Af skribent Nønne Lønne Votborg
Kendte og ovenud dygtige kokke fra restaurant Noma, Meyers Madhus, det danske kokkelandshold samt Danmarks sølvvinder ved VM for kokke i 2007, Rasmus Kofoed, har været i køkkenet for at lave mad på den klimavenlige måde. Kogebogen, der er kommet ud af de klimarigtige anstrengelser, hedder ”Klima på bordet”, og udgivet af Fødevareministeriet.
Klimamad med kolorit og kærlighed
Kokkene har fået frit slag, og det er der da også kommet 12 spændende og fantasifulde retter ud af. Retterne i ”Klima på bordet” viser, at det er alt andet end kedeligt og trist at spise klimarigtigt. Her er dækket op til moderne, stilfuld og elegant mad lavet med årstidens grøntsager og skånsomt tilberedt. Sundt og godt! Idéen er, at opskrifterne påvirker jorden med en mindre udledning af CO2 end den mad, vi normalt tilbereder og spiser.
For at klæde os forbrugere godt på til selv at skrue ned for CO2 udledningen, når vi laver mad, indeholder ”Klima på bordet” ud over opskrifterne da også oplysninger om udledning af CO2 i fødevareproduktionen, oversigt over almindelige fødevarers såkaldte klimaaftryk og nogle nyttige tips om det at spise klimarigtigt.
”Klimaaftryk”
Det nye ord, vi nok kommer til at møde tit og ofte, er ”klimaaftryk”. Ordet er et mål for hvor lidt eller meget CO2 – altså drivhusgas, der bliver udledt i forbindelse med produktion af de forskellige fødevarer. Al produktion af mad indebærer udledning af drivhusgas. Vi kalder den udledning af drivhusgas, der sker, når maden produceres, for fødevarens klimaaftryk.
Der er meget stor forskel på de forskellige fødevarers klimaaftryk. Især kød, smør og ost har meget store klimaaftryk. Frilandsgrønsager, kartofler og kornprodukter har derimod de mindste klimaaftryk.
”Klima på bordet” er klar på nettet. Du skal bare klikke ind på: Bestil online
Kategori: Kogebøger
