Sov godt! - Slut med søvnløshed

Kategori: Sundhed

Sov godt!  - Slut med søvnløshed

Sov godt! - Slut med søvnløshed 

Søvnkuren: til dig, der er træt af at sove dårligt !

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Forfatter: Lis Lyngbjerg Steffensen
Forlag: Gads Forlag


Et overset problem
Dagen efter en søvnløs nat hører ikke til i top ti over bedste dage. Tværtimod. Manglende søvn gør os, ifølge en ny bog, b. la. uoplagte, trætte, irritable og ukoncentrerede. Måske mærkes der oven i købet også mindre kreativitet og fysisk ubehag. Men hvor er vi mange, der har disse minusdage. Faktisk står situationen så galt til, at 400.000 danskere får sovemedicin på recept. Hvor er det skræmmende! Oveni kan tælles alle de mange, for hvem søvnløsheden enten bliver ignoreret eller desperat forsøges helbredt på alternativ vis. Samlet set er det danske folkefærd fuld at søvndrukne i en sådan grad, at det går ud over vores helbred. Manglende søvn spiller ind i forhold til forebyggelse af depression, stress, type 2-diabetes, hjertekarsygdomme og problemer med overvægt og fedme, fortæller den nye bog ”Søvnkuren”.

Alvorligt sundhedsfaglig problematik
Nej, intet kunne være mere aktuelt og vedkommende end bogen ”Søvnkuren" af journalist og forfatter Lis Steffensen, der i mange år har beskæftiget sig med stress og i den forbindelse er blevet opmærksom på søvnens store betydning. Med sin nye bog ”Søvnkuren" vil Lis Steffensen gøre det klart, at søvn er en særdeles alvorlig problematik i sundhedsfaglig sammenhæng, og at man kan blive meget syg af at sove for lidt!

Kronisk søvnløshed
Lis Steffensen forklarer i sin bog, om de meget alvorlige søvnproblemer, kronisk insomni, der opstår når man ikke kan falde i søvn eller vågner midt om natten mindst tre gange om ugen gennem en periode på over tre-fire uger. Ifølge Lis Steffensen er kronisk insomni et problem for 10-15 pct. af alle på et tidspunkt i livet. Ved kronisk insomni går det autonome nervesystem ud af funktion fordi rytmerne ikke fungerer og vi ødelægger balancen. Du har ifølge definitionen kronisk insomni, hvis du ikke kan falde i søvn eller vågner midt om natten mindst tre gange om ugen gennem en periode på over tre-fire uger.

Bevirker tidligere død
For lidt søvn kan betyde en tidligere død, påpeger Lis Steffensen med reference til en stor engelsk undersøgelse. Så der er al mulig god grund til at arbejde for at få en god søvn, og det vil Lis Steffensen gerne hjælpe os med.

Fint værktøj til den søvnige!
Lis Steffensens bog ”Søvnkuren” er som titlen antyder et værktøj til alle os, der har problemer med at sove. I bogen øser Lis Steffensen ud af sin viden om både stress og søvn, der er to meget tæt forbundne emner, set med forfatterens optik. ”Søvnkuren” er en typisk selvhjælpsbog med diverse tests, øvelser og cases. Der er tale om en række forskellige strategier, som læseren bliver grundigt introduceret til suppleret med et hav af gode råd, anvisninger og psykologi tips.
I mine øjne virker ”Søvnkuren” til at være en helstøbt fremstilling, der kommer godt rundt om emnet og især har vægt på, hvordan ”det gode liv” spiler ind på vores søvn. Læseren får en lang række ord med på vejen om, at indrette sin hverdag og sine handle- og tænkemønstre på en harmonisk og velfungerende måde. Her er der lånt meget fra psykologien og diverse terapier, men det gør bestemt ikke bogen dårligere. Eneste lille anke er, at bogen mangler et stikordsregister.

