekoreres, men da frugtskallen er tyk og hård, er det en god idé, at en voksen prikker huller med en syl, strikkepind eller kødnål, inden nellikerne sættes i.

De små kan også sagtens tage del i den hyggelige julesyssel. Det kræver ganske vist stor koncentration at ramme de små huller, men det er godt for finmotorikken.

14. Højtlæsning af dejlige juleeventyr

Efter en lang dag med kreative juleprojekter, skovtur eller juleramasjang på julemarkederne, så trænger man til en afslappet stund. Her kan man nyde julenostalgien i den lune sofa med højtlæsning af juleeventyr.

På biblioteket finder man et stort udvalg af dejlige fortællinger om frække, små nysgerrige nisser, fantastiske fabeldyr, julemysterier og julefryd.

Kig fx efter Ry Kristensena 'Nissernes hemmelige verden', Bjarne Reuters 'Historien om nissen', Ulf Starks 'Jul i Skoven', Lars-Henrik Olsen 'Hyggen - historien om en gårdnisse' - eller måske den klassiske julefortælling 'Juleeventyr' af H.C.Andersen.

Jul
Konfektopskrift: Julehjerte med marcipan og salt-karamel 

De fine julehjerter og -stokke er lavet af den lækreste, bløde marcipan med karamelsmag og salt. Det er en skøn kombination, som giver stor smag og fremhæver den herlige mandelsmag.

Figurerne er super nemme at lave, og smager ikke kun helt forrygende, men ser også så fine ud på marcipanfadet – især…

Læs mere
Jul
Opskrift af chocolatier Jesper Rahbek: Dadler med marcipan og lakrids 

Søde dadler, blød marcipan, sprød chokoladeovertræk og fennikelfrøs subtile lakridsagtige smag på toppen.

Læs mere
Jul
Juleblomster: 10 idéer til juledekoration med hvide blomster 

Blomster er slet ikke til at undvære i julen: Amaryllis, tulipan, hyacint og julestjerne er så smukke og stemningsfulde i julens stilleben og til borddekorationer. De fås i alverdens farver, men de hvide står i særlig smuk kontrast til den mørkegrønne gran og den fine julestads.

Læs mere
Jul
Sif Orellana: Tipoldemors æbleskiver  

Hvis du endnu ikke rigtig er kommet i julehumør, så ved forfatter Sif Orellana lige hvad der skal til. For hvordan kommer man bedre fra start med julehyggen end med en god omgang hjemmebagte æbleskiver?

Læs mere
Jul
Er det forkert at opmuntre børn til at tro på julemanden? 

Er man heldig at tilbringe juleaften i selskab med små børn, så er der garanti for en festlig aften fuld af sprudlende humør og uforfalsket julebegejstring. Aftenens program skal helst være som sidste års, for når man er lille, er det trygt og rart på forhånd at vide, hvad der venter.

Og børn er…

Læs mere
Jul
Sære juletraditioner i andre lande 

De danske juletraditioner synes mildest talt vindtørre sammenlignet med traditioner i andre lande; Der bliver spået i kaffegrums, tændt kæmpe bål, serveret 13 desserter juleaften, og støvlerne bliver fyldt med gaver og slik.

Læs om sære russiske, franske, tyske, polske, portugisiske, irske,…

Læs mere
Jul
10 helt unikke julespecialiteter i andre lande 

Hvis man er småtræt af den danske julemad, så kan man jo lade sig inspirere af andre landes traditionelle juleretter.

Måske skal flæskestegen, anden og rødkålen skiftes ud med spændende julespecialiteter som fx brasiliansk klipfisk, ungarsk karpesuppe, russisk salatanretning med syltede sild -…

Læs mere
Jul
Julepynt fra julemandens værksted 

Pynt til julegrenen, julens stilleben og juletræet med kulørt og stemningsfuld vintageinspireret julepynt fra blandt andet Bungalow, Speedtsberg, Brink Nordic og House Doctor. Klik på produkterne, og se forhandler og priser.

Læs mere
Jul
DIY: 22 kreative gaveidéer 

Julehilsner til venner og kollegaer og julegaver til hele familien ...

Julen er fuld af hemmeligheder og søde overraskelser, og der er intet så dejligt, som at få en personlig gave, giveren selv har brugt tid og kreative kræfter på at fremstille. Her får du idéer til 22 nyttige, hjemmelavede gaver,…

Læs mere
Jul
Julepynt: Hvid julestads 

Hvid julepynt skaber en særlig smuk og elegant kontrast til den mørkegrønne gran. Se udvalget.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Salattøsens - Sunde Fyldige Salater, af Mette Løvbom

Salater som hovedret er et hit, måske især fordi man føler sig godt tilpas efter en fyldig salat. For tii forskel fra tunge kødretter, så er middagssalater lette, mættende og nemmere at fordøje - og så er grøntsagerne jo fulde af vigtige næringsstoffer.

Salater kan sammensættes af lige præcis de…

Læs mere
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Læs mere
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Læs mere
^