Titel: Vegetarisk Vellyst
Forfatter: Christine Bille Nielsen, Tina Scheftelowitz og Lone Spliid
Omfang: 233 sider
Forlag: Politikens Forlag
Anmeldt: Nønne Lønne Votborg
Ren nydelse! Sådan kan oplevelsen af læsning og tilberedning af retterne i Vegetarisk Vellyst beskrives. Det er garvede kvinder i kogebogsverden, der står bag den flotte vegetariske kogebog, der henvender sig til alle med lyst til grønt på gaflen. Vegetarisk Vellyst er vel nok den grundbog, vi er mange, der har ventet på i flere år. Her får nybegyndere og garvede vegetarer serveret masser af værdifulde argumenter for at leve vegetarisk. Dertil kommer fakta om en række af de typiske spørgsmål, der knytter sig til vegetarisk levevis: protein, jern, B12, kalk. Spørgsmål som hvordan og hvorledes med børn som vegetar og gravide som vegetar behandles også kort.
Bogen byder også på en grøn førstehjælpshåndbog, som er et godt påfund. De specielle råvarer, der er brugt, er beskrevet i et særligt afsnit bagerst i bogen. Her findes også en side med "De bedste Grøntsagstips" og en med "De bedste Bønnetips" - to super anvendelige sider.
Bogens hoveddel er den store opskriftsdel, der er smukt krydret med lækre billeder. Forfatterteamet har valgt en ganske utraditionel opbygning, der gør sig godt. Vegetarisk Vellyst indledes med "Småt", som selvfølgelig omfatter forretter, snacks og mellembidder. Derefter følger "Fast", som ifølge bogen er vegetarens svar på kød og fisk. Så følger et lækkert afsnit med "Indpakket" - altså fladt med fyld og toppings.
De følgende to afsnit "Snittet" og "Sovset" fylder forholdsvis meget. Det er tydeligt, at forfatterne med deres baggrund i salatverden og deres force dér elsker at svinge salatbestikket.
Herefter følger "Varm & Fyldigt", der byder på gode kulhydrater, når de er bedst. Så er det tid for "Gryderet", og herefter bydes vi på "Vådt" alias supper. "Smurt og Bærbart" dækker over burgere, smørrebrød og madpakker. Det er ganske enkelt en genistreg, at forfatterteamet byder på velsmurt vegetarisk smørrebrød, som læseren kan nyde, på fede farvefotos.
Med "Bagt & Grødet", hvor vi får en håndfuld gode opskrifter på brød, grød og mysli, lakker det mod enden i opskriftsdelen. "Sødt" sætter et flot punktum med dessert, is og kager.
Vegetarisk Vellyst er grøn mad, der smager fortryllende, rykker sundhedsmæssigt og ser super indbydende ud! Opskrifterne er enkle og nemme at gå til. Retterne gør sig godt i både hverdagskøkkenet og til enhver middag med venner eller familie. Ungerne vil gladelig spise med på langt de fleste af retterne. For hvad smager mere lækkert end kartoffelpandekager, quinoa-dunser og fuldkornsnudelsuppe?
Eneste lille minus er, at æg indgår i vel rigeligt af opskrifterne. Derudover ville det i næste udgave være et plus, hvis de veganske opskrifter blev forsynet med et "V" for vegansk.
Dejlig læsning, super brugsbog! Vi glæder os til opfølgeren.
Bestil online
Kategori: Kogebøger
