Kategorier:
Opskrifter & råvarer
-
Efterår
Ristede kastanjer er efterårets hyggelige snack - sprøde udenpå og bløde indeni. På Samsø fejres de med Kastanjefestival, hvor man kan smage, købe og lære mere om de spiselige kastanjer.
Ristede kastanjer & kastanjefestival
Fakta om kastanjer
- Spisekastanjer: Den ægte kastanje (Castanea sativa) er spiselig og bruges til madlavning.
- Hestekastanjer: (Aesculus hippocastanum) må aldrig spises - de er giftige, men velegnede til kastanjedyr.
- Kvalitet: Vælg kastanjer, der er blanke, tunge og uden huller eller skader.
Kastanjefestival
Den første søndag i efterårsferien fejrer Samsø kastanjesæsonen med Kastanjefestival. Her vil udstillere stå klar i boderne ved den gamle købmandshandel i Nordby og - først og fremmest - byde på lækkerier med spisekastanjen og andre nøddesorter, men her vil der også blive plads til at præsentere mange andre lokale efterårsprodukter, ligesom der vil være stemningsfuld underholdning og aktiviteter for børnene.
Tilberedning af bagte kastanjer
Selv hvis du ikke når festivalen, kan du opleve årstidens smag hjemme. Sådan gør du:
- Tænd ovnen på ca. 220-230 °C (eller op til 250 °C, afhængig af ovn).
- Skær et kryds i toppen af hver spisekastanje (gennem skallen og ind i den brune hinde, men uden at skære for dybt).
- Drys et lag groft salt i et ovnfast fad og læg kastanjerne med krydset opad.
- Bag kastanjerne i 25-45 minutter, til skallen åbner sig og kødet er mørt.
- Fjern fadet, og pak straks kastanjerne ind i et rent viskestykke i 5-10 minutter, så dampen hjælper med at løsne skallerne.
- Server lune, evt. med smør og lidt flagesalt.
