Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg
Flere og flere snupper en kødfri dag, i takt med at kostrådene fortæller om fordele ved at spise mere grønt, og klimaambassadørerne beretter om CO2 problematikken, der er knyttet til de store røde bøffer. Men vi er også mange, der ganske enkelt nyder vegetarmad i det daglige, fordi det forekommer os mest etisk, sundt og fornuftigt ud fra en lang række grunde, vi måske ikke altid ønsker at skulle forklare og redegøre for i detaljer. Vores kære kødspisende venner bliver jo omvendt ej heller bedt forsvare deres valg.
Vegetarisk forskellighed
Vegetarmad får tit mange pudsige ord med på vejen. Alt fra fordomme om at det kun er salat til myten om farveløse brune bønnegryder i bedste hippiestil. Der er da også mange måder at leve kødløst på. Fælles for stort set de fleste menneskers idé om en kødfri tilværelse er, at den må være frygtelig sund og asketisk. Imidlertid findes der også blandt vegetarer mennesker der gerne vil reducere vægt, blodtryk eller kolesteroltallet. Pointen er nemlig, at vegetarisk kost kan være præcist lige så godt eller skidt som en kødrig kost. Den typiske faldgruppe er dog, at sværge til for mange mejeriprodukter og æg, hvilket selvfølgelig er helt unødvendigt.
Light?
I ”Mere vegetar light” giver amatørkokken Karina Schramm sit bud på en sund kost. Ifølge forfatteren skal vi tilstræbe en naturlig balance i indtaget og altså ikke gå og tælle kalorier. Det betyder at bogens opskrifter ikke er forsynet med energiberegning, sådan som man nok ville forvente af en bog som denne. Bogens devise er, at livet er en fest: en GRØN fest!
Personligt savner jeg at få klarhed over hvilke principper – hvis nogen overhovedet – der er anvendt i forbindelse med bogens opskrifter. Det står hen i det uvisse hvordan Karina Schramm opnår det, hun i bogens titel kalder for Light. Ligeledes savner jeg, at forfatteren udnytter den mulighed hun har for at give gode råd til, hvordan hverdagen bliver mere let og sund; fx i forhold til mellemmåltider og drikkevarer. Karina Schramm undlader også at give tip til hvilke retter der kan eller skal serveres sammen. Det giver ikke alene læseren en udfordring i forhold til at finde noget der matcher, men også i forhold til at vurdere hvor få eller mange sideretter, der skal sættes til hovedretten.
Vegetarisk velduft
Som amatørkok i den vegetariske verden byder Karina Schramm på dejlig uprætentiøs grøn mad, der er nem og ligetil at lave i en travl hverdag. En streng anmelder ville måske indskyde, at retterne kunne savne lidt mere karakter og smag, eftersom Karina Schramm holder sig til et forholdsvis lille basislager. Reelt er der dog tale om udmærket hverdagsmad, som det vel at mærke er realistisk vil blive lavet! Vi ser utallige flotte kogebøger med avancerede opskrifter, der måske kun bliver taget ud af reolen en gang om måneden. Her er der tale om en brugsbog, med retter der er ligetil og også lige til at gå til! Min bekymring kan måske gå på, at når mængden af fedtstof reduceres fra mejeriprodukter og de få vegetabilske fedtkilder vil en del af smagen også gå tabt. Derfor er vi nødt til at skrue op for krydderier og bruge forskellige fif for at give maden fylde og karakter. De trick savner jeg, at forfatteren mestre og separat fortæller sine læsere om.
Grønt på gaflen i en fart
”Mere vegetar light” er imidlertid en alsidig og appetitlig kogebog, der formår at vise det vegetariske køkkens mange spændende facetter. Vi får smagt på mad fra hele verden, men igen savner jeg, at Karina Schramm knytter en lille kommentar til hver opskrift og fortæller om oprindelse, så det bliver nemmere for novicen at finde retter fra samme land. Opskrifterne fortjener nemlig at blive prøvet, al den stund de er fantastisk nemme at gå til, for selv begyndere i køkkenet og skeptikere ud i det grønne. Med sin mangfoldighed og udmærkede billeder er det en kogebog, der vil hjælpe med at vise at vegetarmad sagtens kan være super sundt og hurtig hverdagsmad, som alle kan lide!
Se også ...:
•
• Vetarlight.dk >>
Bestil online
Kategori: Kogebøger
