Kategori: Ungdoms

Veloplagt historisk krimi for tweens

Veloplagt historisk krimi for tweens  

Historiske romaner for unge kan måske lyde lidt tungt og trist. Men ikke i selskab med forfatteren Annette Bjørg Koeller ... 4 store stjerne fra vores anmelder !

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Titel: Dødens Å
Forfatter: Annette Bjørg Koeller
Forlag: Høst & Søn


Historisk spændingsroman for unge
Historiske romaner for unge kan måske lyde lidt tungt og trist. Men ikke i selskab med forfatteren Annette Bjørg Koeller, der inviterer os på en handlingsmættet rejse tilbage sidst i 1800-tallet i en lille dansk landsby. Vi befinder os i 1873. Her møder vi den trettenårige Fria, der begynder at stille kritisk spørgsmål til hvorfor, der gennem de sidste mange år er sket så mange forfærdelige drukneulykker i åen, den såkaldte ”dødens å”. Ofrene er alle små børn, der efter ulykken viser sig at have mistet et stykke tøj.

Mistanke om mord
Det skal vise sig, at blive en særdeles spændingsfyldt roman efterhånden som de triste ulykker fortsætter med at ramme landsbyen og adskillige små børn dør i åen. Fria har mistanke om, at noget er grueligt galt, og ulykkerne ikke sker hændeligt. Hun har selv mistet sin lillesøster Signe for tre år siden, og siden da har meget været forandret for familien.

Overtro og triste skæbner
Da vi kommer ind i fortællingen, lykkedes det Fria at redde naboens lille dreng Grødskæl, fra den samme skæbne i åens mørke vand. Fria finder en smuk lille halskæde, der er tabt ved fodsporene, der ender, dér hvor Grødskæl er endt i åens vand. Nu forsøger Fria, at alliere sig med sin ven, drengen Stubbe, i jagten på morderen. Men venskabet kommer på en prøve, da Fria mistænker en, der står Stubbe nær. I byen hviskes der i krogene om, at Å-manden er på spil og tager de små børn! Hjemme oplever Signe, at forældrene endnu ikke kan enes om begge at ses med hendes faster, der var ansvarlig for søsteren Signe, dengang hun faldt i åen. Siden da har fasteren måttet bo alene langt ude i skoven.

Indholdsrig
”Dødens å” er en velskreven og velfortalt spændingsroman, der absolut formår at levere et interessant mysterium trods det, at den er enkel og på relativ få sider. Samtidig er vi i historiske rammer, der bibringer med at give flere lag til fortællingen. Fria vil så gerne hjælpe med at opklare, hvad der er på færde, men som pige skal hun ikke stikke sin næse i det. Hendes forældre vil sende hende ud at tjene, og for Fria er overgangen fra barn til voksen både skræmmende og fascinerende. Som det er den dag i dag. Forholdet til det modsatte køn afspejlet i relationen til Stubbe forekommer også ganske fint og realistisk.

Spændingsfyldt fortælling
Som historisk spændingsromans formår Annette Bjørg Koeller fint, at holde stemningen intens hele vejen igennem. Kapitlerne er alle ganske korte, og bliver alle afsluttet med en hel side, på sort papir og hvidt tryk, hvor vinklen skifter til morderen, der får lov at skrive nogle af sine tanker. Dermed holdes læseren fanget i forfatterens greb, og bliver ved at gøre sig – nye - tanker om, hvem morderen mon er.

Universelle problemstillinger
Med ”Dødens å” får læseglade twens, i alderen ca. 9 – 13 år, både et tilbageblik på Danmark anno 1873 og en ret så sej spændingsroman på én gang. Annette Bjørg Koeller møder sin unge læser på fin vis, og har således berøring med netop de emner, de unge kan relaterer til deres eget liv. At modnes, flyve fra reden og give slip ér svært, men det er også svært at give udtryk for sin kærlighed til sine forældre. Frias forhold til forældrene står dermed som det allervigtigste for mig, ligesom hendes forhold til kammeraten Stubbe. På den måde, er der en fin rød tråd til, hvad der er vigtigt i dag mere end 100 år efter: de menneskelige bånd. ”Dødens å” kan varmt anbefales til både piger og drenge. Den vil uden tvivl appellerer bredt, og vække stor begejstring med sit letlæselige sprog. At morderen ikke lader sig opdage før til sidst, er naturligvis kun endnu et stort plus!
Bestil online

Think pink

Think pink er den ultimative powerguide til piger !

Læs mere
Mordbrand

Anders overværer en sen nat en brand, hvor en flygtning omkommer. Det går hurtigt op for ham, at han hellere skulle have skyndt sig væk ...

Læs mere
Iqbal Farooq og kronjuvelerne

Første bind i serien om Iqbal blev af Politiken kåret til Årets børnebog 2006. Nu udkommer integrationskonsulent og politiker Manu Sareen med en moderne røverhistorie om Ungdomshuset og kronjuvelerne ...

Læs mere
Vilde Mille & jagten på Isiljas forbandelse

Angsten breder sig i det ellers så fredelige og paradisiske land Elsindûhn i Verden i Midten ...

Læs mere
Gombrichs verdenshistorie

E.H. Gombrich er mest kendt for sit store værk ""Kunstens historie"", men hans første bog var en verdens-historie for unge, der udkom i 1936. Nu udsendes den for første gang på dansk ...

Læs mere
Lær at ride med Tina Lund

Dette er en grundlæggende bog for de unge piger der gerne vil lære at ride ...

Læs mere
Flyv på nattens vinger

En forældreløs pige, der har lært at læse. En slyngel uden skrupler. Og en række meget, meget farlige tekster ...

Læs mere
Skyggernes hus

Bjarne Reuter er klar med psykologisk gyser til større børn og unge - ligesom voksne også risikerer at få gåsehus af den ...

Læs mere
De fortabte sjæles ø

For 14-årige Lulu er det noget af det værste der kunne ske: at havne i Broby sammen med sin mor og sin lillebror....

Læs mere
Kragernes dans

"Peter fór ud af døren. Hans mor stod på trappen og vinkede. Men det skulle blive sidste gang hun vinkede farvel til Peter, som hun kendte ham."

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^