Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg
Titel: Vegetariske bønneretter
Forfatter: Anemette Olesen
Forlag: Forlaget Skarresøhus
tlf. 86 39 43 09
Erfaren forfatter
I en tid, hvor flere og flere mennesker får øjnene op for hvor vigtigt, det er for såvel dyr, mennesker og miljø, at vi skruer ned for indtaget af animalsk protein, rammer ”Vegetariske bønneretter” af Anemette Olesen lige i skabet! Anemette Olesen har efterhånden beskæftiget sig med det grønne køkken i årtier, og det kan læseren her benefitte fra, når hun byder på alskens traditionelle og utraditionelle bønneretter fra hele det store spektrum af bønner og bælgfrugter.
Billigt, sundt & nemt
”Vegetariske bønneretter” er dejlig lille kogebog udi det grønne med fokus på bønnernes fortræffeligheder og mange muligheder. Bønner kan nemlig bruges til meget mere end varm mad og en portion hummus. I ”Vegetariske bønneretter” er der opskrifter med bælgfrugter i mange ny og pudsige sammenhænge, men bestemt interessant! Vi møder bønnerne i retter hvor vi ikke tidligere har for vane at bruge dem og får gode råd til at få det bedste ud af dem.
Anemette Olesen serverer ikke kun farverige og sunde bønneretter, men sørger selvfølgelig også for at klæde læseren på med teoretisk viden om bønnernes ernæringsmæssige rigdomme. Det er klart for enhver, at bælgfrugterne tilbyder en lang række fordele og goder i forhold til den kødrige kost. Bønnerne er nemlig både nemme at arbejde med, billige og sunde ikke mindst!
Verdens naturlige spisekammer
Så hvorfor vælger de fleste hellere et stykke kød end en ret med bønner kunne man spørge?! Det giver Anemette Olesen og hendes fine lille bønnebog ikke et direkte svar på. Men ”Vegetariske bønneretter” er i sig selv et så godt og lækkert eksempel på, at bønneretter så let som ingenting overgår kødretterne smagsmæssigt med mange meter. ”Vegetariske bønneretter” beviser til fulde, at der ikke er nogen logisk grund til at tilvælge kødet, når bælgfrugternes imponerende mangfoldighed først har vist sig. Der findes i hundredevis af spændende bønnesorter, som hver især tilbyder forskellige smagsmæssige oplevelser.
Rundt om i verden lever millioner af mennesker af bælgfrugter – og ikke af kødrig kost. Tag blot folkerige lande som Indien, hvor kosten fortrinsvis består af linser, kikærter og bønner suppleret med ris eller brød samt grøntsager. Vender vi blikket mod Sydamerika finder vi en befolkning, der overvejende ernærer sig med bønner og ris. I store dele af Afrika er bælgfrugterne også en uundværlig ernæringskilde. Vi kender også alle sammen de skønneste vegetariske retter fra disse fjerne himmelstrøg, hvor man i århundreder har anerkendt og forstået at bruge bælgfrugterne rigtigt i det grønne køkken. For det handler nemlig om at vælge den rigtige bønnesort til det givne formål, koge sine bønner helt rigtigt og krydre rigeligt efter min opfattelse.
Godt alternativ til kødet
Anemette Olesens introduktion til bælgfrugter og bønner er en kærkommen anledning til at understrege, at danskerne for længst har rundet de 100 kg. kød pr. pers. pr. år. I takt med vi spiser mere kød forbruger vi mere og dét skader vores miljø. Bønner er derimod nemme at avle ligesom de er sunde for vores krop. Animalsk protein kan let forårsage for højt kolesteroltal og for højt blodtryk. Desværre er der flere kedelige myter knyttet til det at spise bønneretter. ”Vegetariske bønneretter” er en nem og ligetil kogebog med bønner og bælgfrugter som I let bliver forfaldne til. Forfatteren formidler fuldt ud, at bønner er brandgode for mange ting og dét er alle tiders!
Bestil online
Kategori: Kogebøger
