Danske designklassikere
Glaspynt fra Bungalow
Mads Z - Mads Z Luxury Rainbow ring
Vasketøjskurv på hjul
Kategori: Kaffehjørnet
Kaffekultur
Redaktionen

Kaffe og måden vi drikker den på, har fået sin helt egen kultur - og for mange af os er kaffen blevet en del af livsstilen. Vi elsker at gå på café og nyde vores kaffe - og vi dyrker og nyder smarte caféer, hvor man får serveret frisk-brygget kaffe på nye, sofistikerede måder.

En god kop kaffe kræver godt håndværk
Når man snakker om kaffe og trendy cafeer, dukker ordet "barista" op. Barista er en italiensk betegnelse og betyder kaffe-tilbereder. Den bruges om den eller de personer, der på kaffebarer og cafeer betjener espressomaskiner og tilbereder kaffen. Blandt ægte kaffeentusiaster anses det som håndværk, at kunne lave en ordentlig kop kaffe. Nogle mener, at halvdelen af kaffens kvalitet afhænger af hånden, som tilbereder den.
En uddannet barista har særlig viden omkring kværning af kaffen, han kan udvælge den korrekte blanding af kaffebønner og den korrekte ristning, han har indsigt i kaffekværne og espressomaskiner og så har han ”næse” for kaffe og for tilberedelsen af den gode kop kaffe.

Bliv din egen barista
Det er blevet moderne at tage cafékulturen med hjem og byde på eksotiske kaffesorter brygget på fine stempelkander, avancerede kaffemaskiner eller små italienske espressokander.

Tips til, hvordan du bliver din egen barista:

  • Anskaf dig en kaffekværn
  • Køb hele bønner, og kværn disse til en partikelstørrelse på mellem 0,5 mm og 1,0 mm - prøv dig frem
  • Sørg for at din stempelkande er helt ren
  • Sørg for at have en måleske eller lignende, så kaffen doseres ens hver gang - ca. 7-8 gram pr. 1,5 dl vand
  • Bring frisk koldt vand til kogepunktet og vent ½ minut, hæld vandet over bønnerne
  • Rør rundt med en ske
  • Sæt stemplet på toppen af kanden og pres det ½ cm ned
  • Vent ca. 4 minutter og pres stemplet i bund. Det må ikke være svært
  • Drik kaffen straks eller hæld den på en forvarmet termokande


Sådan laver du god kaffe
Her følger anvisninger til, hvordan du selv fremstiller en god kop kaffe.

  • Espresso
    3 cl espressokaffe serveret i lille forvarmet kop. Igennem ca. 7 gram fintkværnet kaffe presses 3 cl. 90 grader varmt vand ved hjælp af en pumpe, som skaber et tryk på 9 bar. Gennemløbstiden skal være 25 sekunder. Espressoen serveres i en forvarmet hvid porcelænskop. Overfladen på kaffen skal være mørkebrun med et tigerskind lignende udseende.
  • Espresso Macchiato
    En espresso med en lille smule opskummet mælk. Serveres i glas eller kop. Macchiato betyder plettet på italiensk.
  • Cappuccino
    Lige dele espresso, varm mælk og mælkeskum. Der kan evt. drysses chokolade på toppen. Serveres i kop eller glas.
  • Caffè Latte
    En espresso med ca. 2 dl steamet mælk og en lille smule mælkeskum på toppen.
  • Caffè Mocca
    En espresso med ca. 2 dl steamet mælk iblandet lidt chokoladesirup. Brug evt. varm chokolade i stedet for chokoladesirup. Toppes med flødeskum og serveres i glas. Kan evt. drysses med chokolade.
Opskrifter & råvarer
Iskoldt kaffehit

Bland kaffeelskere er iskaffe et hit på en varm sommerdag. Miks din iskaffe som du bedst kan lide den. Tilføj ekstra farin og erstat minimælk med sødmælk, hvis du trænger til en sød og fyldig iskaffe - eller nyd den, som vi nyder den: Stærk og kalorielet!

