Titel: Det sicilianske køkken - sundt og godt fra middelhavsøen
Forfattere: Helle og Alfredo Tesio
Sideantal: 181
Forlag: Høst
Anmeldt: Nønne Lønne Votborg, skribent, KvindeGuiden.dk
Helle og Alfredo Tesio ved om nogen, hvordan italiensk mad skal laves. Helle Tesio er kok, medens Alfredo Tesio er journalist, og sammen har de begge udgivet en række gedigne bøger om italiensk madkunst, når den er allerbedst.
Pistacienødder, appelsin og rosiner
Denne gang tager Helle og Alfredo os med til det sicilianske køkken. Det sicilianske køkkens særegne karakter og den madkultur, der hersker på øen, adskiller sig fra det øvrige Italien. Enkel tilberedning, masser af grøntsager, frisk fisk fra Middelhavet samt generøs brug af pistacienødder, appelsin og rosiner i alle typer af retter er typisk. Og hvor er det bare lækkert! Her er virkelig mange nye retter for os alle, der holder af den sunde og varierede italienske mad, der er så meget mere end "bare" pizza og pasta.
Varieret og rigt køkken
Helle og Alfredo disker op med et sandt overflødighedshorn af grønne retter, skønne retter med frisk fisk og skaldyr og lækkerier med mejeriprodukter i form af ricotta og andre gode sager. Dertil kommer selvfølgelig kødet. På Sicilien er klimaet i princippet for varmt til svin. Dog findes der en lokal sort svinerace gemt af vejen i et "stykke af det glemte Sicilien med bjerge, dale og utilgængelige skove".
Bogens opbygning er ganske speciel i forhold til, hvad vi normalt ser: Kapitlerne er ordnet efter basisråvarerne: grøntsagsretter og salater, fiskeretter, kødretter, oste og retter med mælkeprodukter samt desserter med appelsin og citron, brød/kager og øvrige desserter. Det betyder, at en pastaret kan optræde under både grøntsagsretter, fiskeretter, kødretter og oste, hvilket kan være en kende forvirrende. Men heldigvis er der et godt register.
Udover hovedafsnittene er små afsnit om de råvarer, der er særligt populære i det sicilianske køkken: Tomater, olivenolie, pistacienødder, appelsiner og havsalt. Også hertil hører der opskrifter, hvilket efter min mening giver nogen forvirring. Det ér svært at holde rede i, hvor man har set den ene og anden opskrift, når de ikke er ordnet, som det er almindelig skik.
En god historie eller to
Særligt de små causerier om de forskellige råvarer er lige så interessante, som solen er varm på Sicilien i midten af juli. Der er noget ganske særligt ved at blive indviet i små hemmeligheder og komme bag om facaden på en lille ø med en ganske unik madkultur.
Berigende besøg på Sicilien
"Det sicilianske køkken" er skrevet i en veloplagt tone og med en dyb respekt for befolkningen på øen, deres kærlighed til råvarerne og arbejdet med dem. Forfatterparret nærer tydeligvis også en stor interesse og glæde for det grønne køkken og sund mad. Ligeledes er det pragtfuld at opleve den passion, parret har til den italienske kultur og historie. Bogen er meget mere end en kogebog; den er en rejse til Sicilien og indføring i madkultur, når det er allerbedst.
Med de smukke billeder, de dejlige opskrifter og den dygtige pen kan det kun udtrykkes på én måde: Efter endt læsning dufter det af Sicilien i dit sind, og du vil føle dig velinspireret!
Grazie
Bestil online
Kategori: Kogebøger
