Black Friday 2020 Georg Jensen
Danmarks Dufte: Time for Hygge
Montana
Black Friday 2020 Schiang Living
Kategori: Takt og tone
Ønskeseddel på invitationen

Hun gerne have at gæsterne donerer penge til velgørende formål, i stedet for at give hende en fødselsdagsgave. Men kan man tillade sig at skrive det på invitationen?

Kære Sanne Udsen,
Jeg skal holde en rund fødselsdag til sommer med mange gæster. Da jeg i forvejen har svært ved at udforme en ønskeseddel til jul og fødselsdag, havde jeg tænkt, at jeg i stedet for ville oprette en konto hos en velgørende forening, som folk så kunne indbetale et beløb efter eget valg på.
For at det skal blive til noget, og for at alle skal have muligheden, selv om de ikke beder om en ønskeseddel, har jeg overvejet at skrive det på invitationerne, men kan man det iflg. etiketten?

________________________________________

Kære læser,
Det tjener til din ære, at du hellere vil have, at dine gæster bruger penge på en velgørende fond end på gaver til dig selv. Men nu spørger du, om det strider mod etiketten at anføre det på invitationerne, og til det er det korte svar: Ja. Som jeg har nævnt før, kræver etiketten, at man lader, som om man ikke forventer at få gaver, når man inviterer til en fødselsdagsfest.
Det er vanskeligt at opretholde denne illusion, når man skriver på invitationen, at man gerne ser et kontant beløb indbetalt til X-fonden!

Som jeg ser det, har du følgende muligheder:
1. Du blæser på etiketten og skriver det alligevel på invitationerne – vel vidende, at somme (herunder jeg selv, hvis jeg bliver inviteret) rynker lidt på næsen ad denne fremgangsmåde. Men herregud – det går jo til et godt formål!

2. Du skriver som et P.S. på invitationen, at du ikke ønsker dig gaver.
Hvis nogle af dine gæster alligevel siger, at de gerne vil give dig et eller andet, så henviser du til X-fonden. Denne fremgangsmåde vil give færre penge end mulighed 1) til X-fonden, men dine gæster vil ikke føle sig presset til at skulle bidrage til den.

3. Du skriver ingenting på invitationen, men har kontooplysninger mv. på X-fonden klar, hvis nogen beder om en ønskeseddel. Dette er den etikettemæssigt korrekte fremgangsmåde, men den indebærer risikoen for, at der vil være nogle af gæsterne, der køber gaver alligevel. Og den vil give færre midler til X-fonden end alternativ 1).

Du må selv bestemme, hvad du vil gøre. Men husk, at en fødselsdagsfest er ikke en fundraiser. Du risikerer derfor på én og samme tid, at du bliver skuffet over størrelsen på det indsamlede beløb, og at dine gæster føler sig lige lovligt presset til at give til et velgørende formål, de ikke ellers ville give til.

Takt og tone
Takt & tone på daten

Fra brevkassen: Når han vil betale hele restaurationsregningen, bliver den ene date fornærmet og siger, at hun godt kan betale selv. Når han foreslår at dele regningen, bliver en anden fornærmet og kalder ham ”nærig”..

Læs mere
Takt og tone
I sort kjole til bryllup?

Fra brevkassen: En læser spørger forfatter og ekspert i Takt & Tone Sanne Udsen om man i dag, som gæst til et bryllup, kan møde op i sort.

Læs mere
Takt og tone
Hvid brud flere gange?

Er det upassende at være hvid brud flere gange? Forfatter og ekspert i takt og tone Sanne Udsen, svarer.

Læs mere
Takt og tone
Forventninger til brudgommen

Han glæder sig til han skal giftes, men er i tvivl om hvad der forventes af ham. Ekspert i takt & tone, forfatter Sanne Udsen svarer.

Læs mere
Takt og tone
Regler for skader ved gæstebud

Min venindes søn har smadret mit smukke spisebord og hun nægter at erstatte det...

Læs mere
Takt og tone
Toastmaster

Fra brevkassen: Toastmasteren ved brylluppet styrer rækkefølgen af taler, men hvordan? Bør toastmasteren kontakte gæsterne forud for arrangementet, skal toastmasteren selv holde tale og i hvilken rækkefølge skal familien have ordet?

Læs mere
Takt og tone
Tager man medbragt mad med hjem?

Når man medbringer mad og vin til en sammenkomst, er det så taktfuldt at tage resterne med hjem?

Læs mere
Takt og tone
Spiser man fjerkræ med fingrene?

Hvorledes og i hvilken rækkefølge skal bestik og glas skal ligge ved festbordet? Må man spise fjerkræ med fingrene? Tips til takt & tone ved forårets fine fester ...

Læs mere
Takt og tone
Værtindegaven

Hvad gør man når de gaver man modtager er mere værdifulde, end dem man giver? Og hvad er god tone mht. værtindegaver?

Læs mere
Takt og tone
Takt og tone i tiden

Sanne Udsen guide til færden gennem det moderne livs genvordigheder ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Hübsch glasvaser

Hübsch glasvaser

Buddha figurer i indretningen

Buddha figurer i indretningen

Lampeskærm C'est bon

Lampeskærm C'est bon

Kare Design hos BOBO

Kare Design hos BOBO

Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres...

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har...

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
^