Read more
Opskrifter & råvarer
Moccakage

De færreste kaffeelskere vil kunne stå for denne super skønne moccakage.

Read more
Kaffehjørnet
Kaffe - Peter Larsen Kaffe satser på bæredygtige kaffebarer

Larmen kan være øredøvende og osen fra udstødningsrøret lægger et grimt røgslør hen over den varme økologiske kaffe, som netop er blevet skænket op på en mobil kaffebar. De gode intentioner om at købe økologisk og tænke mere grønt, fordufter op i æteren sammen med partiklerne fra knallertosen. Men...

Read more
Kaffehjørnet
Kaffe med mælk

Cappuccino, caffé latte og caffé mocca .... Dejlige variationer og serveringsforslag til dig, der elsker din kaffe med mælk ...

Read more
Kaffehjørnet
Godt nyt for kaffeelskere

Mens der gennem årene været talt og skrevet meget for og imod kaffens indflydelse på helbredet, så er resultaterne af de seneste mange kaffestudier, godt nyt for kaffeelskere. For drukket med måde, kan kaffe have en hel række positive virkninger. Derfor er sundhedseksperter generelt enige om, at man...

Read more
Kaffehjørnet
Sådan laver du en Cortado

Cortado-kaffe er den nye cafe latte-variant. En Cortado er en lille, god og stærk kop kaffe med lidt og let skum. Med mælkeskummet kan man kreere små fine kunstværker i kaffen, men det kræver lidt øvelse. Se med her, hvor en barista viser håndværket ...:

Read more
Kaffehjørnet
Kaffebazar

På ugens bazar finder du alt hvad du har brug for til både den stille kaffestund - og til det festlige kaffeslabberat med veninderne. Klik ind og find dit nye kaffeporcelæn, en fin kaffekande, lune kaffevarmere, nostalgiske kaffekværne, delikate originale engelske Shortbread Cookies, kaffedåser,...

Read more
Kaffehjørnet
Chokoladekager med mandler og appelsin

Er der nogen bedre kombination end en god kop kaffe og en velsmagende kage, som man oven i købet selv har bagt? Nej, vel?! Det er netop, hvad forfatterne inspirerer til i kogebogen 'Kaffe og kage'. Udover et væld af lækre opskrifter gives f.eks. også gode råd til, hvilken kaffe man kan drikke til...

Read more
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Lampetrends

Lampetrends

Hjørneborde, sideborde & bakkeborde

Hjørneborde, sideborde & bakkeborde

Giv stuen en makeover<BR> - lynhurtigt og billigt

Giv stuen en makeover
- lynhurtigt og billigt

Giv plads til planter

Giv plads til planter

Nye Bøger
Sænk Dit Kolesterol - af Jens Linnet og Jerk W. Langer

Fra de populære danske læger og forfattere, Jens Linnet og Jerk W. Langer, kommer bogen 'Sænk Dit Kolesterol'. Det er en vigtig bog, der gør dig klog på nøjagtigt hvilke konsekvenser det kan have, at leve med et højt kolesteroltal.

Read more
Krydderier fra A til Z - Stor smag til grøn mad

Bliv klogere på krydderier, og læs om, hvordan krydderier er helt afgørende for at give aromaer og smage til plantebaseret mad. Det er nemlig især, når vi skifter de kraftigt smagende kødretter ud med grønne alternativer, at krydderier spiller en særlig rolle, ved at tilføje aroma og smag.

Read more
Surdej - Kom Godt I Gang - af James Morton

Det behøver ikke være så svært, at bage skønne brød med surdej, og som alle ved, så er surdejsbrød et helt særlig sprødt og lækkert brød med dejlig, saftig krumme og stor smag.

Read more
Den Store Brødbog - af Martin Johansen

Savner du inspiration til sunde, skønne hjemmebagte brød, så er der rigtig meget at hente i bogen'Den Store Brødbog'. Her deler bogens forfatter, Martin Johansson, ud af sin store viden om gærbrød, surdejsbrød og fuldkornsbrød.

Read more
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Read more


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Read more


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Read more


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Read more


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Read more


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Read more


Arkiv

^