Nye plejende vinterfavoritter
Stribet sengetøj
DroneRune plakat
Spisebordsstole til Sverige
Kategori: Ungdoms
Veloplagt historisk krimi for tweens

Historiske romaner for unge kan måske lyde lidt tungt og trist. Men ikke i selskab med forfatteren Annette Bjørg Koeller ... 4 store stjerne fra vores anmelder !

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Titel: Dødens Å
Forfatter: Annette Bjørg Koeller
Forlag: Høst & Søn


Historisk spændingsroman for unge
Historiske romaner for unge kan måske lyde lidt tungt og trist. Men ikke i selskab med forfatteren Annette Bjørg Koeller, der inviterer os på en handlingsmættet rejse tilbage sidst i 1800-tallet i en lille dansk landsby. Vi befinder os i 1873. Her møder vi den trettenårige Fria, der begynder at stille kritisk spørgsmål til hvorfor, der gennem de sidste mange år er sket så mange forfærdelige drukneulykker i åen, den såkaldte ”dødens å”. Ofrene er alle små børn, der efter ulykken viser sig at have mistet et stykke tøj.

Mistanke om mord
Det skal vise sig, at blive en særdeles spændingsfyldt roman efterhånden som de triste ulykker fortsætter med at ramme landsbyen og adskillige små børn dør i åen. Fria har mistanke om, at noget er grueligt galt, og ulykkerne ikke sker hændeligt. Hun har selv mistet sin lillesøster Signe for tre år siden, og siden da har meget været forandret for familien.

Overtro og triste skæbner
Da vi kommer ind i fortællingen, lykkedes det Fria at redde naboens lille dreng Grødskæl, fra den samme skæbne i åens mørke vand. Fria finder en smuk lille halskæde, der er tabt ved fodsporene, der ender, dér hvor Grødskæl er endt i åens vand. Nu forsøger Fria, at alliere sig med sin ven, drengen Stubbe, i jagten på morderen. Men venskabet kommer på en prøve, da Fria mistænker en, der står Stubbe nær. I byen hviskes der i krogene om, at Å-manden er på spil og tager de små børn! Hjemme oplever Signe, at forældrene endnu ikke kan enes om begge at ses med hendes faster, der var ansvarlig for søsteren Signe, dengang hun faldt i åen. Siden da har fasteren måttet bo alene langt ude i skoven.

Indholdsrig
”Dødens å” er en velskreven og velfortalt spændingsroman, der absolut formår at levere et interessant mysterium trods det, at den er enkel og på relativ få sider. Samtidig er vi i historiske rammer, der bibringer med at give flere lag til fortællingen. Fria vil så gerne hjælpe med at opklare, hvad der er på færde, men som pige skal hun ikke stikke sin næse i det. Hendes forældre vil sende hende ud at tjene, og for Fria er overgangen fra barn til voksen både skræmmende og fascinerende. Som det er den dag i dag. Forholdet til det modsatte køn afspejlet i relationen til Stubbe forekommer også ganske fint og realistisk.

Spændingsfyldt fortælling
Som historisk spændingsromans formår Annette Bjørg Koeller fint, at holde stemningen intens hele vejen igennem. Kapitlerne er alle ganske korte, og bliver alle afsluttet med en hel side, på sort papir og hvidt tryk, hvor vinklen skifter til morderen, der får lov at skrive nogle af sine tanker. Dermed holdes læseren fanget i forfatterens greb, og bliver ved at gøre sig – nye - tanker om, hvem morderen mon er.

Universelle problemstillinger
Med ”Dødens å” får læseglade twens, i alderen ca. 9 – 13 år, både et tilbageblik på Danmark anno 1873 og en ret så sej spændingsroman på én gang. Annette Bjørg Koeller møder sin unge læser på fin vis, og har således berøring med netop de emner, de unge kan relaterer til deres eget liv. At modnes, flyve fra reden og give slip ér svært, men det er også svært at give udtryk for sin kærlighed til sine forældre. Frias forhold til forældrene står dermed som det allervigtigste for mig, ligesom hendes forhold til kammeraten Stubbe. På den måde, er der en fin rød tråd til, hvad der er vigtigt i dag mere end 100 år efter: de menneskelige bånd. ”Dødens å” kan varmt anbefales til både piger og drenge. Den vil uden tvivl appellerer bredt, og vække stor begejstring med sit letlæselige sprog. At morderen ikke lader sig opdage før til sidst, er naturligvis kun endnu et stort plus!
Bestil online

Lyntyven

Filmen har premiere i vinterferien og bogen er derfor oplagt ... ! Gale guder, sjove satyrer og en helt, der holder helt frem til sidste side ...

Læs mere
Daggry

Fjerde og sidste bind i Stephanie Meyers medrivende vampyr-kærlighedssaga ...

Læs mere
Laura Browns CO2 dagbog 2015

16-årige Laura Brown fortæller om sin verden med CO2rationering i år 2015. De voksnes liv beskrives og alle lider, i større eller mindre grad, under rationeringerne og færre forbrugsgoder ...

Læs mere
Mihai og Tobias

Spændende læsning for drenge ...

Læs mere
Sig appelsin og dø

Nu kommer endnu en bog i gyserserien Gåsehud Classic ...

Læs mere
Formørkelse

Med den snarlige afslutning af high school trænger endnu en altafgørende beslutning sig på for Bella: skal hun vælge at leve et normalt liv eller tage det uigenkaldelige skridt over i vampyrernes verden? ...

Læs mere
Drenge lus og løse tænder

En sjov, rørende og realtistisk roman om tidlig pubertet, skilsmisse, venskab og forelskelse for de 10-13 årige ...

Læs mere
Nymåne

Ivrigt efterspurgt af både læsere og boghandlere: Andet bind i Stephenie Meyers verdensomspændende successerie om highschool-pigen Bella og den underskønne vampyr, Edward ...

Læs mere
Den tavse by

Anden del af Cassandra Clares store trilogi: Dødens instrumenter - mere godt til de mange ”Twilight”-fans ...

Læs mere
Drengen i kufferten

Kaaberbøl & Friis er et nyt makkerpar i dansk kriminallitteratur for de unge, og det er ikke kedeligt !

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Kurve i kulørte farver fra RICE

Kurve i kulørte farver fra RICE

Chokolade påskeæg

Chokolade påskeæg

Påske lys

Påske lys

Kunstige blomster fra Bungalow

Kunstige blomster fra Bungalow

Nye Bøger
^