Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg
Titel: Kamma
Forfatter: Maria Helleberg
Forlag: Samleren
Tidsmaskine
Maria Helleberg er kendt for de mange romaner og biografier, hun har skrevet om store skikkelser i danmarkshistorien. Nu er tiden kommet til Kamma Rahbek, og det er der kommet en helt igennem vidunderlig roman ud af. Det er som at rejse med en tidsmaskine tilbage og få lov at møde de store personligheder, der blev en del af Kammas liv. Maria Helleberg skriver fængslende, frydefuldt og fascinerende om Kamma og ægteskabet med forlæggeren, forfatteren, pædagogen, kritikeren Knud Lyne Rahbek, og alt det der sker i deres fælles hjem ‘Bakkehuset’ på Frederiksberg. ‘Bakkehuset’ bliver et kulturelt samlingspunkt og smeltedigel for i guldalderens Danmark, og romanen kunne også bære denne titel. Jeg er overbevist, betaget og i den grad underholdt af ”Kamma”!
En fortælling om Kammas liv
I sin samtid var Kamma Rahbek en kendt personlighed, men hun efterlod sig ikke megen opmærksomhed, da hun aldrig blev forfatter eller på anden vis satte sig tydelig spor. Hun var ferm til planter og foldning af æsker. De fleste af os må derfor nok søge hjælp i historiebøger eller opslagsværk, for at svare på hvem hun var. Maria Hellebergs bog tegner et spændende og facetteret billede af Kammas liv. Men hovedvægten er på Kammas liv og ikke hendes person. Heri er en stor forskel. Jeg savner, at Maria Helleberg tør give sin hovedkarakter endnu mere personlighed, selv om det kan være vanskeligt når vi har med en historisk person at gøre. Historien om Kammas liv er imidlertid både rørende, medrivende og intens!
»Hvad er mit værk?«
Bogen er først og fremmest en historisk roman, der giver forfatteren plads og rum til at lege med personernes karakterer. Alligevel får vi masser af facts, og Maria Helleberg gør sig som altid uhyre umage med de historiske data og faktuelle beskrivelser. Kamma Rahbek blev født i 1775 og døde 1829. Bogen starter da Kamma nærmer sig sin død, og vi oplever hvordan hun føler sit trist over at sige verden farvel uden at efterlade sig noget eftermæle. Det får hun små to hundrede år senere qua ”Kamma” af Maria Helleberg!
Kulturelt omdrejningspunkt
Ægteskabet med den 15 år ældre Knud Lyne Rahbek var præget af stor selskabelighed og i deres hjem kom bla. guldalderdigtere som Thomasine Gyllembourg, P. A. og Johan Ludvig Heiberg, Adam Oehlenschläger og H. C. Andersen samt billedhuggeren Bertel Thorvaldsen. I bogen oplever vi fx hvordan Kamma ser op til Thomasine Gyllembourg, der tør skrive og selv drømmer om at gøre det samme. Hun selv høster imidlertid stor anerkendelse for sin store begavelse og gode litterære smag, ligesom hendes mand har stor glæde af hendes talent indenfor litteratur og de to ”sparre” da også flittigt. Ægteskabet virker meget harmonisk og varmt.
Samtidens kulturelle elite
Det vrimler i det hele taget med liv og aktivitet ‘Bakkehuset’ hvor Kamma Rahbek og ægtefællen tager imod en perlerække af kendte mennesker. Indimellem virker det næsten myldrende. Hvor der er megen kulturel kapital, er der imidlertid megen lidt reel kapital. Det barnløse ægtepar lever fattigt men inspirerende og åndrigt. De samtaler meget. For at få det hele til at løbe rundt har Kamma en urtehave med kål som hun selv dyrker. Det hjælper hende med at få husholdningen til at hænge sammen.
”Kamma” giver et fint indblik i hvordan kredsen af intellektuelle og kulturelle var lille, snæver og måske endda indspist. På godt og ondt var de i familie på kryds og tværs, sådan som det faldt naturligt når de mødtes og blev introduceret for hinanden. Kammas søster Christiane blev gift med Adam Oehlenschläger, hvis egen søster blev gift med H. C. Ørsted. Knud var ungdomsven med P. A. Heiberg, som var far til Johan Ludvig Heiberg.
Som en frodig have
Som det hør og bør sig med en historisk roman, må vi rettelig tage den med et gran salt. Maria Helleberg har ikke uventet valgt at hovedpersonen fremstilles positivt. Her mangler den ellers flotte fortælling lidt mere kant og tyngde, for at troværdigheden holder vand. Det er imidlertid en stor nydelse at få lov at dykke ned i den hyggelige idyl på Bakkehuset og følge et spændende stykke af danmarkshistorien, hvor det blomstrer i fuldt flor med store personligheder - og Kamma i særdeleshed! Maria Helleberg formår at gøde og vande, så det hele tager sig ud i allerbedste stil og nydelsen er total. Drama byder bogen også på. Her og der får vi små kloge betragtninger med på vejen. De lyser op og gør respekten for både Kamma og Maria Helleberg endnu større. Bogen får på den måde noget at sige læseren her to hundrede år efter vores hovedperson sov ind. Jeg holder meget af ”Kamma” med alle dens skønne farver og dufte. Ikke alene er den dejlig; den giver også appetit på bekendtskab med flere af guldalderens store personligheder. Kan varmt anbefales!
Bestil online
Kategori: Skønlitteratur
