Bloomingville
Danmarks Dufte: Time for Hygge
Julepynt - Dansk design fra FELIUS
Montana
Kategori: Diætist
Fedtdepoter

Det fedt, som danner depoter på lår, baller og hofter, det sidder ligesom bedre fast. Der er en naturlig forklaring på dette...

Det fedt, som danner depoter på lår, baller og hofter, det sidder ligesom bedre fast. Der er en naturlig forklaring på dette.

Når kroppen har brug for energi og skal hente dette fra fedtlagrene, så er der meget stor forskel på, hvor let de forskellige depoter har ved at frisætte fedtet. At nedbryde eller spalte fedt kaldes lipolyse, og man kan måle hvor meget lipolytisk aktivitet, der er i vævene.

Det fedt, som sidder på maven (eller rettere: inde mellem tarmene) er karakteriseret ved, at det har en meget stor lipolytisk aktivitet.

Har man sit fedt siddende i en såkaldt vom, så er det let for kroppen at sætte det fri til blodstrømmen. Det er jo heldigt i en vægttabsperiode at forrådskammeret står piv-åbent.

Men til gengæld uheldigt for karvæggen, som – i det lange løb - bliver belagt med en blanding af fedt og kalk.

Det fedt, som sidder på lår, hofter og baller har en meget lav lipolytisk aktivitet. Det ville være forkert at sige, at det ligefrem er spærret inde i cellen, for hvis man stålsat bliver ved med at sætte kroppen i underskud af kalorier, så slipper det også taget. Men det går bare trægt, i forhold til hvordan mave-fedtet ”vælter” ud i blodbanen og lader sig brænde af.

Der er en mening med at kroppen i den grad holder fast i balle-depotet: babyerne skal leve af det. I den sidste del af en graviditet og i amme-perioden bliver der lukket op for det indespærrede fedt.

Netop i denne tid har hofteregionen en ligeså høj lipolytisk aktivitet, som bugen. Ærgerligt nok er det en udbredt skrøne, at man endelig ikke må tære på sit fedtlager mens man er gravid eller ammer.

Hvis en sund og velnæret overvægtig kvinde bliver gravid ville det være fuldt ud i orden, at nøjes med en samlet vægtøgning på 5 – 7 kilo – hvilket i praksis vil sige, at hun dækker noget af sit kaloriebehov ved hjælp af ballernes fedt.

Selve amningen bliver ofte højt besunget af grunde som har at gøre med barnets ve og vel. Men der er også for kvinden god grund til at holde fast i at amme længe, hvis det er sådan, at hun trænger til at få reduceret i hoftemålet.

Det betyder ikke, at svaret på det indledende spørgsmål er: ”Bare se at få et barn, am det grundigt – og se, appelsinlundene trækker sig!”

Svaret er desværre: ”Ja, under almindelige omstændigheder er det altså hårdere at reducere på lår-fedt end på andet fedt”.

Men denne viden om fedtvævenes metabolisme kan måske anvendes til, at dem, som alligevel ammer, ophører med at tænke om denne periode, som en slags ”helle” i forhold til alt, hvad der hedder vægt-tanker.

For man kunne lige såvel benytte lejligheden, og alliere sig med en autoriseret behandler, som kan hjælpe med at få noget effektivt gjort ved appelsin-regionen. Mens tiden netop er gunstig.

Diætist
Rugbrød er godt nok

Der har været en del omtale af rugbrød i pressen, hvor ernæringsfolk har advaret imod rugbrød med kerner.

Læs mere
Diætist
Sukker og humørsvingninger

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt....

Læs mere
Diætist
At spise ude

Der er et spørgsmål, som folk ofte spørger diætisten om, nemlig: Hvad skal man stille op, når man skal ud og spise ?

Læs mere
Diætist
At snyde chokoladetrangen!

Når nu hele 30% af den danske befolkning faktisk er overvægtige kan der nok være brug for et chokolade-trick ...

Læs mere
Diætist
Fedt på balder og lår

En læser spørger diætisten om det er muligt at tabe sig, selvom ens BMI er normal...

Læs mere
Diætist
Slank med æg

Findes der kost der særligt fremmer forbrændingen?

Læs mere
Diætist
Vægttab og trivsel

I hendes forsøg på at nå en lav, stabil vægt har hun kørt en stram kost- og trænings plan, men hun kæmper med træthed og sult ...

Læs mere
Diætist
Vægtforøgelse efter vægttab

Hun havde ellers lige tabt sig, men oplever pludselig at have taget på igen og spørger diætisten hvad det kan skyldes ...

Læs mere
Diætist
Få overblik over vægt og kostvaner

Lad dig guide af dit taljemål, og brug det til vurdering af, om der er behov for vægttab, skriver diætist Pernille Drost Nørregaard, Diætistkompagniet ..

Læs mere
Diætist
Nutella vs. Ost

En læser spørger KvindeGuidens diætist hvorvidt Nutella er et sundere alternativ end ost ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Et feminint touch i indretningen

Et feminint touch i indretningen

Lampeskærm C'est bon

Lampeskærm C'est bon

Bordben til sofaborde og plankeborde

Bordben til sofaborde og plankeborde

Montana

Montana

Nye Bøger
Franske finesser - med et nordisk twist

Vild med fransk/nordisk landstil? Lad dig inspirere af den smukke indretningsbog ’Franske finesser - med et nordisk twist’, som er udgivet af det succesfulde designbrand Jeanne d'Arc Living.

I bogen deler kvinderne bag Jeanne d'Arc Living, Lonnie Würtz Jensen og Vivian Christensen, ud af deres...

Læs mere
Vild med genbrug - Af Maj-Britt Soll og Jens Astrup

Brugt interiør pryder danskernes hjem i højere grad end nogensinde før. I den her bog viser skuespillerne Lars Ranthe og Bodil Jørgensen, smykkedesigner Anders Forup og stylist Mette Helena Rasmussen deres mest skattede genbrugsfund, og fortæller om det særlige ved at bo med ting, som andre har...

Læs mere
Enkelt, ligetil, praktisk

Hvis man bruger Terence Conrans kræsne tilgang til det at indrette sit hjem, får man rum, der er afslappet stilfulde, selvsikre og tidløse, mens de samtidig giver mulighed for, at man kan udtrykke sin personlige smag.

Læs mere
Rigtige sommerhuse

Hvad er det, der får folk til at forlade deres velfungerende bolig fredag aften og sidde i kø på motorvejen for at komme hen til et upraktisk hus?

Læs mere
^