Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg
Oskar & Co
Grøntsagerne, farverne og alle de sunde råvarer er selvfølgelig i fokus i ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro”, der følger i farvandet på succeserne ”Køkkenrevolution på høje hæle” fra 2007 og ”Køkkenrevolution for hele familien” fra 2008. Kogebogsforfatteren og kostekspert Oscar Umahro Cadogan har en baggrund indenfor biokemi og danner privat par med Thorbjörg Hafsteinsdóttir, der er kendt for ”Spis dig yngre”, ”10 år yngre på 10 uger” samt ”Kernesund Mad”, som hun har skrevet sammen med den populære men også omdiskuterede Ninka-Bernadette Mauritson.
Sundhedsrevolutionen
Vi befinder os hermed i et ganske specielt univers, hvor der gælder særlige regler for, hvordan kost sammensættes, og hvilke fødeemner der må nydes. Alligevel er der næppe den kvinde, der ikke har hørt om Oscar Umahro Cadogan, hans hustru og den kernesunde livsstil.
Hos Thorbjörg Hafsteinsdóttir og Oscar Umahro Cadogan er overskriften Sundhedsrevolutionen, og der refereres til deres mange tilbud til danskere, der ønsker en slankere, sundere og mere velfungerende krop, i parrets firma af samme navn. Sundhedsrevolutionen tilbyder bl.a. kurser, foredrag, kostvejledning til private og firmaer, ligesom der tilbydes workshops hos firmaer, hjælp til skoler, hvor maden ses som nøglen til bedre indlæring. Madlavningsværksteder bydes der også på, så alt det, kogebøgerne bugner af, kan læres i praksis.
Kendte råvarer på nye eventyr
Der skal nok være flere, der som jeg selv har forbehold og undren overfor de noget specielle tilgange til kost og ernæring, som Oscar Umahro Cadogan og ikke mindst hans hustru har været talerør for. Nu sidder jeg imidlertid med nyeste skud på stammen af de flotte kogebøger, som Oscar Umahro Cadogan har begået, og er allermest begejstret! ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro” er et festfyrværkeri af sund og nærende mad lavet på en lidt ”skæv” måde, så der er et lille twist af sunde virkemidler og forunderlige smagsstoffer, der bringer det bedste frem i gode basisråvarer som frugt, grønt, bælgfrugter og fisk især.
Ren og naturlig mad kroppen vil elske
”Mere Køkkenrevolution fra Umahro” er mad, der gør alle familiemedlemmer godt, uanset om ønsket er at følge de 10 kostråd, som Oscar Umahro Cadogan lister op bagerst i bogen, eller kogebogen alene bliver brugt til at bringe nye velsmagende retter ind i køkkenet.
Bogens 10 kostråd virker umiddelbart ganske tilforladelige, reelle og indenfor rækkevidde af det, vi alle kan være med til, og hvad, der også må formodes at gøre gavn.
Kostprincipperne
I mine øjne tæller det som et klart plus, at bogen ikke er voldsom fanatisk i forhold til, hvad der er set tidligere. Den forudsætter heller ikke, at læseren skal købe alverdens ting og sager i en helsekostbutik at berige maden med. For mig hopper kæden nemlig af, når sund og naturlig mad har brug for tilsætning af f.eks. knuste tabletter, gærekstrakter og proteinpulvere. Det stiller i mine øjne et spørgsmålstegn ved, om kosten mon alligevel er tilstrækkeligt sund og hensigtsmæssigt sammensat ernæringsmæssigt, når der er brug for at berige den med alverdens dyre helseprodukter, der ikke har en god smag eller naturlig rolle i maden.
Imidlertid er det springende punkt for de fleste af os vel nok, hvorvidt vi kan og vil undvære mælk og hvedemel. Sukker er også bandlyst, men det er formodentlig noget nemmere at undvære. Disse spørgsmål vedrører mere end ernæring; det handler også om det praktiske, om økonomi samt madens smag og at der rent faktisk er visse retter, det er noget nær umuligt at tilberede uden disse ingredienser.
