Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg
Forfatter: Nanna Friis, Anne-Li Engström & Barbara Bendix Becker
Forlag: Thaning & Appel
Mindre sukker
- men mere fedt i Aldrig mere sukkerkold
Hvor 1990'erne havde fokus på det skadelige fedt, handler det nu om det forbudte sukker og faren for at falde i hvedehullet! Flere og flere er inspireret af bestselleren "Kernesund familie" og teorien om det glykæmiske index ligesom forfatterne bag kogebogen her.
Blodsukker
De tre kvinder Barbara, Nanna og Anne-Li fra et kontorfællesskab på Østerbro var trætte af at gå sukkerkolde om eftermiddagen. Til sidst blev de alle frustrerede af igen og igen at høre sætningen: ’Hvem går til bageren?’ og guffe kager, når de gerne ville leve sundt.
Trioen har lavet en kogebog, hvor størstedelen af opskrifterne er uden hvede, kartofler, mælk og sukker. Her er mad til hverdag og fest til både børn og voksne.
Et godt blodsukker grundlægges fra morgenstunden, og ”Aldrig mere sukkerkold” byder på opskrifter til morgenmad, frokost/madpakke og såvel grønt, kød, fisk, suppe, fuldkornspasta & bælgfrugter samt lidt sødt til aftensmaden.
En fræk fed sag
Forfatterne mener selv, at de har en ufanatisk og positiv holdning til det at lave mad og spise. For mig bliver det imidlertid aldrig almindeligt og normalt at tilsætte sin smoothie valleproteinpulver – i mine øjne har det ikke noget at gøre i en lækker smoothie eller for den skyld i en sund og komplet kost. Jeg har heller ikke lyst til at bruge carob i min dessert, men foretrækker så afgjort kakao.
De store mængder animalsk fedt er jeg voldsomt uenig i, at det kan være fornuftigt at bruge eller nødvendigt for den gode smags skyld. Igen og igen støder jeg på sødmælk, fløde, smør, fed ost og yoghurt 10 %. Ikke just det, jeg ville vælge. Dermed ikke sagt, at det ikke smager godt – for det gør trioens opskrifter som oftest og tit endda ovenud herligt!
Ensporet tilgang
I mine øjne er det beklageligt, når fokus i den grad er centreret på en ting; nemlig sukker og de hurtige kulhydrater. Sundhed opnås efter min opfattelse ved at anskue kosten og livsstilen i et større perspektiv, hvor det også er vigtigt at være opmærksom på de gode og dårlige fedtstoffer fra henholdsvis animalske og vegetabilske kilder (groft sagt) samt en række andre faktorer.
Omvendt kostpyramide
Uanset om man er enig med forfattertrioen, er ”Aldrig mere sukkerkold” en inspirerende kogebog med masser af dejlige opskrifter. Al det ”slemme” hvide ris, hvide brød og hvide pasta er blevet erstattet af fuldkorn og masser af gode grove fibre. Oveni kommer dejlig frisk fisk, som vi har så meget af i Danmark, men som vi spiser al for lidt af, og en masse grøntsager og frugt. Endelig er der også mange opskrifter med kød, da forfatterne mere eller mindre vælger at vende kostpyramiden på hovedet. Igen stof til eftertanke.
Et af de fine forslag, hvad angår gode kulhydrater, gælder couscous, hvor der bruges fuldkornscouscous i en dejlig lun salat med blå birkes, abrikoser, æbler og dressing. Virkelig farverigt og velsmagende!
Om forfattertrioen
Barbara Bendix Becker arbejder til daglig som designer, Nanna Friis er kommunikationskonsulent, mens Anne-Li Engström er fotograf. Kogebogens opskrifter er udarbejdet af Barbara Bendix Becker, Nanna Friis har skrevet teksterne, og Anne-Li Engström har taget de herlige billeder.
Frugtbart resultat
”Aldrig mere sukkerkold” er en flot opsat kogebog med gode idéer og dejlige opskrifter. Her er eksperimenteret og leget med farver, smag og forskellige former for konsistens. Det er der kommet flere nye fine smagsoplevelser ud af. Bogen vil nok især blive elsket af de, der interesserer sig for ”Kernesund”, Umahro Cadogan og Thorbjörg samt deres ”Sundhedsrevolution”. Enkelt og godt!
Bestil online
Kategori: Kogebøger
