Kategori: Sundhed

Parkinsons sygdom kan snart opdages tidligere 

Parkinsons sygdom er en kronisk lidelse, der langsomt tiltager. Med tiden mister patienten flere og flere dopaminproducerende celler i hjernen og dermed evnen til at kontrollere kroppens bevægelser. Blandt symptomerne ved Parkinson er invaliderende rystelser, træghed og stivhed i kroppen.

I Danmark er ca. 6.000 personer ramt af Parkinsons sygdom. Gennemsnitalderen ved diagnosestillelse er på nuværende tidspunkt 61 år, og her kan sygdommen være så fremskreden, at det er for sent at sætte ind med behandling. Forskere ved Teknologisk Institut har imidlertid udviklet en metode, som gør det muligt tidligere at opdage, hvem der bliver ramt af sygdommen. Dermed håber forskerne, at man i fremtiden vil kunne bremse sygdommens nedbrydning af celler i hjernen og mindske eller udskyde symptomerne.

”Vi har fundet biomarkører, som kan fastslå, hvem der vil udvikle Parkinson’s, inden symptomerne på sygdommen kommer. […] For at kunne sætte ind mod Parkinsons sygdom er det vigtigt at kunne sætte ind, inden de dopaminproducerende hjerneceller dør. Derfor skal der sættes ind tidligere for at opnå den nervebeskyttende effekt, og det håber vi at kunne arbejde hen imod” siger PhD i biomarkører, specialist Peter Lüttge Jordal, Teknologisk Institut.

Parkinsons sygdom har følgende hovedsymptomer:

  • Rysten
  • Muskelstivhed
  • Langsomme træge bevægelser
  • Symptomerne varierer meget fra person til person. De er afhængige af, hvor længe man har haft sygdommen, men kan også variere fra dag til dag. Personer med Parkinson kan eksempelvis opleve, at de får problemer med at bevæge sig normalt, at ting går langsomt og trægt og der er måske rystelser i arme eller ben og sommetider muskelkramper.
  • Foruden de bevægelsesrelaterede, motoriske, symptomer oplever de fleste tillige non-motoriske symptomer, der blandt andet dækker over søvnforstyrrelser, kognitive symptomer, depression og mave- og tarmsymptomer. 
Sundhed
Vitamin K: Et vigtigt vitamin - med en vigtig undtagelse 

Vitamin K er et af de vitaminer, de færreste tænker over i det daglige. Men det spiller en vigtig rolle i kroppen - både for blodets evne til at størkne og for sundheden i knogler og blodkar.

For langt de fleste er det helt uproblematisk at få dækket behovet for vitamin K via kosten. Men for de…

Læs mere
Sundhed
Broccolis exceptionelle egenskaber  

Broccoli er ikke ny på listen over sunde grøntsager. Men forskere har fundet ud af, at grøntsagen faktisk er mere end kilde til vitaminer og fibre. Broccoli indeholder nemlig endnu nogle stoffer, som hjælper kroppen med at forebygge en hel række sygdomme.

Læs mere
Sundhed
Er dit hjem skimmelfrit? Skimmelsvamp rammer hvert ottende danske hjem 

Skimmelsvamp er en lille, men potentielt skadelig svamp, der trives i fugtige omgivelser og spreder sig ved hjælp af mikroskopiske sporer i luften. Når disse sporer først får fat i dit hjem, kan de over tid føre til helbredsproblemer – ofte uden at man lægger mærke til det med det samme. Faktisk er…

Læs mere
Sundhed
Plantebaseret kost kan mindske risikoen for nyresygdom 

Ny forskning viser, at en plantebaseret kost ikke bare er godt for klimaet – den kan også være med til at beskytte dine nyrer. Et stort internationalt studie dokumenterer, at personer, der spiser overvejende plantebaseret, har op til 26% lavere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom. Samtidig…

Læs mere
Årstidens råvarer
Kan tomater være med til at forebygge kræft? 

Der er mange gode grunde til at spise tomater året rundt. Ud over at være fulde af smag og farve, peger ny forskning på, at tomater kan spille en rolle i at forebygge sygdomme - blandt andet kræft. Her får du et samlet overblik over, hvad vi ved med rimelig sikkerhed - og hvor der stadig mangler…

Læs mere
Sundhed
Er du blevet målt for nyligt? 

Mange danskere lever med forhøjet blodtryk uden at vide det. Tilstanden er en af de største risikofaktorer for hjerte-kar-sygdomme, og den udvikler sig ofte uden tydelige symptomer. Men hvad er det egentlig, der sker i kroppen, når blodtrykket stiger, og hvorfor kan det føre til alvorlige…

Læs mere
Sundhed
Fermenteret mad og din tarmflora – hvad siger forskningen? 

Tarmen spiller en central rolle for kroppens sundhed, og en balanceret tarmflora er afgørende for fordøjelsen, immunforsvaret og optagelsen af næringsstoffer. Men hvordan påvirker fermenteret mad denne vigtige balance? Forskning peger på, at de naturlige bakterier i fermenterede fødevarer kan have…

Læs mere
Sundhed
Når advarsler om solen skygger for pointen 

Sollys har ry for at være farligt - men det er også en af kroppens vigtigste allierede. Flere studier viser, at solen ikke kun styrker D-vitaminproduktionen, men også kan spille en rolle i alt fra immunforsvar og søvn til humør og hormonbalance.

Forskningen peger på op mod 10 forskellige…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sundhed
Hvor meget alkohol skal der til før hjernen tager skade? 

Vi ved godt, at alkohol ikke er sundt i store mængder. Men hvor meget skal der egentlig til, før det begynder at påvirke hjernen? Det spørgsmål har forskere fra Brasilien nu givet et opsigtsvækkende svar på – og resultaterne bør få mange til at overveje deres forbrug.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Gaveidéer
^