Anmeldelse af Nønne Lønne Votborg
Titel: Isabellas store opskriftsbog: 105 uimodståelige opskrifter mikset i 19 delikate menuer
Forlag: Politikens Forlag
Flot ser det ud, og der er da også kælet om detaljerne i ”Isabellas store opskriftsbog”. Billederne er smukke, stylisterne super dygtige, men det halter med god gedigen madlavning til de mange gæster. Jovist er det lækkert og fristende, men bogen tager sig ud af mere end den egentlig er. På forsiden lokkes vi af ordene: ”Komplet med indkøbslister, tidsplaner, borddækning, vin og værtindetips”, og får på den måde det indtryk, at vi her får serveret en vaskeægte guide til det store gæstebud. Det sker bare ikke!
Smuk og indbydende
Stilen er traditionel hele vejen igennem. Også selv om det ser fancy og smart ud. ”Isabellas store opskriftsbog” lover os ellers 19 delikate menuer. Men er de nu det? Ja, det allermeste ér virkeligt godt og tillokkende, men det er tydeligt at bogen ikke er skrevet af én forfatter men mange, og derfor mangler en rød tråd. Bag de appetitlige billeder og flotte opsætninger gemmer sig al for mange fejl, og al for mange valg der må vække undren. Det tegner ellers positivt og bogen er da også smuk! I forordet får vi at vide, at maden i bogen skal pirre sanserne og få englene til at synge. Desuden skriver forfatterteamet, at bogen er skabt ud fra en holdning om, at mad skal mere end bare mætte. God mad skal selvfølgelig laves af friske og sunde råvarer, hedder det.
Uheldige momenter
Hvorfor vælger forfatterteamet, så at bruge en færdigkøbt pizzadej? Og hvorfor bruge en købt vaniljeis til at lave en hjemmelavet mynteis? Det er i mine øjne lige så bøvlet, at røre en købt is om til soft ice og tilsætte en række nye smagskomponenter, som selv at lave en lækker is selv.
Vi får heller ikke spor at vide om, hvad der er egnet til få og mange gæster. Kun risottoen bliver frarådet til mange. Men mærkværdigt nok optræder blinis som en forret, der er ideel til gæstemiddag. Personligt evner jeg ikke at svinge blinispanden til 6 personer, som ifølge opskriften skal have 4 blinis hver – eller invitere endnu flere på disse lækre pandekager, medmindre de da skal laves på forhånd. Det lyder der ikke noget om. Og godt det samme.
Risiko for Roskildesyge
Allerværst er det, at ”Isabellas store opskriftsbog” ikke indeholder ét ord om hygiejne. Det er ganske enkelt en fadæse! Hvordan kan det ske i en overambitiøs bog, der remser op fra serveringsordbogen om fransk servering, amerikansk servering og russisk servering? Mon ikke gæsterne ville befinde sig bedre med korrekt tillavet mad. ”Isabellas store opskriftsbog” byder fx på lækre tuncarpaccio, skønne dorader og vidunderlige fjordrejer. Men ikke ét sted bliver opskrifterne ledsaget af anvisning omkring korrekt opbevaring og tilberedning af fisken. Det er også nærliggende at hjælpe vært og værtinde med tips til at servere rejerne på et fad af is, men heller ikke det sker. I det hele taget fortæller vores forfatterteam ikke spor om friskhed, lugt og alt det, der er så uhyre vigtigt når man arbejder med fisk og skaldyr til mange mennesker.
Lækkert - og dog!
Også når menuen lyder på en ellers fristende helstegt kylling, glipper det fuldstændigt at fortælle, hvordan man altid bør sikre sig at kødet er nok tilberedt, ved at se på saftfarve eller mærke om benene har løsnet sig – eller måle temperatur som nogle foretrækker. Bogen vrimler også af velsmagende dips, der bruges til indledende snack. Her kan det heller ikke undgås at bemærkes, det uheldige rent hygiejnemæssigt såfremt der ikke stilles små tallerkner frem. Ikke alle har samme standard, og en smittekilde er desværre åbenlys.
Ikke helt i mål …
Det er bekymrende og skuffende at se, hvordan en kogebog som denne leger kispus med sin læser. Forventningen må være, at få en langt mere fuldstændig fremstilling af emnet gæstebud, sådan som bogen foregiver jf. titel og undertitel. Vi får eksempelvis også vægt og mål, men altså intet om hygiejne. Børn, sukkersyge og andre med særlige behov er heller ikke til gode set. Kun vegetarerne har fået deres egen menu. En tung og trist stereotyp opfattelse af vegetaren afspejles i menuen. Svamperisotto til forret, Nøddesteg med grøn salat og porre-ricotta-rtærter til hovedret samt Brownies med hindbær og blåbær til dessert. Hvorfor i alverden servere både nøddesteg og porretærte til hovedret? Begge dele er fint, men hver for sig. Kødspisere vil næppe nyde flæskesteg med løgtærte. De to ting bliver alt for voldsomme sammen. Især ovenpå en fyldig svamperisotto, der dog vinder qua sin Maderia. Sammen med snack bliver denne menu for meget!
Glade gæster med tilfredse maver
”Isabellas store opskriftsbog” er en vigtig påmindelse om, at det er nødvendigt at se sig for. Som vært og værtinde er det et must, at være opmærksom og ikke kun sørge for blomster, drinks og plads til overtøjet! Det allervigtigste i mine øjne, er at starte med en grundig oprydning i fryser og køleskab en uge før, så der er plads til alt det, din fest kommer til at indbefatte. Du har nemlig ansvar for dine kære gæsters velbefindende, når den flotte menu serveres. ”Isabellas store opskriftsbog” giver dig absolut masser af inspiration til lækker mad og flotte borde. Men du må selv tage kokkehuen på, og undgå at få kniven for struben!
God fest til dig og dine gæster ønsker din skribent!
Bestil online
Kategori: Kogebøger
