example of gantt chart for business plan cause and effect of computer revolution
Enamel Copenhagen
Studio Loma armbånd
Michael Kors ur - Darci Gold
Trine Tuxen ring
Kategori: Takt og tone
Tager man medbragt mad med hjem?

Når man medbringer mad og vin til en sammenkomst, er det så taktfuldt at tage resterne med hjem?

Jeg har en enkelt lille spørgsmål, som ofte trænger sig på når vi har venner på besøg. Forleden havde vi f.eks. inviteret nogle venner til middag, som forinden ringede og spurgte om de skulle tage noget med. Jeg takkende og sagde, at de da gerne måtte tage vin og ost med.
De medbragte ost og tre flasker vin, hvoraf to flasker nydes under middagen. Til desserten spiste vi ca. halvdelen af den ost de havde medbragt.
Da de senere på aftenen er på vej hjem, stopper min veninde op i døren og udbryder: "Hov, vi glemte vinen!". Så smuttede hun ud i køkkenet og kom tilbage med den tredje flaske vin og resten af osten. Jeg ved ikke hvorfor, men mine tæer krøllede sig helt sammen.
Er det mig, der er galt på den eller synes du også, det er pinligt sådan at tage resterne med hjem.?

_________________________

Du har ret. Det er pinligt at tage resterne med hjem. Lad os endelig få det slået fast: Når man medbringer noget spiseligt og/eller drikkeligt til en fest, så er hele det medbragte et bidrag. Derfor tager man heller ikke mere med, end man ønsker at give. Man tager ikke resterne med hjem. Med mindre værtinden tigger én om det, eller der er tale om en gadefest, hvor alle naboer deltager med hver deres bidrag, og hvis man ikke tog sine egne rester med hjem, ville det svare til, at man efterlod sit affald.

Men ligger problemet ikke i selve det ”at tage noget med”? Hvorfor overhovedet gøre det i den situation, hvor man er inviteret til en middag hjemme hos nogen? Altså udover en værtindegave i form af en buket eller en flaske. For værtindegave SKAL man have med. Ja, det er så indgroet en dansk tradition, at det anføres i udenlandske etikettebøger om, hvordan man skal begå sig i Danmark. F.eks. skriver Michael MacFarlane i sin ”The Book of Etiquette” under rubrikken Danmark: ”The Danes are punctual so arrive on time. When visiting socially, especially at someone’s home, it is the custom to present a small gift of flowers or chocolate.”

Vi kommer altså ikke tomhændede. Men, men, men... Når man ”inviterer” til middag, plejer middagsinvitationen at inkludere vin og dessert/ost (hvis man altså ønsker at servere såvel vin som dessert og/eller ost). Hvis gæsterne selv skal medbringe noget, så kaldes det normalt en form for sammenskudsgilde. Hvis du ikke i din invitation har antydet, at der er tale om sammenskud, hvorfor bringer din veninde det så overhovedet i forslag, at hun skal tage noget med? Er det praksis i jeres omgangskreds? For ellers kunne det da nemt opfattes som en fornærmelse. Jeg bliver da altid lidt fornærmet, hvis nogen spørger: ”Skal vi tage noget med?” Nej, da! Tror hun måske ikke, jeg har styr på det? Jeg ved godt, at der selvfølgelig er tale om en velment forsøg på at aflaste en for værtindebelastningen. Og måske et håb om selv at få hjælp ved en senere lejlighed. Men man kunne også udlægge det som en bagvedliggende tvivl om dine værtindeevner: Magter du ikke at arrangere en middag, uden at gæsterne skal hjælpe til? Er det for vanskeligt at købe ost og vin selv? Eller har du ikke råd? Ja, anlægger man den synsvinkel, kan man hurtigt få bevæget sig ud i et minefelt.

Lad mig skynde mig at sige, at der er ikke noget galt i at bede gæsterne om at hjælpe til. Når man vel at mærke gør det fra starten og i forbindelse med udstedelsen af invitationen! Det skal også være muligt for stressede småbørnsforældre og for finansielt udfordrede personer at kunne have gæster.

Men ellers er det mig en gåde, hvordan den uvane med uopfordret at tilbyde ”at tage noget med” er opstået! Jeg kan kun råde dig til at svare: ”Nej, det er ikke nødvendigt”. Tænk på, hvor meget lettere dit selskabelige liv ville være, hvis dine gæster aldrig tog noget med. Så slap du helt for situationen! Hvis dine veninder ikke tilbyder at tage noget med, og du ikke accepterer tilbuddet, ja, så er der ingen rester, der kan hentes i køkkenet, og dermed ingen krøllede tæer!

Sanne Udsen, forfatter & foredragsholder


Læs mere om takt og tone på Sanne Udsens blog

Takt og tone
Brevkassen: Blomst i knaphullet?

Skal et eventuelt skærf matche min kærestes kjole, eller må det være sort som min butterfly? Forfatter og ekspert i festens traditioner, Sanne Udsen, besvarer spørgsmålet.

Read more
Takt og tone
Takt & tone på daten

Fra brevkassen: Når han vil betale hele restaurationsregningen, bliver den ene date fornærmet og siger, at hun godt kan betale selv. Når han foreslår at dele regningen, bliver en anden fornærmet og kalder ham ”nærig”..

Read more
Takt og tone
Regler for skader ved gæstebud

Min venindes søn har smadret mit smukke spisebord og hun nægter at erstatte det...

Read more
Takt og tone
Spiser man fjerkræ med fingrene?

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Read more
Takt og tone
Alle guds børn

Alletiders kriminalroman af Sanne Udsen ...

Read more
Takt og tone
Genkend psykopaten

Ordet psykopat kan få det til at gyse i folk. Man tænker på seriemordere og diktatorer. Men de allerfleste psykopater er ikke kriminelle.....

Read more
Takt og tone
Takt og tone i tiden

Sanne Udsen guide til færden gennem det moderne livs genvordigheder ...

Read more
Takt og tone
Værtindegaven

Hvad gør man når de gaver man modtager er mere værdifulde, end dem man giver? Og hvad er god tone mht. værtindegaver?

Read more
Takt og tone
Altid forsinket?

Er du typen som altid kommer for sent til et arrangement, så får du her råd til hvordan du alligevel kan entrere med stil ...

Read more
Takt og tone
Omgangstonen på arbejdspladsen

Pigerne bagtaler hinanden, der bliver hvisket og tisket i hjørnerne - og chefen gør ikke noget ved problemet ...

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Sådan vælger du et <BR>overordnet farvetema til dit hjem

Sådan vælger du et
overordnet farvetema til dit hjem

Unikt vægrelief

Unikt vægrelief

Inspiration til at peppe hjemmet op<BR> og gøre indretningen mere frisk

Inspiration til at peppe hjemmet op
og gøre indretningen mere frisk

Kurve multifarvede

Kurve multifarvede

Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres...

Read more
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har...

Read more
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Read more
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Read more
Shopping
^