Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg
Kulinarisk magi fra hav til bord
Med omkring 7700 km kystlinje har vi i Danmark alle forudsætninger for at boltre os i gode skaldyr året rundt. Dansk skaldyr hører til blandt gourmetretterne, men her er også fine hverdagsingredienser. Sundt og velsmagende er det alt sammen. Nu kræser Katrine Klinken om det hele i en pragtfuld kogebog for alle med hang til skaldyr. Glæd jer til luksus og lækkerier, I bliver afhængige af!
Skaldyr = Lækkerdyr
Der er intet i verden som frisk skaldyr. Til særlige stunder hører klassiske skaldyrsretter og liflige vine. Det ved vi alle. Men hvad vi nok ikke ved eller husker på, er hvor stor paletten af skaldyr og opskrifter med disse gode råvarer er. Skaldyr fortjener takket være deres helt unikke smag og sundhedsmæssige egenskaber at få rampelyset for en gangs skyld. Det sørger Katrine Klinken for med sit seneste skud på stammen af madskribentens mange kogebøger.
”Skaldyr: Nemme retter med rejer, muslinger, østers, hummere, jomfruhummere, krebs og krabber” er en flot og indbydende kogebog, der også rummer anvisning på indkøb, opbevaring og klargøring m.m. Alt sammen på fineste vis. Nogle vil måske nok foretrække billeder frem for stregtegninger, der viser hvordan man klargør de forskellige skaldyr. Jeg så også gerne tip til transport hjem fra fiskehandel eller havn. Det er essentielt, at der er truffet forberedelser allerede før man tager hjemmefra og medbragt køletaske, fryseelement og noteret på huskesedlen, at man gerne vil bede om en pose knust is til at pakke omkring det dyrt indkøbte skaldyr, der oftest fordærver ganske let.
Uforfinet Slow food
Katrine Klinken har med rette opnået stor anerkendelse på den danske madscene. Hun er en madskribent der brænder for god mad, med få nøje udvalgte råvarer. Her er i bogen er fx brugt fløde, når der er brug for det og salaterne er selvfølgelig også med ægte majonæse. Klinken er som bekendt til Slow food og det skinner tydeligt igennem i valget af råvarer og tilberedning! Så afgjort en hyldest til skaldyrenes sublime og raffinerede smag, der kalder på det enkle og velgjorte. ”Skaldyr: Nemme retter med rejer, muslinger, østers, hummere, jomfruhummere, krebs og krabber” er alligevel præcis som titlen antyder uprætentiøs og ukrukket. Alle kan være med og skal være med, når Klinken byder op til skaldyrsgilde!
Sanselig skaldyrsklassiker ”in spe”
”Skaldyr” er en kulinarisk rundrejse på havets bund, hvor vi får lov at smage alle de dejlige skaldyr vi har i de danske have. Klinken viser, hvordan skaldyrene kan tilberedes til hverdag, weekend og fest, ligesom hun byder på et appetitligt mix af små og større retter, supper, salater og hovedretter. For de, der endnu ikke er dybt forelsket i skaldyrene er der retter, hvori også kød indgår. Omvendt kan passionerede skaldyrsspisere glæde sig til at indtage rå østers på forskellig vis i Klinkens selskab eller ”blot” få genopfrisket hvordan Plateau de fruit de Mer anrettes.
Uforglemmelige smagsoplevelser venter
For mange af os er sommertid synonym med skaldyr! Katrine Klinkens ”Skaldyr” arrivere perfekt just i tide til sommerens og sensommerens mange lange aftner på terrassen eller balkonen, hvor forfatterens skaldyrsretter vil gøre sig upåklageligt i selskab med kolde drikke. Jo, vi glæder os allerede til den næste bid af havets magi, vi skal smage!
Titel: Skaldyr. Nemme retter med rejer, muslinger, østers, hummere, jomfruhummere, krebs og krabber
Forfatter: Katrine Klinken
Links:
Katrine Klinkens hjemmeside: Bestil online
Kategori: Kogebøger
