Kategori: Forår

Guide til beskæring af roser: Roser har godt af at blive beskåret

Roser har godt af at blive beskåret, fordi det fremmer væksten, rosens sundhed og skønhed.

Tips til beskæring af roser 

Roser har godt af at blive beskåret og det giver dem liv og styrke. De fleste er bange for at skære for meget af rosen, og så kan opgaven pludselig synes mere kompliceret, end det egentlig er.

Generelt bør beskæring foregå i foråret, lige inden de nye skud begynder at spire. Det stimulerer rosens vækst, og sikrer, at du har smukke, blomstrende roser igennem sommeren og helt frem til oktober.

Ifølge Haveselskabet, så kan moderne rosensorter beskæres ned til 25 cm højde, historiske og engelske roser bør beskæres en tredjedel ned, mens gamle, grove rosengrene bør skæres af helt nede ved jorden. For alle slags roser gælder det, at døde og syge grene fjernes, når man er i gang.

Sådan beskæres roser

Roser skal først beskæres, når risikoen for hård frost er ovre, hvilket for det meste er fra midten af april. Det er vigtigt ikke at ny-beskårede roser ikke udsættes for alt for meget kulde, så derfor kan det være en god idé, at holde lidt øje med 14-dags prognosen, inden man går i gang.

  1. Først og fremmest skal du sørge for at have skarpe beskærersakse for at undgå at beskadige planten.
  2. Identificer de ældste grene, beskadiget grene og syge grene, og skær dem ned til den sunde, grønne del af stilken. Det fremmer ny vækst.
  3. Ved beskæringen kan man styre i hvilken retning rosen kommer til at vokse. Derfor er det godt altid at beskære rosen lige over en udadvendt knop. På den måde kommer de nye skud til at vokse væk fra buskens midte.
  4. Fjern også krydsende grene, så du forhindrer gnidning mellem grenene og skader.

En robust rosenbusk

Er du på udkig efter en ny, robust rosenbusk, så bør du overveje den smukke slyngrose 'New Dawn'. 'New Dawn' er yderst populær, fordi den vokser frodigt og blomstrer længe og samtidig er særlig modstandsdygtig over for sygdomme. Den er kendt og elsket for sine store, fyldige, lys-rosa blomster, og sin evne til at blomstre rigeligt igennem hele sommeren og langt hen på efteråret.

Tip!

Da 'New Dawn' er en slyngrose, så trives den bedst, når den står op ad pergolaer, mure eller espalier.

Sæsonens rabarber – tips og opskrifter
Forår
Rabarbertid: Rabarberkompot og -tærte, -saft, -cocktail og -smoothie 

Sæsonens rabarber er den rene fryd, og især er de saftige, røde stilke fra jordbærrabarber, som er en af sæsonens første sorter.

Rabarber er fantastisk i marmelader og saft, i tærter og som tilbehør til isdesserter og yoghurt, såvel som til kompot til fjerkræ og ost.

Læs mere
ækre muffins med bærmos, æble, gulerod og nødder
Forår
Sunde muffins - Saftige, sødmefulde og lige til at tage med på farten 

Disse muffins er et hit i madkurven, på skovturen eller som hurtig snack i en travl hverdag. De er fyldt med frugt, gulerødder og nødder – og ikke mindst en hjemmelavet bærmos, der gør dem ekstra bløde og velsmagende uden at kræve meget sukker eller fedtstof.

Dejen røres hurtigt sammen, og…

Læs mere
Opbevaring af vintertøj med silkepapir og plastkasser i garderobeskab
Forår
Forårsoprydning i garderoben – bloggerne deler deres bedste tips 

Sommeren er på vej, og det kan føles helt befriende at få pakket vintertøjet væk, så der bliver plads til sommergarderoben. Og når du nu er i gang, så skulle du måske se at få ryddet ud og skilt dig af med noget af det, du har fået akkumuleret bagerst i dine skabe og skuffer. Mon der ikke er tøj,…

Læs mere
Haven er familiens uformelle frirum
Forår
Haven - Familiens fristed 

Der findes ikke noget så dejligt, som den danske sommer; duften af sommerblomster, krydderurter og nyklippet græs. Og der er intet, som lette sommerbriser, lidt kratten i staudebedet og lyden af legende børn i haven, der kan give fred i sjælen. Haven kan blive familiens frirum, hvor der både er…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
Varme hveder til Store Bededag
Forår
Hjemmebagte varme hveder til Store Bededag  

Fredag den 16. maj er det Store Bededag. Egentlig burde det hedde 'Store Hvededag' - for ikke mange andre af årets begivenheder er så tæt forbundet med indtagelsen af en enkelt fødevare.

De store, lune og luftige hvedebrød er et hit, og dét er de også når der er fintmalet fuldkornsmel i.

Her får…

Læs mere
Forår
DIY: Lav spirepotter af avispapir og dyrk planter fra frø 

Det er både sjovt, billigt og bæredygtigt at lave sine egne spirepotter. Du har med stor sandsynlighed allerede det, du skal bruge derhjemme: avispapir, en saks og et glas. Med denne simple metode kan du lave små potter til forspiring af frø – uden at købe plastikpotter eller dyre bakker. …

Læs mere
De første spæde skud af skvalderkål, mælkebøtte og brændenælde kan bruges i enkle og smagfulde retter
Forår
Smagen af det vilde forår 

Her i foråret skyder de vilde urter frem i skovbunde, haver og langs stier. Flere af dem har været brugt i generationer som spiselige urter og kan med fordel inddrages i madlavningen. De bidrager med både smag, næringsstoffer og en direkte forbindelse til årstidens skiften.

Læs mere
Lav din egen mælkebøttete – sådan gør du
Forår
Solskins-te og små citronmarengstærter 

Lige nu blomstrer mælkebøtter langs stier, i haver og på åbne marker. Deres klare gule farve lyser op i landskabet, og samtidig er planten overraskende anvendelig.

Mælkebøtten har en lang tradition som lægeplante og bruges stadig i udtræk, som siges at kunne lindre ledsmerter, understøtte…

Læs mere
Sådan laver du suppe med friske brændenælder
Forår
Cremet brændenældesuppe 

Brændenælder er mest kendt for deres brændende nåle, som ved berøring kan give midlertidigt udslet. Men når de først blancheres eller tilberedes, mister de deres skarpe egenskaber og bliver til en velsmagende og næringsrig ingrediens. Især de unge forårsskud kan bruges på linje med spinat og egner…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Shopping
Gaveidéer
^