literature review sample pdf thesis on improving customer service online dating business plan social issues to write a research paper on
KANT køkkenrulleholder i egetræ
Justerbare hylder fra Yamazaki
Laforma 3-personers havesofa i massiv teak
Øreringe Mette Scherning
Kategori: Takt og tone
Naboskab

Hvad gør man når naboen støjer og man ikke kan få en konstruktiv dialog med dem. Forfatter Sanne Udsen besvarer brevkassen ...

Kære Sanne Udsen,

Jeg har med stor interesse læst dine bøger, som jeg finder både lærerige og underholdende. Jeg har imidlertid et spørgsmål omkring takt og tone, som jeg længe har gået og tumlet med. Det drejer sig om naboskab.

Jeg bor alene i et lille hus i en forstad til København. Da jeg købte huset, var det ikke mindst pga. dets beliggenhed i et fredeligt kvarter. Nu har jeg i imidlertid fået nye naboer, og dermed er freden forbi.

Familien, der er flyttet ind ved siden af, har 3 børn og en hund, og de larmer uhæmmet. Hele sommeren har de haft legekammerater på besøg. De opholder sig generelt meget i deres have, hvor de spiller bold op ad muren, hopper i en enorm trampolin, sprøjter med vand eller andre voldsomme ting, som foregår under høje skrig og skrål. Nu, da det er blevet koldt, er der mindre aktivitet i haven bortset fra deres hund, som gør uafladeligt.

Med det køligere vejr er legen flyttet inden døre, men der kommer stadig masser af larm derindefra. De spiller musik, og deres mindste har vist fået et trommesæt.

Jeg har flere gange forsøgt at tale med forældrene. De smiler, nikker forstående og undskylder, men de ændrer ikke adfærd.

Forleden dag, da en af børnenes fodbolde for tredje gang den dag hamrede ind i mine ruder, gik jeg endnu engang over for at bede om ro.

Men denne gang blev jeg mødt med vrede og uforskammethed. Moren skældte mig ud og sagde, at hun var træt af, at jeg kom rendende i tide og utide og brokkede mig. Hun sagde, at jeg skulle blande mig uden om og lade dem være i fred – og så smækkede hun døren i i hovedet på mig.

Det var meget ubehageligt, og jeg er meget, meget vred over at blive behandlet sådan.

Jeg ved ikke, hvordan jeg skal takle situationen, men jeg kan ikke udholde tanken om at skulle bo her i al den larm uden at kunne gøre noget.

Har du et godt råd til mig – eller bør jeg blot finde et andet sted at bo?

___________________________________________________


Kære læser,

Jeg føler med dig, for også jeg har det svært med støj, og hvis man ikke kan være i fred i sit eget hjem, hvor så?

Men problemet med civilisation er, at den larmer. Hvis vi vil bo i nærheden af andre mennesker, så er det svært helt at undgå støj. Og børn kan larme endnu mere end voksne.

Som jeg læser dit brev, så er der ikke tale om chikane fra naboernes side, men om den naturlige støj, der følger med at have tre livlige børn. (Og så en hund, som åbenbart gør meget. Man skulle tro, de heller ikke selv kunne holde det ud?)

Men med hensyn til børnene, så har man vel trods alt en have for at opholde sig i den, og jeg kan dårligt sige, at det ville være bedre, hvis børnene sad inde og spillede på deres computer frem for at hoppe i trampolin i haven. Samtidig må vi erkende, at støj defineres som uønsket lyd, og hvad der i forældrenes ører lyder som glade barnestemmer, lyder i dine ører som utålelig skrig og skrål. Men hvad skal forældrene gøre? De har formentligt valgt at bo i hus med have – og ikke i lejlighed – for netop at undgå hele tiden at skulle hysse på deres børn og for at give ungerne mulighed for at kunne udfolde sig på lidt mere plads. Når moderen nu reagerer så voldsomt og ligefrem smækker døren i for næsen af dig, selv om du kommer for helt rimeligt at brokke dig over, at en fodbold rammer dine ruder, så er det formentligt i frustration over, at du dybest set ønsker, de ikke boede der.