Opskrifter fra hele paletten
Opskrifterne i ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro” spænder over Salater, Grøntsagsretter, Fisk & skaldyr, Kød & fjerkræ (underforstået at der i det Sundhedsrevolutionære univers ikke nydes gris), Pasta, pizza & tofu, supper, Bagværk, slik & desserter (der bruges ikke hvidt mel som en af dogmereglerne, lige som sukker er forbudt) samt afslutningsvis Dressinger og tilbehør. Vigtigt er det at bemærke, at en hel del af bogens opskrifter har været bragt i ugebladet Femina.
Nye og vellykkede virkemidler
Der er meget, der tyder på at Oscar Umahro Cadogan bedst kan lide at mixe og matche med masser af grøntsager i salater og grøntsagsretter lige som der flittigt bliver brugt fisk og skaldyr. Et stort hit er Römertopfen (lerpotte), der ofte bruges til de varme retter. Oscar Umahro Cadogan krydrer gerne med asiatiske krydderier foruden kardemomme, nellike, allehånde og kanel i de varme retter ligesom der sødes med vanilje i den varme mad – et trick mange kokke også benytter sig af. Derudover er ingredienser som appelsin, citron, ingefær og hvidløg meget karakteristisk for Oscar Umahro Cadogan. Resultatet er forbløffende godt!
Tryllekunstner i smag og sundhed
Oscar Umahro Cadogan er uden tvivl en glad madkunstner, der holder af at eksperimentere og på den måde udvikle såvel helt nye opskrifter som fortolke gamle kendinge, der bliver tilpasset de principper, der gælder for det sundhedsrevolutionære køkken. Det går klart bedst, når Oscar Umahro Cadogan leger frit og skaber nye spændende retter. Igen og igen møder vi den ene karakterfulde mundfuld med sødme, raffinement og masser af smag. Indbydende, lækkert og velduftende får Oscar Umahro Cadogan kombineret både sundhed og smag, så det er en fryd for øje, mund og mave!
Fup og pseudo til ingen verdens nytte
Ret uheldigt bliver det dog, når Oscar Umahro Cadogan forsøger sig med ”fup-persillesovs”, som han selv så bramfrit kalder det for i bogen. Med kokosolie eller smør som fedtstof, brunt rismel eller fuldkornsspeltmel til opbagningen samt soja- eller havremælk til at udgøre det for mælken går det helt galt. Især når der kun smages til med muskatnød, hav- eller stensalt samt friskkværnet hvid peber. Det kan ikke bære, og saucen er da også lige til at smide ud. Føj!
Vi kan jonglere meget med de ingredienser, som vi finder i helsekost, og Oscar Umahro Cadogan viser jo også, at det normalvis falder ud til et godt resultat, men det er efter min opfattelse ikke klogt at give sig i kast med retter, der er så enkle, og hvor resultatet i den grad afhænger af de enkelte råvares smag og kvalitet. Her kan pseudo-ingredienser ikke stå distancen. Det vil kræve meget større umage og flere tricks at give en smagsfattig soja- eller havremælk kraft til at stå i stedet for en konventionel mælk. Det kunne måske ske med lidt sennep, lys soja, lidt grøntsagsbouillon og et laurbærblad.
Fanget i fortiden
Når man lukker en dør, åbnes en ny som bekendt, og i den erkendelse kunne det være fint, at forfatteren med sit goddag til de sundhedsrevolutionære principper havde sagt farvel til den mad, der ikke just ser ud til at lykkes allerbedst uden mel, sukker, mælk osv.
Måske skulle forfatteren være konsekvent og satse på alle de lækre smagskombinationer, som det Sundhedsrevolutionære Køkken giver ham plads til at boltre sig med, frem for at arbejde med begrænsningerne som mure, der ikke gør noget godt for smag, udseende og konsistens.
Et pift til krop og sind?!
Oscar Umahro Cadogan viser i ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro”, at der er masser af spræl, energi og idérigdom gemt bag den vitale, smagfulde og livgivende mad. Gå efter de skæve, sjove og anderledes opskrifter og få en på smagsopleveren! Her er inspiration til andet og mere end kedelig vintermad, så pift din mad, din hverdag og måske endda dit liv lidt op med ”Mere Køkkenrevolution fra Umahro”. Du kan også bare tage det bedste fra bogen og bruge det til at sætte mere kulør på det, du spiser. Velbekomme!
Links:
•
• Umahro.dk>>
Bestil online
Kategori: Kogebøger
