Anmeldelse og klumme af Nønne Votborg
Titel: Provence: kogebog med landskaber
Forfatter: Jacques Berg
Den tidligere DR-korrespondent i Frankrig Jacques Berg har med ”Provence: kogebog med landskaber” udgivet sin allerførste kogebog. Tidligere har journalisten og forfatteren skrevet en lang række bøger om Frankrig, hvor andre emner er blevet belyst. Særligt politik, kultur og historie er blevet grundigt behandlet både i fagbøger og skønlitteratur.
Filosofi og provencalsk kogekunst
Nu er tiden kommet til den skønne franske kogekunst, hvor Jacques Bergs tilgang er at vise fra maden hen til landskaberne, jf. det citat af Jean Giono der indledes med: Gennem maden lærer man sproget at kende, gennem sproget forstår man maden.
Som læsere får vi en sanselig rejse igennem det smukke Provencalske land og det kulinariske landskab, der hører dertil. Kapitel efter kapitel ser vi visuelt, hvordan maden matcher Provence, så der i mine øjne opstår en fin og flot symbiose. Det er som et puslespil, hvor brikkerne gradvist falder på plads i takt med, at jeg læser den forstandige tekst om folket og madkulturen i Provence. Jacques Berg øser ud af sin store viden om sproget, historien og kulturen. Alt sammen er vigtige brikker, der tilsammen fuldender billedet og giver mig nøglen til at forstå den større sammenhæng. Eller i det mindste nok til, at jeg kan nikke og føle, at nu er også jeg en af de mange, der kan lave god fransk mad. For nu har jeg forståelsen for de rødder, maden fra Provence har, og kan lave den med ægte kærlighed og respekt.
Billeder med mening i
Undertitlen er "kogebog med landskaber", men jeg ser det som langt mere: landskaberne er dér, hvor mennesker bor og arbejder, og hvor deres historie skal findes. Og så er det ude i landskaberne, det hele starter. Det er her, alting starter med at spire, og herfra, der høstes til slut. Landskabet er en essentiel fødekilde. Bogens billeder giver mig den klare oplevelse.
Gedigen fransk mad til alle tider
Bogen består af 10 kapitler: Mad og landskab, Krydderurter, Sovs og dyppelse, Supper, Salater og forretter, Fiskeretter, Forårsretter, Sommerretter, Efterårs- og Vinterretter, Lidt sødt - og lidt om ost. Endelig følger til slut et madindeks, der følger indholdsfortegnelsens opdeling.
Her er alle de klassiske retter, vi får som turister på de små lokale steder, og retter, de lokale selv nyder til hverdag og til hyggeligt samvær med familie eller gode bekendte. Et lille minus ved bogen er selvfølgelig, at kun ganske, ganske få opskrifter er illustreret. Det kompenserer forfatteren dog i rigt mål ved med sin velformulerede pen.
Dejlig mad og skønne historier
I mine øjne er Jacques Bergs klare force den årelange tilknytning til Frankrig og dybe kendskab til netop kulturen og menneskerne. Derfor havde jeg gerne set endnu mere tekst om kulturen og også gerne mere om sproget. Der findes i forvejen utallige kogebøger om fransk mad. De fleste er udmærkede. For at adskille sig på dette marked ville det klart være et plus at skrue op for blusset under anekdoter, causerier og tips om Provence. Alt sammen noget rejselystne danskere vil tage til sig med kyshånd. Men ”Provence: kogebog med landskaber” er allerede en fortrinlig bog for alle os, der elsker gedigen fransk mad med masser af karakter og en god historie, når vi læser kogebøger som godnathistorie. Glæd dig til du får bogen i hånden!
Bestil online
Kategori: Kogebøger