Jeg tror derfor, du skal gøre op med dig selv, hvad du med rimelighed må finde dig i, og hvad du ikke skal finde dig i. Efter min mening skal du ikke finde dig i, at deres fodbolde rammer dine ruder. Hvis det er et tilbagevendende problem, må der findes en teknisk løsning, som fx et højere hegn mellem jeres matrikler. Hvis ruden ligefrem går i stykker, må de naturligvis erstatte den del, som din glasforsikring ikke dækker. Men til gengæld mener jeg også, at du er nødt til at finde dig i den larm, der følger med almindeligt velfungerende børn, som leger udendørs. Med hensyn til den musik, de spiller indendørs, så ved jeg af erfaring, at den sagtens kan spilles så højt, at den tydeligt kan høres inde hos naboen, hvilket kan være ganske irriterende, især når man ikke deler musiksmag. Jeg mener godt, du kan tillade dig at bede dem skrue ned for lydstyrken. Det burde trods alt også være i deres egen hørelses interesse. Min bedste råd er derfor, at du vælger dine kampe med omhu. Jeg håber ikke, det er for sent at genoprette et nogenlunde forhold til din nabo. Du føler formentligt ikke, at det er dig, der skal undskylde, men som du citerer din nabo, tyder noget på, at din tolerancetærskel er meget lav – og at du ikke har været bange for at lade dem forstå din irritation. Overvej derfor, om du kan få dig selv til at komme din nabo i møde. Forklar, at du har været vant til at sætte pris på roen i kvarteret, og at det nye naboskab kræver lidt tilvænning fra din side. Når du brokker dig over børnene, så fokuser på de gener, som du absolut ikke bør finde dig, såsom fodbolde på ruden. Du kan også forklare dem, at man faktisk kan høre musikken helt over til dig, og sige, at du ville sætte pris på, hvis de ville skrue ned. Men du kan ikke bede børnene om ikke at være børn med, hvad dertil hører af leg og larm i haven. Hvis du ikke kan leve med det, så må du muligvis overveje at flytte. Men jeg ved ikke, hvor du vil kunne være sikker på at være i støjfri omgivelser.

Med venlig hilsen

Sanne Udsen
Sanne Udsens krimi "Djævelens advokat" er udkommet og modtaget glimrende anmeldelser : TV2 Forlag & Berlingske.dk
Takt og tone
Brevkassen: Blomst i knaphullet?

Skal et eventuelt skærf matche min kærestes kjole, eller må det være sort som min butterfly? Forfatter og ekspert i festens traditioner, Sanne Udsen, besvarer spørgsmålet.

Read more
Takt og tone
Takt & tone på daten

Fra brevkassen: Når han vil betale hele restaurationsregningen, bliver den ene date fornærmet og siger, at hun godt kan betale selv. Når han foreslår at dele regningen, bliver en anden fornærmet og kalder ham ”nærig”..

Read more
Takt og tone
Regler for skader ved gæstebud

Min venindes søn har smadret mit smukke spisebord og hun nægter at erstatte det...

Read more
Takt og tone
Tager man medbragt mad med hjem?

Når man medbringer mad og vin til en sammenkomst, er det så taktfuldt at tage resterne med hjem?

Read more
Takt og tone
Spiser man fjerkræ med fingrene?

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Read more
Takt og tone
Alle guds børn

Alletiders kriminalroman af Sanne Udsen ...

Read more
Takt og tone
Genkend psykopaten

Ordet psykopat kan få det til at gyse i folk. Man tænker på seriemordere og diktatorer. Men de allerfleste psykopater er ikke kriminelle.....

Read more
Takt og tone
Takt og tone i tiden

Sanne Udsen guide til færden gennem det moderne livs genvordigheder ...

Read more
Takt og tone
Værtindegaven

Hvad gør man når de gaver man modtager er mere værdifulde, end dem man giver? Og hvad er god tone mht. værtindegaver?

Read more
Takt og tone
Altid forsinket?

Er du typen som altid kommer for sent til et arrangement, så får du her råd til hvordan du alligevel kan entrere med stil ...

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Fototapeter

Fototapeter

Lysestager i kulørt krystalglas

Lysestager i kulørt krystalglas

Lykketrold Blomsterpige

Lykketrold Blomsterpige

Møbler i Sverige

Møbler i Sverige

Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres...

Read more
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har...

Read more
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Read more
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Read more
Shopping
Loppemarkeder 2023
^