Kategori: Sundhed

Øget helbredsrisiko for folk med store taljemål

Øget helbredsrisiko for folk med store taljemål 

Forskningsresultater fra Kræftens Bekæmpelse viser at det har stor betydning for helbredet, hvor på kroppen fedtet sidder....

Forskningsresultater fra Kræftens Bekæmpelse viser at det har stor betydning for helbredet, hvor på kroppen fedtet sidder.

Tidligere er overvægt målt ved hjælp af det såkaldte BMI (Body Mass Index). Men ifølge den nye undersøgelse kan to mennesker sagtens have samme BMI, men som følge af forskellig kropsformer, have fedtet placeret forskelligt på kroppen.

”Et målebånd giver os viden om, hvor på kroppen fedtet sidder, nemlig om man er æble- eller pæreformet”, siger forsker Janne Bigaard, Kræftens Bekæmpelse og forklarer ”Når et menneske er æbleformet, ophobes fedtet indvendig mellem tarmene og de øvrige indre organer, Der er en større sundhedsrisiko forbundet med æbleformen, end hvis fedtet ophober sig i underhuden over hofter. Derfor er det vigtigt, at man har et måleinstrument, der kan sige noget om, hvor på kroppen fedtet sidder. I både USA og Skotland måler man konsekvent både BMI og talje, når man skal finde ud af, om et menneske er overvægtig”

For hver gang taljemålet er 10 procent større, stiger helbredsrisikoen med næsten 50 procent viser undersøgelsen, som er baseret på data fra 57.000 personer, som har deltaget i landsforeningens store befolkningsundersøgelse Kost, Kræft og Helbred.

Overvægt har stor betydning for, om man udvikler f.eks. hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer.

Udregning af BMI
BMI udregnes ved, at man dividerer sin vægt med højden ganget med sig selv. Hvis man har et BMI under 25, er man normalvægtig. Et det mellem 25 og 30, er man overvægtig - og er BMI større end 30, betegnes det som fedme.
Et menneske, der vejer 75 kg og er 180 høj, har et BMI har 23 og betegnes som normalvægtig
75 : 1,8 x 1,8 = 23
Et menneske, der vejer 90 kg og er 180 cm høj, har et BMI på 28 og betegnes overvægtig
90 : 1,8 x 1,8 = 28
Et menneske, der vejer 110 kg og er 180 cm høj, har et BMI på 34 og betegnes svært overvægtig
110 : 1,8 x 1,8 = 34


Kilde: Kræftens Bekæmpelse




Plantebaseret kost og nyresundhed
Sundhed
Plantebaseret kost kan mindske risikoen for nyresygdom 

Ny forskning viser, at en plantebaseret kost ikke bare er godt for klimaet – den kan også være med til at beskytte dine nyrer. Et stort internationalt studie dokumenterer, at personer, der spiser overvejende plantebaseret, har op til 26% lavere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom. Samtidig…

Læs mere
Person holder et glas vin – illustration til artikel om alkohol og hjernen
Sundhed
Hvor meget alkohol skal der til før hjernen tager skade? 

Vi ved godt, at alkohol ikke er sundt i store mængder. Men hvor meget skal der egentlig til, før det begynder at påvirke hjernen? Det spørgsmål har forskere fra Brasilien nu givet et opsigtsvækkende svar på – og resultaterne bør få mange til at overveje deres forbrug.

Læs mere
Sundhed
Haven og helbredet: Dokumenterede fordele ved udendørsliv 

I en tid, hvor mange tilbringer størstedelen af dagen indendørs, foran skærme og i kunstigt lys, vokser interessen for naturens rolle i sundhed og trivsel. Forskning fra hele verden peger i samme retning: Tiden, vi tilbringer i grønne omgivelser, har en direkte og målbar effekt på både krop og sind.…

Læs mere
Skovflåter i Danmark: Vigtig information om symptomer og behandling af borreliose.
Forår
Skovflåter og Borreliose: Tegn og symptomer du skal holde øje med 

Når vi færdes i naturen, risikerer vi at få besøg af en uvelkommen gæst: skovflåten. Selvom et flåtbid sjældent mærkes, kan det føre til alvorlig sygdom, hvis flåten bærer borrelia eller TBE-virus. Se billeder af skovflåt, flåtbid og borrelia-udslæt.

Læs mere
EU-rapport viser lav risiko for pesticidrester i maden.
Sundhed
Gode nyheder: Færre skadelige pesticidrester i din mad 

Pesticidrester i fødevarer har længe været en kilde til bekymring, men en ny rapport fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) viser, at risikoen er lav. Vi ved, at pesticider bruges til at beskytte planter mod sygdomme og skadedyr – men vi ved også, at rester kan ende i den mad, vi…

Læs mere
Mikroplastik er en trussel mod folkesundheden
Sundhed
Plastik i blodet: Sådan påvirker mikroplastik din krop 

Mikroplastik er ikke længere kun noget, vi finder i verdenshavene. Det er nu en del af vores hverdag – i den mad, vi spiser, i vandet, vi drikker, og i luften, vi indånder. Forskere har dokumenteret plastpartikler i alt fra fisk og honning til modermælk og menneskeblod. Det er en udvikling, der…

Læs mere
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det egentlig?
Sundhed
Ultraforarbejdede fødevarer: Hvad betyder det – og bør du være bekymret? 

Færdigretter, sodavand og snacks er en fast del af mange danskeres hverdag. Men hvad vil det egentlig sige, at en fødevare er 'ultraforarbejdet' – og hvilke konsekvenser har det for din sundhed?

Fødevarestyrelsen har samlet svar på de mest almindelige spørgsmål og understreger, at det ikke handler…

Læs mere
Effekt af rødkløver dokumenteret i dansk studie
Sundhed
Fermenteret rødkløver lindrer hedeture og beskytter knoglerne 

Overgangsalderen kan bringe både fysiske og mentale forandringer med sig – og for mange kvinder er det især hedeture, dårlig søvn og bekymringer om knoglesundhed, der fylder. Men dansk forskning viser, at fermenteret rødkløver kan lindre symptomerne markant – helt uden brug af hormoner.

Læs mere
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre
Sundhed
Stor undersøgelse: Teknologi beskytter hjernen hos ældre 

Er skærme og teknologi skadeligt for hjernen – eller kan det i virkeligheden have en beskyttende effekt? En ny, stor international undersøgelse peger klart på det sidste. Ældre, der bruger computer, tablet eller smartphone, har lavere risiko for at udvikle kognitiv svækkelse og demens.

Forskerne…

Læs mere
Flavonoider fra frugt og te styrker sund aldring
Sundhed
Ny forskning: Kvinder har særlig gavn af te og bær i kosten 

Kan te og en håndfuld bær gøre en forskel for vores helbred i alderdommen? Ja, viser ny forskning. En stor, international undersøgelse peger nu på, at især kvinder, der spiser flere flavonoid-rige råvarer som sort te, bær, æbler og citrusfrugter, har lavere risiko for både fysiske skavanker, nedsat…

Læs mere
PinterestFacebookTwitterRSSInstagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Shopping
Gaveidéer
^