Værker i børnelitteraturen

Værker i børnelitteraturen 

For både børn og voksne er børnelitteraturen kilde til ufattelig glæde. Vi frydes, forundres og vi betages i en sådan grad, at der er bøger vi aldrig glemmer ...

Anmeldelse og klumme af Nønne Lønne Votborg

Titel: Værker i børnelitteraturen - 100 danske børnebøger
Forfattere: Kari Sønsthagen og Torben Weinreich
Forlag: Høst & Søn


På rejse i børnelitteraturens forjættede land
For både børn og voksne er børnelitteraturen kilde til ufattelig glæde. Vi frydes, forundres og vi betages i en sådan grad, at der er bøger vi aldrig glemmer. Nogle bøger er så særlige, at de aldrig glemmes. Især barndommens litterære oplevelser tegner sig for noget ganske særligt hos de fleste mennesker. Af samme grund gør vi os umage med at formidle det bedste af det bedste for vores børn.

Fagfolkenes bud på de 100 bedste børnebøger
”Værker i børnelitteraturen” er et personligt bud på dansk børnelitteraturs top 100 fra 1555-2008. De 100 titler er selekteret af master i børnelitteratur Kari Sønsthagen, der har været leder af Forfatterskolen for Børnelitteratur siden 2005 og professor emeritus Torben Weinreich, der tidligere var leder af Center for Børnekultur igennem flere år. Begge har de beskæftiget sig indgående med emnet børnelitteratur i årevis.
Om man er enig i valget af 100 titler eller ej er mere en akademisk diskussion, der ikke synes at være så væsentlig her. Derimod giver ”Værker i børnelitteraturen” den moderne forældre, lærer, pædagog og kulturinteresserede så uendelig meget andet, der ikke betvivles.

Litteraturhistorisk fortælling om børnebogens værd og væsen
De to forfattere får med deres store flotte værk vist, at børnelitteraturen har en stor værdi for den enkelte læser uanset alder, men også en interessant og ikke uvæsentlig rolle i den samtid hvori den skrives og indgår i.
Som voksen læser, er mødet med de mange børne- og ungdomsbøger på ny et morsomt rendevue. Her genopfriskes de for længst glemte detaljer, der er så væsentlige. Med ”Værker i børnelitteraturen” bliver det muligt at forstå barndommens lystlæsning på et andet niveau og blive bevidst om samtidens påvirkning på både forfatter og læser – og vice verca.

Børnelitterær appetizer
”Værker i børnelitteraturen” kommer vidt omkring og åbner også læserens øjne for børne- og ungdomsbøger, der måske aldrig tidligere er hørt omtalt. Atter andre titler bliver genopfrisket i bevidstheden og de to forfattere peger på kvaliteter, der vækker nysgerrigheden så meget, at bøgerne bare må læses!

Creme de la creme
»Rævebogen« fra 1555 er den første børnebog, der udkom i Danmark. Siden er der udgivet omkring 70.000 titler, hvoraf cirka halvdelen er dansk. De to forfattere har med andre ord måttet udvælge de 100 bedste børnebøger imellem ca. 35.000 værker. Deres udvælgelseskriterier var: kvalitet, udbredelse og betydning. I indledningen diskuterer forskerne deres kriterier grundigt. Nogle bøger er således medtaget mere fordi de blev udbredt, end fordi de besidder litterære kvaliteter.
Jeg kunne have ønsket mig en kronologisk opbygning af bogen suppleret af et alfabetisk register. Specielt taget i betragtning hvor meget de to forfattere fokusere på at beskrive den historiske samtid hver bog indgår i, forekommer det mig oplagt med en kronologisk opbygning.

Fantastisk flot!
De boglige minder fra barndommen er en stor styrke og lykke at have med i bagagen. Som voksen er det fantastisk at få et værktøj som ”Værker i børnelitteraturen”, der gør det muligt at genfinde guldklumperne fra ens egen barndom, men også fra tidligere tider. Bogen giver en stor indsigt i det børnelitterære kredsløb: om forfattere, illustratorer og forlag, så det til hver en tid er nemmere at finde frem til ”den gode bog”. Med sin fremadrettethed er læseren naturligvis også ajour med nye kunstnere på den børnelitterære scene. Alt i alt er ”Værker i børnelitteraturen” en ualmindelig velskreven og vellykket bog af højeste klasse!
Bestil online

'Freckleface Strawberry' er Julianne Moores børnebog om selvaccept og mangfoldighed.
Julianne Moore - Freckleface Strawberry

Nogle børn føler sig anderledes, men måske er det netop dét, der gør dem helt særlige? 'Freckleface Strawberry' er en hjertevarm fortælling om en lille pige, der kæmper med at acceptere sine fregner – noget, hun i starten ville ønske, hun kunne skrubbe væk eller dække til.

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Manden i huset – en psykologisk spændingsroman af Sanne Udsen
Anette Sams: Slip for vægttabsmedicin – brug kroppens egne hormoner til vægtregulering
'Freckleface Strawberry' er Julianne Moores børnebog om selvaccept og mangfoldighed.
Shopping
^