Sov sødt - Gode råd om søvn
Bogens råd om at få en god søvn er mange og vidt forskellige:
• Gå i seng og stå op på samme tidspunkt. Det er nemlig vigtigt med en fast dagsrytme.
• Vær vågen i 16 timer. Sluk lyset i soveværelset når du vil falde i søvn. Få kroppen til at falde til ro og hav et fast aftenritual.
• Sov i et helt mørkt soveværelse. Tænd ikke lyset, hvis du skal op om natten. Vågn op til lys og kom ud i dagslys.
• Gør motion til en rutine i din hverdag. Hver tæller alt! Også de små ting.
• Spis sundt og følg de otte kostråd. Tab dig, hvis du vejer for meget. Undgå koffein efter frokost. Spis mest først på dagen og aldrig om aftenen.
• Stop tankespindet. Luk dagen ned med et aftenritual. Lav afspændings- eller åndedrætsøvelser.
• Sig til dig selv, at problemer løses bedst i dagslys. Stå op, hvis du ikke kan falde i søvn.
• Find ud af, hvor stresset du er. Trap ned efter alvorlig overbelastning. Sov ud i ferien. Indfør nye vaner. Hav tålmodighed og øv dig.
• Undgå som udgangspunkt sovemedicin der som regel kan undværes.
• Brug kun sovemedicin hvis alt andet ikke virker og tag kun en halv eller en hel sovepille en nat eller to. Vær desuden forberedt på dårlig søvn efter sovepiller.
• Sex er lig bedre søvn så nyd dit samliv! Omvendt skal du respekter at du og din partner kan have forskellige søvnbehov. To soveværelser kan give bedre søvn. Lad natten være i fred og brug den ikke til diskussioner.

Sov godt med ”Søvnkuren”!
I "Søvnkuren" forklarer Lis Steffensen detaljeret og på en fascinerende måde om søvnen og dens mysterium. Som læser bliver du optaget af selv at få bugt med din egen søvnløshed, og troen på at projektet kan lykkes virker realistisk, selv om Lis Steffensen ikke lægger skjul på at søvn er en kompliceret affære. Der er så mange gode grund til at unde sig selv en sund og behagelig søvn, at det er åbenlyst hvorfor man gerne vil sove godt.
Lis Steffensen peger imidlertid på, at ved kronisk søvnløshed er der grund til at søge professionel hjælp. Bogen tager således sin læser dybt alvorligt. Med til også at give ”Søvnkuren” sin kvalitet og vægt er også, at der foruden en engageret forfatter medvirker søvneksperter, psykologer, stresskonsulenter, diætister og motionseksperter samt ikke mindst folk med søvnproblemer. Alt i alt en yderst anbefalelsesværdig bog.

Links ..:

Bestil online

Spis med mindfulness

Spis med mindfulness

Læs mere
At holde fast i en sund livsstil

Hvor er det ærgerligt og spild af gode intentioner, når man har sat sig et mål, blot for at skulle sande, at man ikke har rygrad nok til at modstå fristelse og at man - inden man får set sig om - har opgivet at holde det løfte, man havde givet sig selv. Og netop udfordringen at holde fokus og nå…

Læs mere
LCHF på 14 dage

Ny bog beskriver diætmetoden LCHF - Low carb, high fat, og inkluderer 14-dags program med opskrifter, anvisninger og indkøbslister...

Læs mere
Bliv løber for livet

Der er et utal af måder at være løber på ... èn af dem er din ! ...

Læs mere
Endelig ikke-ryger

Skal nytåret bruges til at sætte punktum for den sidste cigaret?

Læs mere
Røgfri på 6 dage med hypnose

Fra ryger til ikkeryger - på 6 dage !

Læs mere
Vedligehold og styrk dine fødder

Letlæst håndbog om vedligeholdelse og styrkelse af fødderne ...

Læs mere
Hovedløse spisevaner

Dette er ikke en bog om slankekure, men om at aflæse og ændre vores omgivelser og spisevaner så de bliver fornøjelige og fornuftige ...

Læs mere
Et liv med anoreksi

Grace Bowman er 18 år gammel, da hun beslutter sig for at tabe 10 kilo. Hendes kur starter med, at hun må spise alt undtagen påskeæg; så alt undtagen søde sager; så kun pasta ...

Læs mere
Afhængighed - din skjulte gave

Om at forholde sig til afhængighed, fx af mad, sukker, arbejde, alkohol, rygning, tv og shopping, med nysgerrighed og accept, og således opnå glæde og velvære. Med praktiske øvelser og teknikker ...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^