Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg
Titel: Asiatiske lækkerier
Forfatter: Tom Kime
Asiatiske drømme i dit køkken
Med de mange lækre sprøde grøntsager, skønne dufte, enkeltheden og krydderierne har det asiatiske køkken for længst forført mig. Samtidig er maden sund og som oftest hurtigt at tilberede. Det gør, at jeg altid er på udkig efter kogebøger, der kan byde på endnu flere eksempler fra det raffinerede asiatiske køkken.
Retter fra hele det enorme asiatiske kontinent
Denne gang er det den erfarne Tom Kime, der med ”Asiatiske lækkerier: enestående smagsoplevelser fra Tyrkiet over Indien til Japan” tager mig og alle andre, der holder af den livgivende mad, med til Asien.
Asien er som bekendt et enormt kontinent, og der er da også hentet opskrifter fra en lang række lande. Tom Kime har rejst i hele Asien, og i bogen er der opskrifter fra det meste at verdensdelen: Indien, Singapore, Afghanistan, Iran, Kina, Tyrkiet, Japan og Vietnam for blot at nævne nogle af de navne, jeg fangede.
Spændende mad og menuforslag
”Asiatiske lækkerier” er ikke delt op efter landene, men derimod efter opskriftstype. Bogen er disponeret i Rygende varmt, Sprødt og stærkt, Varmt og dampende, Friskt og duftende, Syrligt og forfriskende samt Sukker og krydderier. Vi oplever på den måde på fineste vis de kontraster og nuancer, der i sandhed er så karakteristiske for den velsmagende asiatiske mad. Gang på gang overraskes læseren med nye opskrifter, der ikke tidligere er set. Men der er også gode gensyn med de retter, mange af os har skænket vores kærlighed til. Til slut er der, som Tom Kime har for vane at glæde sine læsere med, forslag til 16 menuer.
Ikke noget at skåle over
Jeg kunne godt have ønsket mig, at forfatteren havde behandlet emnet drikkevarer. Det forekommer mig, at det altid er akilleshælen, når det gælder eksotisk mad. Hvad skal der serveres til, når man gerne vil komplementere maden med de rette drikke. Godt nok er der mange kulturer i de asiatiske lande, der ikke nyder noget til deres mad, men nogle gør dog. Og hvad vil trods alt være bedst, vurderet af en kok som Tom Kime, når vi europæere insisterer på at drikke noget til maden.
Udfordrende for novicer
En del af opskrifterne, synes jeg, hører til den lidt vanskeligere del, men det skal ikke afholde entusiasterne fra at gå i gang. Det handler om at blive dus med de madlavningsteknikker, der bruges i Østen. Det er et stort plus, at der er velformulerede trinvise anvisninger. I Asien vil man typisk spise flere små retter, og til hver ret er det angivet, hvilke andre det vil være lækkert at servere den pågældende ret sammen med. Det er så tænderne løber i vand!
Rejs til Asien med Tom Kime
Vejen til Asien er lang; koster forsat relativt meget og tager lang tid. Men takket være dygtige og entusiastiske kogebogsforfattere som Tom Kime kan vi genskabe lidt af Østens mystik hjemme. Tom Kime er englænder og kok, med en enorm passion for at rejse og formidle mødet med andre madkulturer videre i dejlige kogebøger.
Det er en fornøjelse at læse om det, Tom Kime oplever på sine rejser, og blive klogere på andre madkulturer. Vi er mange, der som godnatlæsning snupper en kogebog. Med ”Asiatiske lækkerier” er der garanti for en magisk rejse til et fantastisk sted, hvor du i drømme nyder den ene asiatiske lækkeri efter den anden, et sted i Asien i nattens løb, når øjnene er gledet i.
Bestil online
Kategori: Kogebøger
